Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Chodníky radnice nechala položit, když měl přijet císař Franz Josef I.

I tento týden připravil Jan Schinko nový díl Drbny historičky. Věnoval se pohledu na českobudějovické náměstí z poloviny 19. století. Kdy se tam objevily chodníky? A kdo významný bydlel U Tří kohoutů?

Na obrázku severovýchodního koutu náměstí z poloviny 19. století je asi hlavně zachycen trh, ale současně dobře Černá věž a hotel U Tří kohoutů vpravo. Plocha náměstí je hrozná, není vyloučeno, že je po dešti. Podél podloubí nejsou chodníky, které radnice nechala položit, až když měl přijet do města císař Franz Josef I. v roce 1895. Žulové desky, mohlo by se s nadsázkou říci císařské, často slouží dodnes. Na rohu náměstí a ulice U Černé věže ještě nesídlí záložna. Později dům U Schierů, který záložna koupila a přestavěla ve stylu novorenesance (zbořen kolem 1906).

Na Černé věži v horních patrech je patrná výzdoba. V roce 1576 byly po stranách pod ochozem zavěšeny dva kamenné znaky. Vlevo visel císařský, vpravo městský. Ráno v roce 1754 se původní městský znak zřítil a byl nahrazen jiným. Shodou okolností se tento nový městský znak, rovněž ráno, také zřítil. V sobotu ráno kolem půl osmé dne 6. října 1898 dopadl městský znak těsně vedle tam stojící paní. Měla jen potrhané šaty. Poté byl z věže z bezpečnostních důvodů odstraněn i druhý znak.

DRBNA HISTORIČKA: Na Pražské pokračoval v rodinné tradici mědikovectví Václav Rybák

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko snímku z roku 1950. Ten zachycuje Pražskou třídu ve směru z centra. Na rušné ulici bylo živo i v minulosti. Kromě jiného tam stál dům U Rybáků.

Vpravo stojí výpravný pozdně barokní hotel U Tří kohoutů. Na atice jsou po stranách umístěny keramické vázy. Mezi nimi sošky čtyř dětí symbolizující čtyři roční období. Dům s hospodou a pekárnou převzal v roce 1801 Franz Schliessermayer a původní goticko renesanční dům si přestavěl na noblesní hotel U Tří kohoutů. Na obrázku je vidět, že hotel U Tří kohoutů vypadal o třídu lépe než vedle Zvon.

U Tří kohoutů byl ubytován např. císař Josef II. a delší dobu zde meškal francouzský král Karel X., který byl vypuzen z Francie. Pravděpodobně byli U Tří koutů ubytováni dne 17. prosince 1851 c. k. policejní komisař Dedera, Karel Havlíček Borovský (KHB) a tři četníci. KHB pak na Budějovice a lahvice vína vzpomínal. Jeli do Brixenu v Tyrolsku. Dedera se choval ke KHB vlídně, oba věděli o režimu c. k. své. Cestou nabídl KHB doutník. Četníci jen zírali – c. k. policejní komisař přátelsky kouří s vyhnancem doutníky (alespoň to tak bylo podle přenášené paměti). Do Brixenu přijeli za třeskutého mrazu dne 22. prosince 1851.

DRBNA HISTORIČKA: Busta Josefa Kajetána Tyla zdobí budovu divadla od roku 1951

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko bustě Josefa Kajetána Tyla. Ta zdobí budovu Jihočeského divadla od roku 1951. Výklenek a v něm původní busta ale existují od roku 1926, kdy se ve městě konaly Tylovy slavnosti.

Hotel U Tří kohoutů vyhořel dne 4. června 1902. Tehdy byl od roku 1888 v majetku Františka Králíka. Oheň vypukl v sousedním domě a přes šindelovou střechu přeskočil na hotel. Na poplach zvonil zvon Bumerin (tenkrát hovorově Pumerka) a hasiči rychle přijeli. Problém byl, že měli vodu jen z kašny, která brzy došla, přičemž dvanáct minut se hledal náhradní zdroj. Hotel tak uvnitř zcela vyhořel. Zůstalo něco v přízemí a ohořelé průčelí. Majitel František Králík však nechal barokní průčelí strhnout. Zachránily se jen vázy a sošky dětí z atiky.

Dne 16. června 1902 se začal stavět nový hotel, který byl otevřen dne 20. května 1903. Mezitím byla v provozu hotelová restaurace v Kněžské ulici v domě, který patřil též Králíkům. Rodina Králíků vlastnila hotel do roku 1926. Nový hotel novorenesančního typu s prvky secese projektoval a stavěl Josef Pfeffermann. Pod hlavní římsu umístil reliéfy tří kohoutů, z nichž prostřední kokrhá do náměstí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Jana Schinka

Štítky drbna historička, české budějovice, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Chodníky radnice nechala položit, když měl přijet císař Franz Josef I.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.