Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak řešit dopravu v centru Českých Budějovic?

Doprava v centru. Dlouholeté téma nyní opět řeší vedení krajského města. Jak by mělo vedení města řešit dopravní situaci v centru Českých Budějovic? Na to se Budějcká Drbna zeptala zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Dopravu v centru chce město řešit formou sdílených zón. Jde o novinku v legislativě

Doprava v centru Českých Budějovic. Téma, které na přelomu roku rozdělovalo společnost. Současné vedení radnice muselo od března vrátit provoz do původního stavu a zrušit tak všechny kroky bývalé koalice, která chtěla dopravu v centru zklidnit....

Viktor Lavička (ANO)

Doprava v historickém centru města je specifickým a velice citlivým problémem. Centrum by mělo sloužit všem a žádná ze současných typů dopravy by se neměla vylučovat. V centru žije a podniká mnoho lidí a dopad zásadních omezení by byl pro ně drastický. Řešení by mělo být komplexní a etapovité, aby se jednotlivé kroky vždy daly vyhodnotit. Prvním krokem, a to je i součástí většiny studií, je přerušení severo – jižního transitu, který v určitých časech nejvíce nasává dopravu a zatěžuje centrum. Další kroky, a to nejenom dopravní, ale i urbanistické, musí následovat až po vyhodnocení všech dopadů. Nemůžeme přece omezit individuální dopravu a nevědět, co se vzniklým prostorem dělat. Proto musí ruku v ruce s dopravními experty přijít také urbanisté.

Ivo Moravec (HOPB)

S chladnou hlavou.

Potřebujeme 
# bezpečnou a pohodlnou infrastrukturu pro pěší a cyklisty,
# možnost zaparkování pro ty, kdo to skutečně potřebují,
# umožnit zásobování po nezbytnou dobu,
# zamezit tranzitní dopravě přes náměstí.

Toho dosáhneme:
# návrhem organizace dopravy v centru města,
# návrhem organizace dopravy v klidu v centru města,
# návrh organizace zásobování v centru města.

Po spuštění je nejlépe se připravit na to nejhorší. První týdny po zavedení změn budou krušné. Řidiči se budou nuceni přizpůsobovat. A budou se hlasitě ozývat. Nikdy nebudou spokojeni všichni. To je nutné ustát a vydržet. Po počátečním období potíží veřejnost změny přijme, zvykne si na ně a nakonec ocení jejich přínos. 

Tomáš Bouzek (TOP 09)

Zklidnění dopravy v centru města považuji dlouhodobě za správné. Předchozí opatření spočívající v omezení průjezdnosti centra a zrušení parkování na severní straně náměstí vidím pouze jako první krok. V dalších etapách bych osobně preferoval zrušení stávajícího kruháče na náměstí. Je to srdce města a má patřit lidem, ne autům! Vjezd na ně včetně parkování lze omezit na jednu či dvě strany náměstí, případně do budoucna zcela vyloučit. Dopravní opatření musí samozřejmě umožnit dopravu rezidentům, zásobování podnikatelům i obslužnost MHD. Budou provázena i stavebními úpravami – snížením obrubníků, změnami povrchů, předlážděním. Namísto aut bude třeba náměstí zaplnit vhodnými kulturními aktivitami. Příjemnější a bezpečnější prostředí přinese klid rezidentům, pohodu návštěvníkům i větší zisky podnikatelům.  


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Šimon Heller (KDU-ČSL), Martin Maršík (Jihočeši 2012), Zuzana Kudláčková (Piráti) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky politická korida, doprava, české budějovice, centrum, politika, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Čapek

A co takhle řešit přemíru jednosměrek na pražském předměstí,směrem od Rudolfovské ulice?Dříve se dala Otakarova ulice projet od Rudolfovské na Pekárenskou bez problémů.To samé okolní ulice v této části až po Pražskou.Něco podobného udělali i v jiných částech ČB.(např.Suché Vrbné) a jistě i další.

Čtvrtek, 26. října 2023, 13:15Odpovědět

Richard Schmidtmajer

U těch radních kteří tak horují za náměstí bez aut a likvidaci možnosti vyhnout se zácpám Na Sadech a Na Dlouhé Louce by se mělo zjisti jestli mají v těch místech kde chtějí omezit dopravu nějaké vlastní nemovitosti a jestli jim nejde jen o jejich vlastní prospěch.

Čtvrtek, 26. října 2023, 10:05Odpovědět

Jan Sharkey

Pěknej Alpecin tým. Na hlavě velký H... a to i v ní. Bohužel tahle sebranka šéfuje radnici v tomto městě. Ať se konečně ti šašci zamyslí, i když to u nich bude asi hodně těžký, nad problémy s dopravou v celých ČB a ať neřeší věc, která nikoho netrápí. V Českých Budějovicích se nedá normálně jezdit, obchvat města řeší páni politici 40 let a zatím nevyřešili nic, ale zhovadilosti, jestli jsou na náměstí, kam stejně žádný budějčák nechodí, auta nebo ne, o to se rádoby starají. Nechť se zaměří na tu splodinu lidstva v okolí vlakového nádraží, Mercury, Lannovky atd, cikány koupající se ve fontánách, bezdomovce a feťáky, kteří obtěžují život lidem v tomto městě. Městská policie sice u nádraží je, ale jediné co umí, je v několika hlídkách stát na Nádražní ulici a pokutovat nesmyslný průjezd pouze pro autobusy u Mercury. Těchto problémů je ve městě samozřejmě mnohem více. Jen mě zaráží, jakým stylem radní vládnou tomuto městu - neznám člověka, který má rakovinu a místo léčení rakoviny řeší, zda má vrásky na čele nebo ne.

Středa, 25. října 2023, 10:28Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Jak řešit dopravu v centru Českých Budějovic?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.