Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Příjmy z turistiky na Českobudějovicku byly loni o 37 procent vyšší než v roce 2022

Cestovní ruch a návštěvnost turistických cílů na Českobudějovicku loni meziročně vzrostly. Příjmy z turismu v tomto regionu byly dvě miliardy korun, to je o 37 procent více než v roce 2022. O 20 procent přibylo turistů, kteří v regionu strávili jednu noc a více. Nejnavštěvovanějším místem byla Zoo Hluboká. O 78 procent se meziročně zvýšila návštěvnost Alšovy jihočeské galerie, a to díky výstavě švýcarského umělce Hanse Rudolfa Gigera. Vyplývá to z údajů agentury CzechTourism.

Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou byla loni potřetí za sebou nejnavštěvovanějším místem v jižních Čechách. Přišlo 281.224 lidí, předloni to bylo 277 200. Alšova jihočeská galerie v budově zámecké jízdárny na Hluboké zaznamenala meziroční nárůst o 78 procent (v roce 2022 přilákala asi 63.000 lidí). Vliv na to měla především výstava děl autora filmového Vetřelce Gigera, na kterou se přijeli podívat tuzemští i zahraniční hosté. „Na tomto příkladu se ukazuje, že kvalita expozic zásadně ovlivňuje zájem turistů a muzea a galerie se mohou stát součástí programu nebo přímo hlavním cílem návštěvníků turistické oblasti,” řekl ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský.

Celková návštěvnost Českobudějovicka byla loni zhruba 631 tisíc návštěvníků, podobně jako předloni. Přibylo ale vícedenních pobytů. Zatímco se snížil počet návštěvníků na jeden den o 14 procent, ubytovaných na noc a více přibylo o 20 procent. Podíl na tom mají především zahraniční turisté, kteří se po covidových letech postupně vracejí. Oproti roku 2022 se jich v hotelech ubytovalo o 53 procent víc.

„Skladba návštěvnosti je z pohledu managementu cestovního ruchu podstatná a má vliv na celkový ekonomický přínos tohoto odvětví. Zahraniční turista utratí za den zhruba 2400 korun, což je oproti výletníkovi dvojnásobek. Průměrná útrata českého turisty je 940 korun za den. Vliv má také průměrná délka přenocování, která se na Budějovicku pohybuje kolem dvou nocí,” uvedl Polanský. Na ubytovacích poplatcích se na Budějovicku vybralo 10,7 milionu Kč, to je téměř o 2,5 milionu více než v předchozím roce.

V jižních Čechách pracuje v cestovním ruchu zhruba 12.500 lidí, což jsou zhruba čtyři procenta celkové zaměstnanosti v kraji.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou

Štítky ČR, turistika, hotely, památky, České Budějovice, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příjmy z turistiky na Českobudějovicku byly loni o 37 procent vyšší než v roce 2022  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.