Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais

Absolutním vítězem soutěže regionálních potravin Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais z Vlachova Březí na Prachaticku. Ocenění získalo za kolekci přihlášených produktů napříč všemi kategoriemi, na kterých se shodla hodnotitelská komise.

Letos o certifikát a plakety opravňující k užívání loga Chutná hezky. Jihočesky bojovalo 48 výrobců, kteří do deseti kategorií přihlásili 136 výrobků. Komise v každé kategorii vyhodnotila tři nejlepší výrobky. Pekařství Cais, které přihlásilo pět výrobků do dvou kategorií, získalo také první místo pro Dvoukváskový chléb, který je složený ze žitného a pšeničného kvasu.

„Je to pro nás i naše pekaře ocenění kvality a toho, že to děláme dobře a že to chutná dobře. My už historicky několik takových cen máme, například za Chalupářský chléb, za Žitný chléb nebo koblihu,“ řekla Jana Větrovcová, obchodní ředitelka Pekařství Cais. Firma, která vznikla v roce 1993, zaměstnává 80 lidí, má roční obrat kolem 90 milionů korun. Každý výrobek je z lokálních surovin a vlastního vitálního žitného a pšeničného kvasu.

„Nejvíce výrobků obsahovala kategorie masných a pekařských výrobků. Do soutěže se přihlásilo i sedm nových soutěžících, kteří dodali například zmrzlinu, pivo, med nebo kysané zelí,“ řekla Hana Šťastná, ředitelka úřadu Regionální agrární komory Jihočeského kraje. Někteří z nich dostali i ocenění. Zmrzlina Rumburak Josefa Kortana, který spojil do chuti zmrzliny buráky s rumem, obsadila první místo. Paštika brusinková s mandlemi od Uzenářství Vávra získala třetí místo, pivo Strážská Ema z pivovaru Stráž druhé místo, Jihočeský med z polesí, květový smíšený od Daniela Jírovce druhé místo a Kysané zelí z Hrejkovic od firmy Hřebík H + H druhé místo.

Za 17 ročníků soutěže hodnotili komisaři 2320 výrobků, známku obdrželo 528 produktů. Cenu mohou získat jen potraviny vyrobené v jižních Čechách. Značka výrobci zůstává, pokud výrazně nezmění složení. Oceněné výrobky není možné opakovaně přihlásit.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pekařství Cais

Štítky Chutná hezky. Jihočesky, potraviny, soutěž, Pekařství Cais

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.