Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Léta chátraly a neměly využití, nyní se jihočeské brownfieldy mění v bytové čtvrti, justiční paláce i rekreační kempy

Často stojí v těsné blízkosti centra, dlouhé roky zejí prázdnotou a svým chátrajícím vzhledem pohoršují obyvatele i návštěvníky mnoha měst. Opuštěné průmyslové a vojenské objekty, nazývané brownfieldy, jsou již řadu let velkým strašákem nejednoho jihočeského města. V posledních několika letech však vzniklo několik projektů, které mají tyto nevzhledné plochy bez využití přetvořit v něco smysluplného, z čeho bude mít prospěch celá společnost.

Z vodárny udělají kemp pro karavany

Jedním z příkladů těchto snah je i město Písek, kde pracují souběžně na dvou revitalizačních projektech. Prvním z nich je revitalizace bývalé čističky odpadních vod na břehu řeky Otavy, která se má proměnit v rekreační zařízení s kempem a karavanovým stáním. Stavební práce na tomto projektu začaly v srpnu tohoto roku.

V první etapě plánované přestavby vodárny na kemp vznikne v areálu 15 míst pro obytné vozy a karavany, 30 míst pro stany a zrekonstruována bude také jedna z budov. V té má vzniknout toalety, kuchyňky či recepce. V patře objektu pak bude menší tělocvična.

„Kromě míst pro karavany v areálu vybudujeme také čtyři veřejná parkovací místa, tzv. stellplatzy, která budou upravena tak, aby byla vhodná pro stání obytných vozů a karavanů s potřebným servisem. Přilákat bychom tak mohli novou skupinu turistů, která je v posledních letech stále početnější,“ sdělila místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

V Písku začala přestavba bývalé vodárny, areál se promění v kemp s místy pro karavany a tělocvičnou

Písek zahájil stavební práce v areálu bývalé vodárny. Zástupci města již objekt předali stavební firmě, která jej zrekonstruuje. Ve venkovním areálu historické vodárny má vzniknout kemp s místy pro karavany a stany. Ve zrekonstruované budově pak...

Konverze bývalé úpravny vody bude stát Písek 37,8 milionu korun bez daně. Město Písek získalo na tento projekt dotaci z programu Regenerace brownfieldů pro podnikatelské využití Ministerstva průmyslu a obchodu ČR ve výši 90 procent způsobilých nákladů. Stavební práce má firma dokončit za 13 měsíců.

Druhým píseckým projektem je přestavba bývalých Žižkových kasáren na novou obytnou čtvrť pojmenovanou Pražská brána. Obyvatelům má nabídnout ulice plné zeleně, více než 130 bytů, parkovací dům, obchod i školku. Svůj domov by v nové čtvrti mělo najít okolo 450 lidí.

„Bývalé kasárny pro nás byly v posledních letech největším úkolem. Lokalita je opravdu rozlehlá, a proto jsme se rozhodli zaměřit se nejprve na její severní část. Nyní máme zpracovanou urbanistickou studii, která nám definovala funkční plochy v areálu, a čekáme na dokončení ekonomické rozvahy,“ popsala aktuální stav Trambová.

Bývalé kasárny přestaví na justiční palác

Nevyužité kasárny Jana Žižky trápily řadu let i zástupce Českých Budějovic. Nakonec se jejich prostory rozhodli využít jako nové sídlo justičního paláce. V nových prostorech má vzniknout 2200 čtverečních metrů kancelářských ploch pro 180 pracovníků, 19 jednacích síní a 1000 metrů čtverečních spisoven. Projekt se nyní nachází ve své stavební části, která začala již letos v dubnu.

V kasárnách začala stavba justičního areálu. Hotovo bude v roce 2026

V Českých Budějovicích dnes slavnostně začala stavba justičního areálu v bývalých kasárnách Jana Žižky. Moderní komplex by se měl po dokončení, v listopadu 2026, stát sídlem okresního soudu a státního zastupitelství. Výstavba bude stát necelých 570...

Zhotovitelem stavby je společnost Metrostav. Podle ředitele Martina Staška by mělo být hotovo v listopadu 2026. Upozornil ale, že se jedná o poměrně komplikovanou stavbu. „Dneska stojí dvě ze tří budov. Jednu celou novou tedy budeme stavět, z těch dvou původních zůstanou vlastně jen obvodové zdi. I proto se jedná o poměrně dost náročný projekt, protože se ze dvou třetin jedná o rekonstrukci budov,“ uvedl Stašek. Náklady jsou 570 milionů korun včetně DPH.

Problémům s bývalými kasárnami se nevyhnuli ani v Táboře. Na bývalých vojenských pozemcích o rozloze 11 hektarů chce město vybudovat novou obytnou čtvrť Dvorce. Nyní město hledá partnera, který by pomohl realizovat postupnou výstavbu bytů, parku a veřejných budov.

„Novou čtvrť s byty, parkem a veřejnými budovami nevybudujeme pouze vlastními prostředky. Klíčové je najít vhodné partnery,“ sdělil starosta Tábora Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Součástí projektu by měl být také domov pro klienty s Alzheimerovou chorobou. Tento domov by měl být situován v klidné části čtvrti, s přístupem k zeleným plochám a poskytovat potřebné zázemí a péči pro své obyvatele.

Obdobný a také velice rozsáhlý projekt přestavby bývalých kasáren na novou obytnou čtvrť vzniká v Českém Krumlově. Ambiciózní projekt počítá s tím, že nová čtvrť ubytuje až 3000 lidí. I v Krumlově plánují zastupitelé tuto novou městskou část doplnit o školku, obchody a dům s pečovatelskou službou. Ve městě také právě probíhá přestavba bývalého areálu Jitony na bytové domy. 

Pivovar promění na multifunkční centrum

V květnu letošního roku zahájil Jindřichův Hradec rozsáhlý projekt Nová epocha pivovaru Pánů zlaté růže. Díky němu se bývalá zámecká budova promění v multifunkční centrum, jehož součástí bude i restaurace a pivovar. Náklady na výstavbu projektu jsou 497 milionů korun. Téměř polovinu financí uhradilo město z dotací ve výši 245 milionů korun.

Jindřichův Hradec zachraňuje památky, starý pivovar promění v multifunkční centrum

Díky investiční akci Nová epocha pivovaru Pánů zlaté růže se bývalá zámecká budova promění v multifunkční centrum, jehož součástí je i restaurace a pivovar. V pondělí 20. května si staveniště objektu převzaly stavební firmy.

Spolu se zahájením prací vypsalo město záměr pronájmu nebytových prostor sloužících k podnikání pro účely pivovaru a restaurace. Provozovatele podniku se již podařilo najít, je jím firma Kapitán JIH, která bude v objektu vařit a nabízet pivo Jindra.

„Tento název se mi líbí, jasně ukazuje vztah k městu a patriotismu, značí hravost i energii a je vlastně vyslovitelný i pro zahraniční turisty,“ pochválil nápad starosta města Michal Kozár. „Chceme městu vrátit ztracenou pivovarnickou pýchu a vytvořit příjemné místo pro celoroční trávení volného času pro jednotlivce i rodiny,“ řekl za firmu Kapitán JIH Jiří Bílý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová, Se svolením měst Písek, Tábor, Jindřichův Hradec

Štítky broenfield, písek, české budějovice, tábor, jindřichův hradec, investice, rekonstrukce, výstavba, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léta chátraly a neměly využití, nyní se jihočeské brownfieldy mění v bytové čtvrti, justiční paláce i rekreační kempy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.