Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

Minulý pátek proběhla ve varně pivovaru Budějovický Budvar mimořádná událost. Z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku, které byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany, byly uvařeny dvě speciální várky piva.

Oproti loňsku byl pod dohledem mistra varny a dalších představitelů pivovaru uvařen dvojnásobek objemu šestnáctistupňového piva BUD B:STRONG, celkem tedy 800 hektolitrů. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) dosáhne pivo z čerstvého chmele konzumní zralosti až ve druhé polovině března 2015. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru použili letos čerstvý chmel teprve potřetí v historii. Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který z čerstvého chmele vaří.

Chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák dodala akciová společnost ARIX, která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Celkem bylo potřeba 800 kilogramů čerstvých hlávek, které byly sklizeny během pátečních dopoledních hodin na chmelnici U Splavu, ve slavné lokalitě Údolí Zlatého potoka u chmelařské obce Blšany.

Při sklizni chmele přímo na poli pomáhali z Budějovického Budvaru mistr varny Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Petr Košin a PR manažer Petr Samec. Většina hlávek byla otrhána na česačce, která stojí v těsné blízkosti chmelnice.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým vzdáváme hold naší klíčové surovině. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni,“ říká Aleš Dvořák, mistr varny Budějovického Budvaru.

V podvečer byly z čerstvého chmele uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16 % a finálním obsahem alkoholu 7,5 % obj.

„Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinové pánve ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Dvořák.

„Letos jsme z čerstvých hlávek uvařili dvě várky, celkem tedy 800 hektolitrů. To je dvojnásobek loňského objemu. Vycházíme tím vstříc velkému zájmu pivních fajnšmekrů i našich obchodních partnerů o tento druh piva. Počítáme s exportem do několika zemí,“ vysvětluje mistr varny.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března příštího roku, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několik dnů,“ uzavírá Aleš Dvořák.

Tisková zpráva

Štítky Budějovický Budvar, BUD B:STRONG, pivní speciál, čerstvý chmel, Žatecký poloraný červeňák, pivo, chmel, pivovar, restaurace, Blšany, alkohol, ARIX a.s., Petr Samec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.