Budvar uvařil speciální pivo z čerstvého chmele

Minulý pátek proběhla ve varně pivovaru Budějovický Budvar mimořádná událost. Z čerstvých hlávek Žateckého poloraného červeňáku, které byly jen několik hodin předtím načesány na chmelnici U Splavu v katastru chmelařské obce Blšany, byly uvařeny dvě speciální várky piva.

Oproti loňsku byl pod dohledem mistra varny a dalších představitelů pivovaru uvařen dvojnásobek objemu šestnáctistupňového piva BUD B:STRONG, celkem tedy 800 hektolitrů. Kvůli mimořádně dlouhé době zrání (200 dnů) dosáhne pivo z čerstvého chmele konzumní zralosti až ve druhé polovině března 2015. K dispozici bude ve vybraných restauracích nejen v České republice, ale i v několika dalších zemích.

Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se musí zpracovat bezprostředně po sklizni, tedy ve stejný den, kdy byl načesán. Z tohoto důvodu se v pivovarské praxi používají jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru použili letos čerstvý chmel teprve potřetí v historii. Budvar je zřejmě jediným větším českým pivovarem, který z čerstvého chmele vaří.

Chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák dodala akciová společnost ARIX, která patří mezi přední české výrobce a obchodníky s chmelem. Celkem bylo potřeba 800 kilogramů čerstvých hlávek, které byly sklizeny během pátečních dopoledních hodin na chmelnici U Splavu, ve slavné lokalitě Údolí Zlatého potoka u chmelařské obce Blšany.

Při sklizni chmele přímo na poli pomáhali z Budějovického Budvaru mistr varny Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Petr Košin a PR manažer Petr Samec. Většina hlávek byla otrhána na česačce, která stojí v těsné blízkosti chmelnice.

„Vaření piva z čerstvého chmele je pro všechny z nás svátkem, kterým vzdáváme hold naší klíčové surovině. Děkujeme firmě ARIX za vynikající spolupráci a součinnost při sklizni,“ říká Aleš Dvořák, mistr varny Budějovického Budvaru.

V podvečer byly z čerstvého chmele uvařeny dvě várky speciálního piva BUD B:STRONG Limited Edition se stupňovitostí přes 16 % a finálním obsahem alkoholu 7,5 % obj.

„Chmelení jsme provedli tradičním způsobem, kterým vaříme i naše ostatní piva, tedy ručním přidáváním hlávek chmele přímo do mladinové pánve ve třech dávkách. Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným,“ vysvětluje Dvořák.

„Letos jsme z čerstvých hlávek uvařili dvě várky, celkem tedy 800 hektolitrů. To je dvojnásobek loňského objemu. Vycházíme tím vstříc velkému zájmu pivních fajnšmekrů i našich obchodních partnerů o tento druh piva. Počítáme s exportem do několika zemí,“ vysvětluje mistr varny.

Pivo uvařené 29. srpna 2014 budou lidé moci ochutnat až ve druhé polovině března příštího roku, neboť doba zrání piva BUD B:STRONG je 200 dnů. Speciální pivo z čerstvého chmele bude dodáváno pouze do vybraných restaurací a pivnic v sudech o objemu 20 litrů.

Pivo z čerstvého chmele uvařil Budějovický Budvar poprvé v srpnu 2012. „V té době u nás v pivovaru nebyl nikdo, kdo by měl s čerstvým chmelem osobní zkušenosti. Výsledek nás ale velmi příjemně překvapil a zákazníci vypili celou várku během několik dnů,“ uzavírá Aleš Dvořák.

Tisková zpráva

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky Budějovický Budvar, BUD B:STRONG, pivní speciál, čerstvý chmel, Žatecký poloraný červeňák, pivo, chmel, pivovar, restaurace, Blšany, alkohol, ARIX a.s., Petr Samec, Česko

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.