Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátní středomořská kuchyně dorazila do Budějc

S netradičním gastronomickým zážitkem odcházela Budějcká Drbna ze slavnostního otevření nové restaurace, která na svých jídelních lístcích ode dneška nabízí zákazníkům nejen speciality pro milovníky středomořské kuchyně.

Na místě, kde Budějčáci dlouhé roky navštěvovali tradiční hostinec U Vrtičky a později U Slovanské lípy, nebo tam ochutnávali originální mexická jídla, nyní vznikla vskutku neotřelá Restaurace Olivier (ve francouzštině olivovník).

Nový gastrokoncept, jehož autorem je místní šéfkuchař Robert Burian, nabídne svým zákazníkům jednak různé plody moře, jako například humry, krevety, chobotnice či několik druhů mořských ryb, ale také široký výběr čerstvých salátů, výborných vín a mnohých dalších pochutin především z italské, francouzské a španělské produkce.

„Jako lidé, kteří mají rádi kvalitní středomořskou kuchyni, jsme do tohoto úžasného prostoru, v němž funguje restaurace již od šestnáctého století, chtěli přinést něco výjimečného, ale zároveň dostupného prakticky pro všechny. Tím mám na mysli kvalitní gastronomii, příjemné prostředí pro celou rodinu a skvělý servis,“ řekl ve středu dopoledne většinový vlastník společnosti Olivier Food, provozovatele restaurace, Tomáš Aubrecht.

Nedílnou součástí týmu zakladatelů nové restaurace jsou Robert a David Burianovi, podle Aubrechta velké osobnosti české gastronomické branže. „Oba se v oboru pohybují celý život a považuji je za špičkové odborníky,“ řekl ambiciózní podnikatel, pro něhož je provozování podobného zařízení velkým krokem do neznáma.

Spolumajitel restaurace, a zároveň zástupce jedné budějcké obchodní společnosti zabývající se distribucí potravin, vzápětí dodal: „Prvním impulsem pro využití tohoto nově zrekonstruovaného domu na Husově třídě byla nádherná zahrada. Takových prostor je ve městě málo,“ myslí si Tomáš Aubrecht.

„Rádi bychom tady dělali něco, co v tomto pojetí nemá u nás - pokud je mi známo - obdoby. Kromě středomořské kuchyně se však rozhodně nebráníme ani českým specialitám a dobrému pivu. To vše za velmi příznivé ceny,“ zmínil Aubrecht, jenž si zakládá na kvalitě. Pijáky budějckého piva tedy jistě potěší informace, že v Restauraci Olivier se mimo jiné točí i lahodný kroužkovaný ležák od Budvaru.

Při vyslovení názvu Olivier se ale novým zákazníkům nevybaví jen restaurace. Součástí komplexu je i prodejna, kde si můžete zakoupit čerstvé nebo trvanlivé potraviny, zatím hlavně od zahraničních dodavatelů, či láhev dobrého vína. V bohaté nabídce je mimo jiné také několik let zrající parmezán, známý sýr distribuovaný přímo z regionu Parma v Itálii. Ten můžete na vlastní oči vidět v podobě obrovských, téměř čtyřicetikilových, bochníků.

Budějcká Drbna také ochutnala lahodné růžové víno z nabídky francouzského sklepa Château Sainte Roseline. Do Budějc u příležitosti otevření Restaurace Olivier totiž dorazil Aurélien Mulard, exportní manažer této věhlasné firmy s historií sahající do 13. století, a společně s bývalým fotbalovým reprezentantem Karlem Poborským a kapelníkem Nezmarů Pavlem Zajícem slavnostně přestřihl pásku.

Dalším unikátem komplexu Olivier je možnost využití tabletu iPad, kterou jistě přivítají milovníci moderních technologií. Kromě klasického papírového jídelníčku totiž každý zákazník může dostat do rukou svítící obrazovku, na které si o nabízených jídlech nebo výrobcích přečte, čím jsou zvláštní, odkud pochází, jaká je jejich základní charakteristika, prohlédne si jejich fotografii a následně si je dokáže i sám objednat. S iPadem lze rovněž přivolat obsluhu.

„Nabídku v tabletu připravujeme ve třech jazykových mutacích. Kromě restaurace bude využíván především v prodejně, takže host si může po večeři vybrat některý z produktů, tímto způsobem si ho objedná a při odchodu už jen dostane připravenou tašku. Tablet je připojen k internetu, takže si v něm lze přečíst noviny nebo surfovat na webu,“ vysvětloval Budějcké Drbně další z autorů projektu Daniel Jírovec.

„Pohodové zážitky.“ Tak zní slogan Restaurace Olivier, která je nekuřácká. To jistě přivítají rodiny s malými dětmi. A nejen ony... „Chceme lidem nabídnout místo, kde budou moci relaxovat. Pojímáme to jako multifunkční centrum, kde se člověk dobře nají, jeho potomek si pohraje na prolézačkách nebo v dětském koutku a stráví tady příjemný čas bez stresu. Klidně sem může přijít s dekou a lehnout si na trávník,“ přibližuje výhodu historického objektu Tomáš Aubrecht. Doplňuje, že zahradu v příští sezoně hodlá využít jako letní scénu pro různé kulturní akce.

Pro veřejnost bude Restaurace Olivier otevřena poprvé ve čtvrtek 30. srpna od dopoledních hodin. Oficiální zahájení jejího provozu se uskuteční večer, když tam od půl sedmé vystoupí kapela Nezmaři.

Štítky Restaurace Olivier, Husova třída, České Budějovice, středomořská kuchyně, víno, jídlo, pití, pochutiny, restaurace, Drbna.cz, salát, Robert Burian, sýr, parmezán, bochník, Slovanská lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní středomořská kuchyně dorazila do Budějc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.