Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Video viděly tisíce lidí. Město ho ale chtělo zveřejnit samo

Atraktivní záběry náměstí Přemysla Otakara II., Černé věže, Vrbenských rybníků, ale také pivovaru Budějovický Budvar, sportovních zápasů či kulturních událostí, které se vloni uskutečnily v jihočeské metropoli. Prezentační videoklip Českých Budějovic za pár dní vidělo téměř 20 tisíc lidí.

Více než tři a půl minuty trvající nahrávka slouží k představení zajímavé destinace a má přilákat turisty do Českých Budějovic. Takový je záměr autora i vedení města. Zveřejněna byla v pondělí 12. ledna a hned vyvolala vášnivou diskuzi také na facebooku Budějcké Drbny. Čtenáři tam hodnotili jak technické zpracování, tak i obsah klipu. Přestože v závěru nechybělo logo města, zjistit se dalo pouze to, že ho na YouTube bez možnosti vložení komentářů umístila společnost Aerophoto CZ.

„Na jednu stranu nás zájem o video těší, současně nám ale komplikuje život. Město je objednavatelem tohoto produktu a k převzetí díla mělo dojít nejpozději k 31. lednu. Autor jej ale publikoval bez našeho vědomí. Nepopírám, že je kvalitně udělané a odvedené řemeslo oceňuji. Nutno však dodat, že jsme si ho chtěli zveřejnit sami,“ říká českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO) s tím, že zhotovitel videoklipu již dostal zaplacenou zálohu z celkové částky 190 tisíc korun bez DPH.

Je to pracovní verze, hájí se autor

Podle filmaře Davida Hellebranta došlo mezi městem a jeho firmou na základě komunikace mezi oběma stranami k velkému nedorozumění. „Video, které jsem umístil na svém sociálním kanále, je pracovní verze. Je naprosto běžnou praxí před tím, než dílo představíte, udělat předpremiéru pro zjištění, co si o celé věci myslí nestranný divák. Finálním dílem se stane v momentě předání,“ vysvětluje svůj krok Hellebrant. „Pevně věřím, že celou záležitost s magistrátem v klidu vyřešíme. Důležitý je pozitivní ohlas pracovní verze. Věřím, že finální podoba vizitky bude mít stejný, ne-li větší úspěch,“ myslí si autor prezentační nahrávky, na které nechybí spousta netradičních záběrů pořízených z bezpilotního letounu.

Společná jednání stále probíhají, Jiří Svoboda však nevylučuje možný postih za nedodržení vzájemné dohody. „K videu jsme měli nějaké připomínky, autor je zohlednil a klip upravil. S ohledem na předčasné zveřejnění si ale necháme právně zpracovat, zda zhotovitel neporušil nějaké povinnosti. V tomto směru máme určitou nejistotu,“ řekl minulý týden budějcký primátor.

Své služby nabídl městu sám

K prvnímu kontaktu mezi městem a Davidem Hellebrantem došlo vloni na jaře. Vedení magistrátu tehdy sám představil své dosavadní filmové upoutávky. „Zároveň ujistil, že disponuje kompletním technickým vybavením pro dodání propagačního filmu o městě České Budějovice na klíč,“ dodává mluvčí budějckého magistrátu Jitka Welzlová. „Nejdříve jsem oslovil odbor kultury, ten mě následně odkázal přímo na nejvyšší představitele města,“ sdělil filmař na dotaz Budějcké Drbny.

Jak potvrdil současný primátor Jiří Svoboda, na základě kontaktu mezi Českými Budějovicemi a Davidem Hellebrantem byla vypsána veřejná zakázka a poté byl vyzván jeden uchazeč, společnost Aerophoto CZ. „Dne 28. května 2014 byla uzavřena smlouva o dílo, jehož cena byla stanovena na již zmíněných 190 tisíc korun bez DPH. Ta je k nahlédnutí na webových stránkách města,“ vyjmenoval fakta Svoboda.

Finální cena byla kompromisem

A z čeho vlastně vyplynula suma, kterou se město zavázalo zaplatit? „Cena vyplývá z vytvoření scénáře, práce při celoročním natáčení, desítek hodin střihu, následného postprocesingu a tak dále. Další položku v ceně tvoří použitá technika. Nevyčíslitelnou položkou je pak nápad, čili způsob realizace a věci s tím přímo spojené,“ vyjmenovává autor jednotlivé aspekty, které tvoří konečnou cenu.

Při tvorbě videa měl David Hellebrant volnou ruku. Na základě scénáře zástupce magistrátu seznámil s plánovaným vzhledem vizitky i lokalitami, kde se bude natáčet. Oceňuje rovněž diskuzi, která se u pracovní verze zejména na facebookovém profilu Budějcké Drbny rozpoutala. „Děkuji za každou reakci. Díky nim může být mé další dílo lepší,“ vzkazuje divákům filmař.

Oficiální verze bude jiná

Zároveň se snaží vysvětlit, proč na záběrech chybí například volejbalisté mistrovského Jihostroje, fotbalového Dynama, které letos slaví 110 let od svého založení, budějcká nemocnice nebo další známá jihočeská místa, když se tam naopak objevily záběry zámku v Hluboké nad Vltavou.

„Bylo mi předem jasné, že se nezavděčím všem. Deset lidí, deset chutí. Pracovní verze tohoto díla je v takové formě, do které lze kdykoliv vstoupit a doplnit, nebo zaměnit záběry za jiné a vytvořit nové dílo na základě požadavku objednavatele,“ dodává David Hellebrant.

Foto: Aerophoto CZ

Štítky VISIT České Budějovice, videoklip, videoprezentace, vizitka, České Budějovice, Aerophoto CZ, David Hellebrant, Jiří Svoboda, primátor, Přemysl Otakar II., Budějovický Budvar, Černá věž, magistrát, filmař, Facebook, YouTube

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Rozhodně by tam mělo být jako světový unikát i otáčko, které je navíc vlastnictvím Budějc. Nesouhlasím s autorem, že kolik lidí, tolik chutí. Zas tak moc velké město nejsme.

Středa, 21. ledna 2015, 11:11Odpovědět

Video viděly tisíce lidí. Město ho ale chtělo zveřejnit samo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.