Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jihu Čech dnes zahájily provoz speciální školy

V Jihočeském kraji zahájily provoz vybrané základní a mateřské školy. Nabízejí službu pro děti zaměstnanců z exponovaných profesí v koronavirové krizi. Jde například o děti rodičů pracujících v bezpečnostních sborech, ozbrojených silách, nemocnicích a dalších složkách integrovaného záchranného systému.

Kraj tak reagoval na nařízení vlády, která tuto službu slíbila. „My jsme ale ještě trochu zmírnili kritéria v tom, že tyto základní školy mohou využívat děti do 12 let. Nařízení hovořilo o hranici 10 let. Ale nepřijde nám vhodné, aby jedenáctileté dítě ještě bylo samo doma," uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Jihočeský kraj aktivoval 36 základních a mateřských škol. Minimálně jedna by měla být v každé obci s rozšířenou působností. Zatím ale ne všechny školy se otevřely. Například v Českých Budějovicích jsou na seznamu dvě, ale provoz dnes zahájila jen jedna. „Je to základní škola Máj I. A zatím tuto službu využily čtyři děti," řekl českobudějovický primátor Jiří Svoboda (ANO).

Podle Stráské přitom jde o stovky dětí rodičů z jihočeského kraje, kteří vykonávají exponované profese. „Ale stejně jako na jaře asi ne každý tuto možnost využije," uvedla hejtmanka.

Základní a mateřské školy mají upravený režim. Například se snaží zajistit péči o děti i v nestandardní době. To znamená, že jsou otevřeny od brzkých ranních hodin a mohou být v provozu do večera i déle. „Prakticky by mělo jít o servis typu 24 hodin denně a sedm dní v týdnu. Ale takto extrémně to asi nikdo využívat nebude," uvedl Svoboda. Dále v těchto školách nejde o klasickou výuku, jelikož kolektiv tvoří děti různého věku a tomu se pedagogové přizpůsobují.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, školy, Česko, mateřská škola, koronavirová krize, Ivana Stráská, Jiří Svoboda, ČSSD, ANO 2011, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech dnes zahájily provoz speciální školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.