Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Záchranáři utužovali vztahy při sportovním klání

Netradiční akce se uskutečnila ve čtvrtek v areálu českobudějovického Sportovního klubu policie v Kubatově ulici. Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje uspořádalo pod záštitou hejtmana Jiřího Zimoly první ročník Sportovního dne Integrovaného záchranného systému, při kterém poměřilo síly v malé kopané, beachvolejbale a florbale kolem 150 účastníků. A Budějcká Drbna nemohla na SKP chybět!

„Po loňském hokejovém utkání mezi policisty, zdravotníky a hasiči, kde si všichni zasportovali a následně se i seznámili, vznikla mezi pracujícími záchranáři shoda, že navázání takového přátelství není vůbec na škodu a v terénu, například u dopravních nehod, se vyplatí. Rozhodli jsme se proto vyzkoušet takovou akci ve větším duchu a kromě základních složek jsme pozvali také ostatní, kteří spolupracují při mimořádném dění. Předpokládám, že bychom tímto kláním mohli odstartovat novou tradici,“ řekl Budějcké Drbna policejní mluvčí Jiří Matzner.

Na SKP se sešli zástupci celkem deseti institucí - Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby, Krajského úřadu Jihočeského kraje, Městské policie České Budějovice, Armády České republiky, Celního ředitelství České Budějovice, Horské služby České republiky, Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava a také Krajského státního zastupitelství České Budějovice společně s Krajským soudem České Budějovice. Sportovci byli rozděleni do dvaceti týmů, osm z nich bylo fotbalových, do beachvolejbalu a florbalu se přihlásilo po šesti družstvech.

„Všichni to mají jako součást náplně své profese, aby se nějakým rozumným způsobem udržovali. Důležité je, aby ti lidé k sobě našli nějakou cestu. Když si pak telefonují vysílačkami, je dobré vědět, že na druhé straně není jen nějaký záchranář, ale třeba ten Pepík, který je šikovný a na sportovním dnu byl spolehlivý, tím pádem bude spolehlivý i v terénu. Ten druhý si pak řekne, že do akce s ním půjde, protože ho zná a věří mu,“ přidal Jiří Matzner další úhel pohledu.

Čtvrtečního sportovního klání se zúčastnila například tisková mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů, která byla na beachvolejbalových kurtech jako ryba ve vodě. „Proč zrovna beach? Už dlouho hraji závodně klasický šestkový volejbal, přesněji první ligu na pedagogické fakultě. Překvapilo mě, že to tady má poměrně vysokou úroveň. Dost jsme se netrápili, než se nám podařilo porazit tým celní správy. To byli kluci, kteří taky hrají aktivně. Vůbec nevím, jestli je tady nějaký amatér,“ řekla Vendula Matějů při rozhovoru s Budějckou Drbnou a dodala: „Moc se mi tady líbí, navíc nám perfektně vyšlo počasí.“

Pod vysokou sítí se dařilo také Jiřině Karvánkové, administrativní pracovnici Odboru mezinárodních vztahů Krajského ředitelství Policie České republiky. „Sportovní areál SKP samozřejmě všichni moc dobře známe, jelikož se tady setkáváme při různých akcích. První ročník tohoto sportovního dne jsme přivítali, protože kolegové se často setkávají při různých zásazích a tohle je pro ně taková třešnička na dortu. My jsme teď například hráli s družstvem armády 1:1 na sety,“ uvedla Jiřina Karvánková.

Na vedlejším fotbalovém hřišti probíhaly mezi muži v kopačkách urputné boje o každý míč. Na trávníku se však objevila také jedna zástupkyně něžného pohlaví. „Ano, opravdu jsem tady jediná fotbalistka. Rekreačně totiž hraji krajský přebor ve fotbale žen za TJ Mokré,“ svěřila se Petra Minaříková z českobudějovické zdravotnické záchranné služby. Budějckou Drbnu zajímalo, zda jsou na ní muži ohleduplní? „Ten jeden teda nebyl. Ale jinak se snaží,“ smála se blondýnka ve fotbalovém dresu. „Hrát proti chlapům je něco úplně jiného, náročnějšího. Jsou totiž běhavější a techničtější. My jsme teď bohužel prohráli s krajským státním zastupitelstvím 1:5,“ doplnila Minaříková.

Většina jejích spoluhráčů se vzápětí objevila ve vedlejší nafukovací hale, kde se chystala ke svému florbalovému utkání. Budějcké Drbně nebylo moc dobře jasné, jak zvládají účastnit se dvou sportovních klání naráz. „Musíme to nějak zvládnout. Nevěděli jsme, jak to tady bude vypadat, a tak jsme náš tým přihlásili do obou sportů. Všechno je ale jinak, takže to nějak pytlíkujeme. Pár lidí hraje florbal s tím, že nám vždycky někdo pomůže z jiných týmů, a na fotbal si vystačíme sami,“ popsal záchranář Přemek Pumpr. „Mysleli jsme si, že se nám bude dařit víc ve fotbale, ale první zápas nebyl povedený. Florbal jsme si naopak chtěli jen vyzkoušet a už jsme jednou vyhráli. Chceme si ale hlavně udělat hezký den,“ zmínil Pumpr těsně před začátkem dalšího florbalového duelu.

Štítky policie, florbal, Pražská konzervatoř, Jihočeský kraj, fotbal, Jiří Zimola, České Budějovice, Drbna.cz, Státní zastupitelství ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři utužovali vztahy při sportovním klání  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.