Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Záchranná služba má létat ze základny v Bechyni. Heliport v Plané za 60 milionů přijde nazmar

Nesystematické rozhodnutí. Tak označil jihočeský hejtman Jiří Zimola, náměstkyně Ivana Stráská i ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kaje Marek Slabý záměr ministerstva obrany přesunout stanoviště letecké záchranné služby do Bechyně z Plané u Českých Budějovic. Právě v Plané kraj loni vybudoval základnu za zhruba 60 milionů korun, ale armádní vrtulníky tady nemohou přistávat.

Od ledna 2017 má být namísto soukromé společnosti Alfa Helicopter provozovatelem letecké záchranné služby v Jihočeském kraji Armáda České republiky. Vláda si navíc přeje přesunout základnu z Plané do Bechyně, kde bude prý levnější provoz, protože by armáda využívala vlastní pozemky, navíc má jít o geograficky výhodnější polohu.

S rozhodnutím o přesunu a změně provozovatele letecké záchranné služby v kraji zásadně nesouhlasí vedení kraje. „Armádní vrtulníky neodpovídají požadavkům ministerstva zdravotnictví. Pro nás je toto velký šok a já se ptám, co je v pozadí tohoto rozhodnutí? Jen doufám, že nejde o pomstu odbojnému kraji,“ řekl na tiskové konferenci k situaci Jiří Zimola.

Armádní vrtulník Sokol váží více než šest tun, což je skoro dvakrát více než doposud užívaný vrtulník leteckou záchrannou službou, který běžně váží od 2,8 do 3,5 tuny. Kvůli větší hmotnosti pak nemohou přistávat tyto vrtulníky nejen na heliport v Plané, ale ani v areálech nemocnic, jak míní náměstkyně hejtmana Ivana Stráská. „Nemocnice jsou dimenzovány na malé vrtulníky. Větší je i riziko pro pacienta. Armádní vrtulník je sice větší, pojme víc pacientů a může létat v noci, ovšem nemůže přistát všude. Pokud se základna přesune do Bechyně, je třeba počítat i s horší obsluhou východní a jižní části kraje, doba doletu se prodlouží,“ shrnuje argumenty.

Vláda předpokládá provozování jihočeské letecké záchranné služby armádou jako dočasné řešení na období čtyř let. Rozhodnutí přesunu základny do Bechyně, kde armáda využívá vlastní prostory, hodnotí jako nekompetentní i ředitel jihočeské ZZS Marek Slabý. „My máme dlouhodobě cvičený personál, který teď nebude moct práci provozovat a za ty roky ztratí odbornost. Nejde nám o to, kdo má být tím provozovatelem, víc nás mrzí, že se tu ignorují místní podmínky,“ říká. Změna má být několikanásobně dražší než je současný systém provozu. Celkové roční náklady Armády České republiky na zabezpečení letecké záchranné služby se pohybují okolo 130 milionů korun. Současný provoz podle hejtmana Zimoly stál zhruba 50 milionů korun.

Jedním z řešení nastalé situace by podle Zimoly mohl být armádní nákup menších vrtulníků, což i ministr obrany Martin Stropnický připustil. Nevyužitý heliport v Plané u Českých Budějovic by zatím sloužil jako náhradní operační středisko Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje, část by využívala Policie České republiky.

Stěhování základny letecké záchranné služby do Bechyně na Táborsku by měl vládě ministr Stropnický navrhnout v následujících týdnech.

Štítky Bechyně, zdravotnická záchranná služba, letecká záchranná služba, Jiří Zimola, Planá, Marek Slabý, Ivana Stráská, České Budějovice, Jihočeský kraj, Ministerstvo obrany České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Frejlach

A koho zajímá, že armádní vrtulník Sokol pojme více osob, když má tolik nevýhod oproti dosud používáným moderním lehkým strojům ? Vrtulník záchranky přeci není autobus a kromě pilota a zdravotníků většinou nepřepravuje více než 1 osobu....

Úterý, 13. září 2016, 21:18Odpovědět

Záchranná služba má létat ze základny v Bechyni. Heliport v Plané za 60 milionů přijde nazmar  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.