Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Život je třeba si užívat

PR článek

Úzkosti, nejistota, osamělost. Několik pocitů, které trápily část populace v době pandemie roz-hodně nepřispěly k duševní pohodě lidí. Když přidáte častou neochotu se se svými bolestmi a strachy svěřit cizím lidem, je jasné, že návštěva psychologa má svá specifika. A zároveň je víc než prospěšná.

Psychické obtíže jsou jen můj problém, musím se s nimi vypořádat sám, beze svědků, je jeden z častých mýtů, se kterým se ve své praxi setkávají nejen psychologové z Českých Budějovic. Přitom to je právě naopak. Ne nadarmo se říká sdělená bolest poloviční bolest. K mýtům a studu se v loňském roce přidala ještě obava z nákazy koronavirem a omezený provoz psychologických a psychiatrických ambulancí. Řada lidí, kteří se se svým trápením potýkali řadu týdnů a let, zůstali úplně sami, bez možnosti se vypovídat, podělit se o úzkosti z nemoci, ztráty práce, ekonomických jistot. Navíc často zvýšili konzumaci nezdravého jídla, alkoholu i počet hodin strávených na sociálních sítích. To rozhodně tělu ani duši neprospívá.

Povídat si, povídat si, povídat si

Epidemiologická situace se stabilizovala a nyní je čas vrátit se do ordinací psychologů a svou duševní nepohodu řešit. Mezi populací obecně se zvýšila úzkostnost, objevuje se i mírný nárůst depresí, lidé se obávají dalšího společenského vývoje a osamělosti. Řada měsíců bez kontaktů s blízkými a lidmi vůbec, dokázala pořádně rozhodit pravidelný denní režim, který ke své psychické stabilitě potřebují. I proto je třeba navštěvovat odborníky, povídat si s nimi, nazvat své obtíže a mít snahu je řešit.

Spánek, pohyb, zdravá strava

Protože nikdy nevíme, kdy nás nějaké psychické potíže zastihnou, je vždycky lepší prevence. Dbát o svou pohodu fyzickou i duševní, protože jsou to spojené nádoby. Čím je člověk odolnější, tím má vyšší odolnost vůči stresu a tím líp se vyrovnává s každodenním stresem, který život přináší. Psychologové nejen z Českých Budějovic mají jasno: dostatek kvalitního spánku, strava bohatá na vitaminy, minerály a stopové prvky, vyvážená, bez zbytečné zátěže živočišných tuků vás nastartuje a dodá energii. Každodenní pohyb spustí v těle endorfiny a všechno se řeší snáz. Dobré je věnovat čas i sám sobě, svým koníčkům, které nám dělají radost a naplňují. K duševní pohodě výrazně přispívá pevné rodinné zázemí a zaměstnání, které nás těší.

Ohodnoť článek

Foto EUC

Štítky bolest, psycholog, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Život je třeba si užívat  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.