Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Společné podnikání i falešný trezor. Podvodník vylákal z muže díky seznamce skoro 700 tisíc

Podvedených na internetu přibývá. Jedním z posledních je muž z Třeboňska. Ten si na seznamce psal s pachatelem, který vystupoval pod ženským jménem. Následovalo mimo jiné plánování společného podnikání a s tím i posílání peněz. Důvěřivý muž přišel o zhruba 650 tisíc korun.

Muž z Třeboňska si s pachatelem začal psát přes internetovou seznamku na konci loňského roku. Dotyčný vystupoval pod ženským jménem. Společně začali řešit, že se údajná žena přesune ze Spojených států amerických do Česka a společně začnou podnikat. Muž měl pak řešit převoz trezoru s penězi z Ameriky do Česka za pomoci kurýrní společnosti. 

„Poškozený byl poté společností kontaktován několika e-maily. Pod různými záminkami ohledně zaplacení skladování, pojištění a doručení zásilky od poškozeného nejprve podvodně vylákali finanční hotovost ve výši nejméně 42 tisíc korun. Peníze poškozený poukázal ze svého účtu bankovním převodem. To byl teprve začátek podvodného jednání,“ popsala policejní mluvčí Hana Bílková Millerová.

Najednou poslal přes 350 tisíc

Muži se poté společnost ozvala znovu, aby zaplatil slovenské celní správě clo ve výši 15 tisíc dolarů, což udělal. „Bankovním převodem zaslal společnosti částku ve výši nejméně 353 tisíc korun. Poté byl stejnou společností vyzván k zaplacení finanční částky ve výši 215 tisíc korun za přijetí zásilky českou celní správou. Tuto částku poškozený převedl pomocí bitcoine bankomatu na bitcoinovou peněženku,“ uvedla mluvčí.

Následovala další pochybná platba ve výši 47 tisíc, která pro změnu mířila na účet vedený v africké bance. „Tu poškozený opět neváhal uhradit - opět přes bitcoine bankomat na bitcoinovou peněženku. Takto neznámý pachatel uvedl důvěřivého poškozeného v omyl a způsobil mu škodu ve výši nejméně 657 726 korun,“ shrnula Bílková Millerová. 

Policie proto znovu nabádá k opatrnosti. Lidé by se měli v internetovém prostředí chovat obezřetně. Peníze z podobných podvodů jejich původní majitelé často už nikdy neuvidí. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky policie, internet, seznamka, podvod, peníze, CHKO Třeboňsko, USA, Česko, Bitcoin, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Společné podnikání i falešný trezor. Podvodník vylákal z muže díky seznamce skoro 700 tisíc  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.