Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud začal řešit případ deset let staré vraždy. Obžalovaným hrozí až 18 let vězení

Soud v Českých Budějovicích dnes začal projednávat případ vraždy, ke které došlo na Jindřichohradecku v srpnu 2012. Obětí byl tehdy šestadvacetiletý Slovák, kterého zavraždil jeho bratranec poté, co zavražděnému přítelkyně podala lék dithiaden. Žena vinu u soudu odmítla, obžalovaný se k činu přiznal. Uvedl ale, že to bylo v afektu. Hrozí jim 10 až 18 let vězení.

K incidentu došlo na konci srpna v roce 2012. Podle obžaloby měla Kristýna Štefanová podat svému tehdejšímu příteli Danielu Bodnárovi v dětské přesnídávce lék dithiaden, po kterém usnul. V tu chvíli měla informace předat obžalovanému Jánu Sedlákovi. Ten měl přijít k nim domů a Bodnára zavraždit. Podle policie ho bodl kuchyňským nožem do hrudníku.

Následně měl Sedlák tělo zavražděného muže přenést do sklepa, kde ho ukryl do sudu a ten zalil pod betonovou podlahu. Na více než deset let starý případ upozornil policii muž z drogové scény, který během výslechu zmínil tělo v sudu a jeho zakopání. „Tento nevěrohodný kontakt mluvil o těle v sudu a jeho zakopání. Kriminalisté se pustili do skutečně mravenčí práce a jejich úsilí je přivedlo v říjnu loňského roku k jedné nemovitosti na Jindřichohradecku,“ informoval letos v únoru policejní mluvčí Jiří Matzner

Následně podle něj vyšetřovatelé našli pod betonovou podlahou sklepa modrý plastový sud s tělem zabaleným do látky. „Místo okamžitě prohledali a tělo poslali na pitvu. Ukázalo se, že v sudu byl šestadvacetiletý muž se smrtelným bodným zraněním v hrudníku,“ doplnil tehdy Matzner.

Jihočeští policisté našli na Jindřichohradecku tělo muže, které bylo ukryté v sudu. Věc se týká případu z roku 2012. Na místo je přivedl tip od muže z drogového prostředí. Oběť pochází ze Slovenska a měla smrtelné bodné zranění.

Líčení u soudu dnes začalo výslechem obžalované Kristýny Štefanové. Ta popsala soužití se zavražděným mužem jako velmi problematické. Podle Štefanové Bodnár nepracoval a často se k ní choval hrubě. Před soudem dokonce zmínila, že ji navrhoval, aby se živila jako prostitutka. Finančně ji nijak nepomáhal a ona živila rodinu z příspěvků na bydlení nebo děti.

Finanční pomoc od kamaráda

U soudu vypověděla, že jí Ján Sedlák finančně pomáhal během výchovy jejích tří dětí, které měla se zavražděným Bodnárem. „Daniel se o mně a děti moc nezajímal. Možná si je jednou pochoval, vůbec se k nim neměl. Když jsem mu třeba řekla, že nemám peníze a potřebuju koupit dětem plínky, řekl, že si mám půjčit od mé matky nebo od pana Sedláka. Ten mi hodně pomáhal, chodil se mnou na procházky, finančně mi pomáhal a také mě vozil do Českých Budějovic, kam jsem chodila s dětmi k lékaři,“ popsala během výslechu obžalovaná. Na základě toho se měla se Sedlákem sblížit, později i intimně.

Na dotaz, proč zavražděnému podala v den vraždy léky řekla, že byla „hloupá“. Bodnár podle ní často užíval léky, které bral i jejich dětem. Když léky užíval, byl podle ní klidný a nenadával jí. „Dvakrát nebo třikrát mi řekl, ať mu podám léky. Pil to v pomerančovém džusu. Bral hodně brufeny. Potom třeba i dithiaden, který jsem měla pro děti. Nevím, jestli to bral místo drog,“ vypověděla.

Poté, co svému příteli podala léky, odešla Štefanová podle svých slov za Sedlákem, kterého požádala o peníze, aby mohla dětem koupit plenky. Následně se měla vydat hledat v Českých Velenicích nové bydlení a byla s dětmi v parku. „Když jsem se po celém dni vrátila domů, byl tam pan Sedlák. Byl vyklepaný, ve stresu, zpocený a řekl mi, že už Dana neuvidím, že se o to postaral,“ řekla. Soudce ji ale konfrontoval s výpovědí, kterou podala policii, které měla Štefanová říct, že když se vrátila domů, zavražděný Bodnár tam nebyl. Zavolala proto obžalovanému Sedlákovi, který jí řekl, že se o Bodnára postaral.

Nepřemýšle jsem, že ho zabiju, byl to afekt

„Na nic jsem se neptala, měla jsem jen strach," odpověděla na dotaz, proč nepátrala po zmizelém partnerovi. Po několika týdnech odcestovala asi na půl roku na Slovensko se Sedlákem k jeho příbuzným. Později se ale vrátila zpět do Česka. „Necítila jsem se dobře, věděla jsem, že je něco špatně,“ řekla.

Štefanová u soudu vinu odmítla. Druhý obžalovaný, Ján Sedlák, vinu přiznal. Uvedl ale, že nesouhlasí s popisem celého činu a také s výší sazby. „Nikdy jsem nepřemýšlel nad tím, že ho zabiju, byl to afekt,“ řekl ráno před soudem Sedlák. Obžalovaným hrozí deset až osmnáct let vězení. Soud odpoledne pokračoval výslechem Sedláka. Další jednání jsou naplánována po zbytek týdne.

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky krimi, soud, vražda, jindřichohradecko, sud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud začal řešit případ deset let staré vraždy. Obžalovaným hrozí až 18 let vězení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.