Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Útočník z nemocnice je ve vazbě. Podobným hrůzám nelze zabránit, řekl hejtman

Soud poslal do vazby devětadvacetiletého muže, který v pátek napadl personál psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice mačetou. Za ublížení na zdraví mu hrozí pět až 12 let ve vězení. Událost se dnes řešila při jednání českobudějovických zastupitelů. Hejtman Martin Kuba (ODS) řekl, že zdravotníky ocení Jihočeský kraj. Vysvětlil také, že podobným událostem nelze zcela zabránit.

Třem zdravotním sestrám a sanitáři způsobil muž sečná poranění, zranění jsou od neděle všichni v domácím ošetřování. Policisté ho zadrželi hned v pátek po útoku.

ČTK o rozhodnutí o vazbě řekla mluvčí českobudějovického okresního soudu Markéta Bartizalová„Soud o vazbě rozhodl v neděli. Důvody byly vazba útěková a předstižná,“ uvedla. Znamená to, že obviněný by se podle rozhodnutí soudu na svobodě mohl vyhýbat úkonům spojeným s trestným řízením, případně by se mohl pokusit opakovat či dokonat trestný čin. Policie zatím nesdělila motiv útočníka.

Muž byl návštěvníkem psychiatrického oddělení. Útočníka v pátek zpacifikovali členové personálu společně s příslušníky bezpečnostní agentury, nikdo z pacientů zraněn nebyl.

Jihočeští kriminalisté obvinili devětadvacetiletého muže, který včera zaútočil mačetou v českobudějovické nemocnici, z těžkého ublížení na zdraví. Nyní zpracovávají návrh na jeho vzetí do vazby. Útočník zranil čtyři osoby, šlo o sestry a...

Útok byl dnes předmětem diskuse českobudějovických zastupitelů. Opoziční zastupitel Jan Kadlec (SPD) navrhl ocenit ty, kteří muže zastavili a znehybnili, částkou 50 tisíc korun. 

Hejtman a městský radní Martin Kuba (ODS) to ocenil a navrhl, aby se této role ujal Jihočeský kraj. „Dnes nebo zítra budeme sedět s ředitelem českobudějovické nemocnice. Zatím není úplně přesně jasné, kdo přesně se do toho osobně zapojil. Jsem přesvědčený o tom, že je máme odměnit. Nezříkáme se toho,“ uvedl Kuba. Kadlec nakonec návrh stáhl s tím, že věří, že k ocenění dojde. 

Na psychiatrickém oddělení českobudějovické nemocnice v pátek odpoledne zasahovala policie. Muž tam mačetou zaútočil na personál a zranil čtyři osoby. Policie o tom informovala na svém twitterovém účtu. Muže se podařilo zadržet. Ředitel nemocnice...

Hejtman řekl, že reakce personálu byla velmi dobrá. „Bohužel takové hrůze neumíme zabránit. Jediná možnost je nepouštět do nemocnice nikoho, což nikdo nechceme. Můžeme tam umístit nějaké rámy a kontrolovat každého, kdo vstoupí do areálu nemocnice, což si všichni uvědomujeme, že je nereálné,“ popsal. 

Připomněl také pravidelné cvičení v areálu nemocnice. Ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek v prohlášení sdělil, že nemocnice jako takzvaný měkký cíl pravidelně trénuje řešení podobných útoků. Nácvik na psychiatrickém oddělení se naposledy konal loni v listopadu. Zranění zaměstnanci byli hospitalizováni, tři z nich opustili nemocnici do domácího léčení v sobotu, čtvrtý pak v neděli.

Útoky v nemocnicích jsou v Česku spíše ojedinělé. Ten v Českých Budějovicích ale není jediným v kraji

Případy vážného napadení ostatních pacientů nebo personálu nemocnic jsou v České republice spíše ojedinělé. Dnešní útok v českobudějovické nemocnici nebyl prvním na jihu Čech. V roce 2005 zaútočil agresivní muž v táborské nemocnici na přivolané...

Případy vážného napadení pacientů nebo personálu nemocnic jsou v ČR spíše ojedinělé. Nejtragičtější byla střelba v čekárně polikliniky ostravské fakultní nemocnice z 10. prosince 2019, kde dvaačtyřicetiletý střelec sedm lidí zabil, dva zranil, později spáchal sebevraždu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, kriminalita, nemocnice, České Budějovice, zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Po rozvratu v roce 89 soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork Píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze, abjvirtuálky, LupoAnettaTahači a dále čtěte v diskusi u článků dalších. Kdo nezná minulost bude ji prožívat stále znovu a znovu. Jak vidíme !

Úterý, 20. června 2023, 10:03Odpovědět

Josef Salava

Ale proč taji kdo to byl,který je napadnul,me napdaá že bojivnik z ukrajiny těch události už je dost ale nesmi se to řikat proč máme trpět a proč by v nemocnici nemohl být ten rám aby ohhalil co se do nemocnice nenosi.

Úterý, 20. června 2023, 09:28Odpovědět

Libor Burian

Ještě nedávno se kontrolovali turisté na hradě, běžně návštěvníci soudů, sněmovny. Tento vyžadoval lůžko které mu ambulance nemohla poskytnout. Dokud zde budou vládnout bendovské justice falešných studentů falešných práv a škol prodavačů titulů, pobíhat, jezdit psychopati, zdrogovaní, opilci které nám ta justice bude stále vypouštět mezi lidi tak musí být úřady maximálně zajištěna bezpečnost. Psychopatů je asi jedno procento což je sto tisíc psychopatů. Množí se napadení rychlé záchranky, opilci a narkomani za volantem, i zde píší že jeden srazil cyklistu a plot se 4promile. A pro info, článek na novinkách.cz Migranti terorizují saské Plavno nedaleko od našich hranic, další informace že v horním Porýní-Vestfálsko bojují gangy migrantů o moc.

Úterý, 20. června 2023, 08:04Odpovědět

Jan Richter

Já bych mu dal za ten zramění PERSONÁL českobudějovické PSYCHYATRIE AŽ DO DŮCHODU basu .

Pondělí, 19. června 2023, 16:15Odpovědět

Útočník z nemocnice je ve vazbě. Podobným hrůzám nelze zabránit, řekl hejtman  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.