Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rychlá auta, stovky litrů paliva a lasery. V Česku byl mezinárodní gang, který odpaluje bankomaty

Po Evropě cestují v upravených autech, která vyvinou rychlost až 300 kilometrů za hodinu. Ve vozidlech vozí palivo a také lasery v případě honiček s policií. Rakouští policisté promluvili o organizované skupině, která odpálila bankomat v rakousko-českém příhraničí. Podle všeho jde o rozsáhlý gang s kořeny v Nizozemsku. Po poslední explozi se měli dva zloději ukrývat v Česku, území ale už pravděpodobně opustili. Jednoho pachatele se podařilo dopadnout.

Silná exploze se ozvala minulý týden vesnicí Aigen-Schlägl, která se nachází nedaleko České republiky. Následovala rozsáhlá policejní akce, do které se zapojila rakouská i česká strana. 

Do Česka měla ujet podle informací Budějcké Drbny dvě vozidla. Jedno z nich se vrátilo zpět, druhé dostihli rakouští policisté. Přii zásahu zadrželi jednoho Nizozemce, dva muži však unikli. Podařilo se zadržet také finanční obnos, pravděpodobně kořišt ze zničeného bankomatu. 

Jihočeští policisté pátrají po dvou osobách v okolí lipenské přehrady. Mají mít spojitost s trestnou činností v Rakousku. Právě tam někdo v noci na čtvrtek odpálil do povětří bankomat. Rakouská média uvedla, že se jednoho Nizozemce podařilo...

„V souvislosti s noční trestnou činností v Rakousku pátrají jihočeští policisté po podezřelých osobách. Jejich vozidlo bylo nalezeno u nádrže Lipno. Dva hledaní muži v černém oblečení jsou nebezpeční a možná ozbrojeni,“ uvedla policie minulý týden na sociální síti X.

Nyní se nepředpokládá, že by se tito lidé stále zdržovali na českém území, řekl redakci policejní mluvčí Jiří Matzner. 

Na území historické části Mühlviertel, která sousedí s Českem, letos někdo odpálil už pět bankomatů. K jedné z posledních takové události došlo před nedávnem v Reichenthalu, kde byl výbuch tak hlasitý, že se okna okolních budov rozbila a poškozené jsou i stropy.

Na palubě měli stovky litrů paliva

Po poslední události rakouští policisté prozradili více o pozadí případu. Informovala o tom rakouská média. Co tedy proniklo na veřejnost? 

Počet bankomatů, které někdo vyhodil do povětří, v posledních měsících roste. Zástupci hornorakouské policie to označili za organizovaný zločin, za kterým stojí organizace z Nizozemska. Má jít o skupiny v okolí Amsterdamu a Utrechtu, uvedl zpravodajský server ORF. Na činnosti se mají podílet až stovky mladých lidí.

„Když je jeden ,pěšák´zatčen, přijde na řadu druhý,“ řekl ředitel státní policie Andreas Pilsl. Pachatelé podle něj postupují "nekompromisně a brutálně". Mají rozdělené úkoly a členové skupin se mnohdy ani neznají. Z Nizozemska vyráží do nejrůznějších lokalit pravidelně několik týmů najednou, především do Německa. 

Gang využívá upravená auta, která mohou jet rychlostí 250 až 300 kilometrů za hodinu. Pachatelé měli podle vyšetřovatelů na palubě stovky litrů paliva, aby se vyhnuli zastávkám při doplňování paliva.

Vozí také laserová ukazovátka, která používají při honičkách, a velké množství výbušnin. V Německu už dochází k dopravním nehodám při útěku, při kterých zemřeli i přihlížející, uvedl podle ORF Pilsl.

O způsobených škodách či ukradených částkách rakouští policisté nepromluvili. „Muž, který byl při zatýkání zraněn, je stále ve vazbě českých úřadů,“ uvedl minulý týden server ORF.


Vzdálenost mezi Přední Výtoní a místem, kde došlo k poslední explozi. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky rakousko, česko, gang, bankomat, exploze, krimi, gang, nizozemsko, lupiči, peníze

Rychlá auta, stovky litrů paliva a lasery. V Česku byl mezinárodní gang, který odpaluje bankomaty  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.