Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ondráškova hlavička rozhodla o vítězství Dynama

O důležitosti nedělního duelu 14. kola první fotbalové Gambrinus ligy mezi Dynamem České Budějovice a Viktorií Žižkov nemohlo být pochyb. Na Střeleckém ostrově se totiž střetnuly dva mančafty, kterým před víkendem patřilo na dně tabulky shodně sedm bodů.

První velkou šanci zápasu si vypracoval Brazilec ve službách Dynama Sandro, který získal na pravé straně velkého vápna prostor a vypálil na nadějného gólmana Viktorie Žižkov Tomáše Vaclíka. Člen reprezentační jedenadvacítky si však s jeho pokusem poradil.

Optickou převahu měli domácí i v dalších minutách prvního poločasu, bohužel kromě několika neúspěšných standardních situací se k většímu ohrožení hostující branky nedostali. Hra se totiž odehrávala většinou mezi oběma vápny. Jediným zásadnějším momentem zbytku úvodní pětačtyřicetimutovky bylo střídání útočníka Stráského, který po zákroku jednoho ze žižkovských hráčů musel opustit hřiště se zraněnou nohou na nosítkách.

Aktivita Budějčáků pokračovala i po přestávce. Do vedení mohli jít v 53. minutě poté, co Javorek hlavičkoval do prázdné svatyně, na brankové čáře stojící Ondrášek ale bohužel jeho pokus zastavil. Tuto situaci se naštěstí zanedlouho povedlo Zdeňku Ondráškovi odčinit, když si naběhl na centr Sandra a hlavou otevřel skóre – 1:0. Za deset minut nejlepší střelec týmu naneštěstí obdržel čtvrtou podzimní žlutou kartu (nutno dodat, že velmi lacinou) a příští neděli si v Mladé Boleslavi nezahraje.

Posledních dvacet minut utkání předvedlo mužstvo z Českých Budějovic festival neproměněných šancí. Velmi dobře zahraný trestný kop Otepky Vaclík zlikvidoval, další dvě možnosti zvýšit vedení zase odmítl střelec Ondrášek. Gól na kopačce měl také Sandro, ani on však neuspěl, a tak zápas skončil nejtěsnějším možným rozdílem.

Pro Dynamo je zisk třech bodů velkým úspěchem, jelikož se porážkou Žižkova dokázalo vzdálit od sestupových vod. Jeho záda teď sleduje Baník Ostrava, předposlední místo patří právě Viktorii Žižkov a poslední je stále distancovaná Olomouc.

SK Dynamo České Budějovice – FK Viktoria Žižkov 1:0 (0:0)

Branky: 56. Ondrášek. ŽK: 3:2 (Ondrášek, Rýdel, Otepka – Böhm, Procházka). Rozhodčí: Zelinka – Hájek, Marek. Střely na bránu: 8:0. Střely mimo: 4:5. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 3:1. Diváci: 2319.

Dynamo: Křížek – Chirkin, Lengyel, Brezinský, Machovec – Klesa, Otepka (85. Pecka), Javorek, Sandro – Stráský (43. Rýdel), Ondrášek (90. Hudson). Trenér František Cipro.

Viktoria Žižkov: Vaclík – Kadeřábek, Bodeček, Procházka, Starý – Šťastný (84. Musiol), Kalivoda, Súkenník, Slodowy (73. Bartl), Bořil (64. Nestorovski) – Böhm. Trenér Martin Pulpit.

Hodnocení trenérů

Trenér Dynama František Cipro: „Zápas jsme začali dobře, i když jsme si nevytvořili žádné větší šance. Nějaké centry do vápna a skrumáže tam byly, ale po patnácti minutách na nás dolehla velká nervozita. Vypadalo to, že si někteří hráči ani neuvědomují, o co tady vlastně jde. Někteří zase hráli tak nervózně, že snad nechtěli ani balon. V kabině jsme si to trochu více vyříkali a druhý poločas byl o něčem jiném. Za stavu 1:0 to z nás spadlo, ale v posledních dvaceti minutách jsme měli své vedení navýšit. Brankář Vaclík sice pochytal neskutečné věci, přesto je až k neuvěření, co všechno jsme byli schopni zahodit. Pak jsme se až do poslední vteřiny obávali o výsledek.“

Trenér Viktorie Žižkov Martin Pulpit: „Myslím si, že výsledek odpovídá průběhu hry. Domácí byli, co se týká ofenzivní činnosti, nebezpečnější než naše mužstvo. My jsme se snažili hrát zodpovědně do obrany, což mužstvo plnilo. Neuhlídali jsme ale standardní situaci ze šedesáté minuty, kdy se domácí dostali do vedení. Pak jsme se snažili přeskupit řady, ale sportovně musím přiznat, že konečný výsledek mohl být i vyšší. Při závěrečných brejkových situacích nás však výrazně podržel brankář Tomáš Vaclík.“

Štítky HC Dynamo Pardubice, FK Viktoria Žižkov, Zdeněk Ondrášek, SK Dynamo České Budějovice, Tomáš Vaclík, 1. česká fotbalová liga, Střelecký ostrov, František Cipro, Martin Pulpit, Javorek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ondráškova hlavička rozhodla o vítězství Dynama  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.