Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dvě ztráty odčinili hokejisté výhrou nad Šumperkem

Zářijová přestřelka Motoru v podhůří Jeseníků, kterou vyhrál Šumperk 7:4, je po dnešním večeru zapomenuta. Odveta před vlastními fanoušky se jihočeskému hokejovému mančaftu povedla. Čtyři tisícovky diváků navíc mohly vidět další gólové hody, tentokrát padlo devět branek.

Skvěle rozehrála duel se Šumperkem druhá lajna Motoru, díky které domácí vedli po první třetině o dva góly. Páteční extraligový start za Spartu Praha proti Hradci Králové budějckého kapitána Josefa Straku zřejmě neunavil, jelikož necelé čtyři minuty po úvodním buly dostal před branku přihrávku od Heřmana a tísnění hostujícím bekem dokázal skórovat - 1:0.

Snad největší šanci draků v úvodní třetině měl Plášek, který se krátce po návratu z trestné lavice zjevil sám před Bláhou, domácí gólman však jeho pokus dokázal zlikvidovat. Dobře si počínal v následné přesilovce Motoru také jeho protějšek Koutský, když zneškodnil další nebezpečnou šanci Straky.

Jihočeši se do přestávky druhé gólové trefy přece jen dočkali. Na počátku i konci celé akce byl Nouza, který nejprve po vhazování ve vlastní obranné třetině vyvezl puk do útoku, kde napoprvé proti gólmanovi Šumperku neuspěl, stejně si počínal i dorážející Straka, pak se ale puk přes Heřmana dostal zpátky k Tomáši Nouzovi a pro toho už nebyl problém trefit poloodkrytou branku.

Půl minuty před sirénou mohl přidat další gól obránce Chmelíř, jehož při akci dva na jednoho vybídl ke skórování Straka, jeho střela ale místo v síti pouze vyprášila Koutského betony. Přesto mohli být domácí spokojeni, úvodní třetinu vyhráli 2:0.

Prostřední perioda musela diváky bavit, na každé strany padly dvě branky. Nejdříve mohl snížit Plášek, trefil ale jenom tyčku. Krátce po skončení domácí početní výhody ve 29. minutě udeřilo na druhé straně, když přesilovková formace Motoru šumperské hokejisty zatlačila v jejich obranném pásmu a Tomáš Nouza svým druhým gólem v zápase trefil po přihrávce od Švihálka odkrytou branku.

Jenže v dalších minutách České Budějovice ve své aktivitě polevily a hlavně začaly vzadu chybovat. Trest přišel ve 32. minutě při oslabení, Bláha vyrazil střelu Veleckého jen před sebe a Jan Berger kotouč zametl za jeho záda - 3:1. Šumperk byl v těchto minutách lepší, dál odstřeloval budějckou branku a v čase 35:16 po přihrávce zpoza branky snížil na rozdíl jediného gólu Tomáš Brunec.

Drama však motoráci bleskurychle odmítli a za třicet dva vteřin při signalizovaném trestu nahrál Chmelíř rozjetému Roku Pajičovi, jenž znovu potvrdil pověst střelce a parádní trefou do horní části branky počtvrté překonal Koutského. Závěrečná třetina tak slibovala atraktivní podívanou, jelikož Moravané rozhodně nehodlali složit zbraně.

A to se potvrdilo hned po šestadvaceti sekundách, kdy hosté dohrávali zbytek přesilové hry z předchozí třetiny a Michal Velecký opět vsítil kontaktní branku. V dalších minutách se však draci nechávali často vylučovat, a tak přišel trest. Petr Punčochář vystřelil v přesilovce pět na tři od modré čáry a Koutský jeho projektil zřejmě ani neviděl - 5:3.

Vzápětí mohli Šumperští ve vlastním oslabení opět dostat Motor do úzkých, když Vráblík upadl a Vrdlovec se hnal na Bláhu sám, strážce budějcké svatyně ale své spoluhráče nezklamal a výsledek uhájil. Definitivní pojistku vítězství dal devět minut před koncem Daniel Boháč a uzavřel tím skóre utkání na 6:3. Konečný výsledek přitom mohl být ještě úplně jiný, když Nouza v 56. minutě zkompletoval hattrick, ale sudí viděl Heřmana v hostujícím brankovišti a gól neuznal.

„Věděli jsme, že se bude hrát útočný hokej, oba soupeři jsou na něj naladěni. Pro diváky to byl výborný zápas. Přestože soupeř má výborné přesilovky, inkasovali jsme z nich pouze dvakrát. O výsledku rozhodlo, že jsme byli disciplinovanější a trpělivější,“ řekl po zápase asistent trenéra Motoru Radek Bělohlav.

„Začali jsme špatně, hned při prvním střídání měli domácí dvě velké šance. Hru jsme sice srovnali a chvilkami byli i lepší, ale po zbytečných vyloučeních jsme inkasovali. Potom jsme výsledek stáhli na 3:2 a chtěli zápas otočit, jelikož jsme čekali, že Budějovice nebudou tak aktivní jako ve dvou třetinách, a to se potvrdilo. Pak se ale domácí hráči rádi poroučeli k zemi a dostali jsme čtyři góly z oslabení, jestli se nepletu (ve skutečnosti inkasoval Šumperk pouze jednou - pozn. autora). Zarazilo nás arogantní jednání hlavního rozhodčího,“ utrousil hostující kouč Radek Kučera.

Po sedmnáctém kole patří hokejistům zpod Černé věže šesté místo prvoligové tabulky se ziskem 25 bodů. Jejich středeční soupeř, který dorazí do Budvar Arény (17:30) ze severočeské Kadaně, má na čtvrté příčce jednobodový náskok.

ČEZ Motor České Budějovice - Salith Šumperk 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 4. Straka (Heřman, Nouza), 17. Nouza (Heřman, Straka), 29. Nouza (Švihálek, Straka), 36. Pajič (Chmelíř, Kříž), 46. Punčochář (Suchánek, Pajič), 51. Boháč (Rob) - 32. Berger (Velecký, Haas), 36. Brunec (Vrdlovec, Plášek), 41. Velecký (Haas, Holík). Rozhodčí: Sýkora - Belko, Kokrment. Vyloučení: 7:10. Využití: 1:2. Diváci: 4092.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Gába) - Punčochář, Kříž, Suchánek, Vráblík, Růžička, Chmelíř - Kuchejda, Pajič, Švihálek - Nouza, Straka, Heřman - Vaniš, Rob, Boháč - Bárta, Trummer. Trenér Petr Rosol.

Salith Šumperk: Koutský (Zelenka) - Drtil, Holík, Sedlák, Slavík, Novotný, Starý, Gewiese - Haas, Berger, Velecký - Staněk, Moskal, Žálčík - Brunec, Plášek, Vrdlovec - Vávra, Kužílek, Půhoný. Trenér Radek Kučera.

Pořadí 1. ligy ČR 2014/2015 po nedohraném 17. kole: 1. Třebíč (36 bodů), 2. Chomutov (33), 3. Havířov (31), 4. Kadaň (30), 5. Jihlava (29), 6. MOTOR (29), 7. Litoměřice (28), 8. Šumperk (25), 9. Benátky nad Jizerou (25), 10. Kladno (23), 11. Ústí nad Labem (22), 12. Most (20), 13. Prostějov (14), 14. Havlíčkův Brod (9).

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, Salith Šumperk, 1. liga ČR, 17. kolo, Madeta Motor České Budějovice, hokejista, Josef Straka, Tomáš Nouza, Jeseníky, Jan Berger, Petr Punčochář, Daniel Boháč, Sportovní klub Kadaň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvě ztráty odčinili hokejisté výhrou nad Šumperkem  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.