Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Motor vyhrál na vlastním ledě po pěti týdnech

Hokejisté Motoru se dokázali otřepat z vysoké prohry v Olomouci a před vlastním publikem udolali poprvé v sezoně průběžně sedmý Havířov v poměru 2:1. Nejvzdálenější soupeř Jihočechů celý zápas tahal za kratší konec a doplatil především na malou produktivitu v přesilových hrách.

Úvodní dvacetiminutovka byla opatrná, ani jeden tým nechtěl udělat chybu. To se však hostujícímu celku nepovedlo a ve vlastní přesilovce inkasoval. Jednoho z havířovských hráčů obral o puk Melka, ten byl vzápětí faulován, v signalizované výhodě se kotouče zmocnil Václav Skuhravý, objel branku a chytře odrazem od Danečka poslal Motor do vedení - 1:0.

Také v dalších minutách měli více ze hry budějčtí hokejisté, a to především díky aktivnější střelbě a spolehlivé obraně. Devětatřicet sekund hráli domácí přesilovku pěti proti třem, nikoho v Budvar Aréně ale snad ani nepřekvapilo, že ji nevyužili. Do kabin tak odcházeli svěřenci trenéra Petra Rosola s hubeným jednobrankovým náskokem.

Skvěle ubráněné takřka dvouminutové oslabení Motoru v úvodu druhé třetiny bylo nejspíš klíčovým momentem celého zápasu 39. kola. Dobře hrajícím hráčům domácího týmu bezpochyby stouplo sebevědomí a i nadále Slezany, kteří se před Halmošiho klec dostávali prakticky jenom v početních výhodách, přehrávali.

Nápor Českých Budějovic se s přibývajícím časem stupňoval a vyvrcholil druhou brankou, která padla těsně před vypršením domácí přesilovky. Nacvičený signál se zakončujícím Alešem Kotalíkem na modré tentokrát Motoru vyšel a domácí kapitán bombou pod horní tyčku málem protrhl síťku za Danečkem - 2:0.

Závěrečná třetina se dohrávala v poklidném tempu a vypadalo to, že branka už nepadne. Skóre se přesto změnilo - a bohužel pro domácí mančaft gól vstřelili Havířovští. Běžela 57. minuta a na rozdíl jediného gólu snížil Michal Sztefek. Hosté potom zkusili dlouhou power play, Motor však závěrečný tlak přestál bez újmy a po pěti týdnech zvítězil na vlastním ledě.

„Myslím, že nevyužití soupeřových přesilovek po našich stupidních faulech zejména ve druhé třetině bylo rozhodující. Kdyby Havířovští dali nějaký gól, zápas by dopadl jinak. My jsme v početní výhodě dali pouze jedinou branku, mělo jich padnout daleko víc. Střelecky se pořád trápíme, naštěstí jsme ale zápas ubojovali. Byl by problém, kdybychom dneska neuspěli. Honza Platil nastoupil po dlouhé době, přesto odehrál zápas nad naše očekávání. Čekal jsem, že bude víckrát vyloučený,“ zhodnotil utkání asistent trenéra domácího celku Radek Bělohlav.

„Nám se utkání zkomplikovalo už včera, kdy onemocněli tři hráči z první a druhé lajny. Tím se rozpadla naše přesilovková formace, a proto jsme také z tolika početních výhod proměnili jedinou tři minuty před koncem. Byl to zápas dvou mužstev, která se strašně trápí v koncovce. Je mi záhadou, proč tomu tak je zrovna u Budějovic, když oplývají jmény tolika zkušených hráčů. Naším kamenem úrazu jsou zápasy venku. Můžou za to právě ty neproměněné přesilovky,“ řekl na tiskové konferenci Jan Daneček, kouč Havířova.

V průběžné tabulce se Motor nahoru neposunul, protože body si připsali i jeho sousedi. Poslední čtvrtina základní části prvoligové sezony začne pro Budějčáky příští týden ve středu v Havlíčkově Brodě. Další domácí zápas odehrají Jihočeši v sobotu 18. ledna od 17 hodin s Třebíčí.

ČEZ Motor České Budějovice - AZ Havířov 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Skuhravý (Melka), 39. Kotalík (Kasík, Rob) - 57. Sztefek (Deutsch, Marosz). Rozhodčí: Úlehla - Kis, Svoboda. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3325.

ČEZ Motor České Budějovice: Halmoši (Kůdela) - Kasík, Vráblík, Kotaška, Chmelíř, Platil, Prokop, Pavlíček - Kotalík, Rob, Boháč - Třetina, Skuhravý, Melka - Kuchejda, Šachl, Ondřej - Vaniš, Šperger, Ferebauer - Kňazev. Trenér Petr Rosol.

AZ Havířov: Daneček (Matoušek) - Bezuška, Vosátko, Punčochář, Krisl, Graca, Koma, Roupec, Deutsch, Klimíček - Marosz, Sztefek, Pavlas - Šlahař, Maruna, Říčka - Haas, Klimša, Škumát - Pechanec, Rimmel. Trenér Jan Daneček.

Pořadí 1. ligy ČR 2013/2014 po 39. kole: 1. Mladá Boleslav, 2. Olomouc, 3. Jihlava, 4. Havlíčkův Brod, 5. Litoměřice, 6. Třebíč, 7. Havířov, 8. Benátky nad Jizerou, 9. Šumperk, 10. Ústí nad Labem, 11. Kadaň, 12. Beroun, 13. ČEZ MOTOR, 14. Most.

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, AZ Havířov, 1. liga, 39. kolo, Madeta Motor České Budějovice, HC AZ Havířov 2010, HC Olomouc, Jan Daneček, Václav Skuhravý, Aleš Kotalík, Petr Rosol, SK Horácká Slavia Třebíč, Budvar aréna, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motor vyhrál na vlastním ledě po pěti týdnech  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.