Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihostroj začíná cestu za obhajobou Českého poháru. Kriško může zkompletovat triple

V neděli 26. února nastoupí Jihostroj v Kutné Hoře k semifinále Českého poháru proti Karlovarsku. O svou třetí trofej v řadě bude bojovat Michal Kriško.

Jak jste spokojený s Karlovarskem jako soupeřem pro semifinále? Vzájemné zápasy v této sezoně byly těsné, vždy vyhrál domácí tým až v tie-breaku 3:2.
Asi nejtěžší možný soupeř. Vzhledem k tomu, jak hraje Karlovarsko v extralize a jak se prezentovalo v evropských pohárech. V extralize je teď na prvním místě, takže to určitě nebudeme mít jednoduché. S ohledem na to, jak byly oba zápasy vyrovnané, tak si myslím, že se navzájem už nijak překvapit nemůžeme.

Bude Karlovarsko hladové po Českém poháru, když ho ještě nikdy nevyhrálo?
Tím jsem si jistý. Myslím si ale, že my budeme hladoví úplně stejně, protože je to jeden z vrcholů sezony. Každý tým, který se účastní Final Four, bude chtít vyhrát. Naším cílem je pohár obhájit. Nemůžeme jet do Kutné Hory s tím, že to jedeme zkusit. Tým je hladový po úspěchu.

Jakou motivaci ale máte konkrétně vy, když jste vyhrál dva poslední ročníky Českého poháru?
Tuhle otázku jsem čekal. (smích) Co vám budu povídat, bylo by hezké zkompletovat „triple“. Je to docela vtipné, protože v mých prvních zhruba třinácti sezonách jsem pohár nevyhrál. Před dvěma lety se mi to povedlo poprvé s Libercem a loni jsme ho vyhráli znovu s Jihostrojem… Taky mi teď chodí všude na sociálních sítích připomínky. (úsměv)

Navíc jste pokaždé vyhrál v jiné roli. V roce 2021 jste byl tahounem Liberce, loni jste kvůli zranění do žádného zápasu nezasáhl. Jak to bude letos?
Zraněný letos nejsem a jestli to budu táhnout, nebo ne, to záleží i na trenérovi. Uvidíme, jakou roli má pro mě připravenou. Každopádně přijmu svoji roli a moc se na Český pohár těším. Co se týče fyzické stránky, tak jsem dobře připravení. Myslím, že nejen já, ale i ostatní kluci. Teď už jenom to ukázat na hřišti. Musím říct, že náš kondiční trenér Kuba Kalus odvádí skvělou práci.

O roli tahouna jste si řekl v posledním zápase s Odolenou Vodou, který se vám podařil.
Byl jsem dost hladový. (úsměv) Hodně jsem se na těšil na kurt a jsem rád, že to takhle vyšlo. Hlavní je, že jsme vyhráli, plus jsem samozřejmě rád, že se mi dařilo.

Poslední tři sezony plníte víceméně funkci druhého univerzála. Je těžké zaujmout, když už vaše šance přijde?
Je to psychicky náročné, ale už jsem si na tuhle roli celkem zvykl. Až na pár sezon, kdy jsem byl v týmu jediný univerzál, jsem vždycky měl za parťáka někoho, kdo skákal výš nebo kdo měl větší ránu. Jde o to chytit svoji šanci a nepustit ji. Stijnovi se v této sezoně daří. Stejně jako to bylo loni s Caseyem a rok před tím v Liberci s Honzou Štokrem. Jelikož už nejsem nejmladší, tak je to pro mě velká motivace dostat se na plac.

Co říkáte na to, jak vyrovnaná je v této sezoně špička extraligy?
Extraliga je každý rok vyrovnanější a myslím, že tento trend bude pokračovat. Už v minulé sezoně bylo pět šest týmů, které se mezi sebou praly. Pak dokonce Odolka postoupila ze šestého místa po základní části až do semifinále play-off. Nebo třeba Příbrami se taky dařilo v základní části… Je to určitě dobře pro extraligu a celý český volejbal, když tolik týmů touží uspět.

Čtvrtfinálovým soupeřem pro play-off bude Kladno, nebo Odolena Voda. Koho byste radši?
Mezi nimi si nevyberete. V halách obou týmů se hraje špatně. Moc to neřeším, protože to ani nemáme ve vlastních rukou. Jestli chceme hrát finále a sáhnout si na titul, tak se nemůžeme koukat, na koho narazíme. Musíme jít – jak se říká – „zápas od zápasu“.

Mluvíte o extraligovém titulu. Znamená to, že přes špatný začátek sezony máte nyní titulové ambice?
Šance je vždycky. Záleží teď na tom, jak jsme na závěrečnou fázi sezony připravení a v jaké nás zastihne formě. Já si myslím, že nachystaní jsme dobře, jak po fyzické, tak po mentální stránce. Je to sice klišé, ale play-off je prostě jiná soutěž a vše začíná od nuly. Když se budeme soustředit hlavně na sebe a svůj výkon, tak věřím tomu, že se nám úspěch může podařit.

Už 4. března narazíte v posledním kole základní části na Příbram, kde jste odehrál mnoho sezon. Jsou pro vás tyto zápasy speciální?
Ze začátku byly, ale kdybych to bral takhle, tak je pro mě speciální půlka zápasů. (smích) Když jsem poprvé přestoupil z Příbrami sem do Jihostroje, tak to pro mě bylo hodně emočně náročné. Byl jsem nervózní, ale s odstupem let už to nevnímám. Tuhle fázi už mám za sebou a teď se soustředím jen na svůj a týmový výkon.

Zápas bude oslavou 50. narozenin a 25 let v klubu maséra Filipa Hocha. Jak vy jeho roli v Jihostroji vnímáte?
Viděl jsem video, které klub vydal. Je moc pěkné a přesně vystihuje roli, kterou Křápa pro tým má. On je prostě duše Jihostroje. Já jsem v klubu odehrál už hodně sezon a nedovedu si představit fungování šatny A-týmu bez něj. Člověk k nezaplacení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky jihostroj, volejbal, český pohár, kriško

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj začíná cestu za obhajobou Českého poháru. Kriško může zkompletovat triple  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.