Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Lipně nad Vltavou začaly hry pro handicapované ze zemí Visegrádské skupiny

Několik desítek účastníků ze čtyř států se představí na zimních hrách pro handicapované ze zemí Visegrádské skupiny, které dnes začaly v Lipně nad Vltavou na Českokrumlovsku. Sportovci pro premiérový ročník akce využijí místní Skiareál Lipno. Pořadatelé do budoucnosti plánují, že hry rozšíří i do jiných míst kraje.

Akce je určena pro mládež, představí se handicapovaní sportovci ve věku od 10 do 26 let z České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. "Zimní hry jsme připravovali už třikrát. Nejprve jsme je nemohli dotáhnout do konce kvůli změnám na ministerstvu školství. Další dva roky je vždy zrušil koronavirus. Takže se nám to podařilo až napočtvrté," uvedl prezident organizačního výboru her Pavel Zbožínek.

Řekl, že ani letos však organizátoři neměli snadnou situaci. Ještě před pár dny totiž kvůli oteplení chyběl potřebný sníh. "Už jsme si pomalu říkali, že se nám to snad nepodaří uspořádat ani počtvrté. Ale naštěstí nám počasí přálo a začalo sněžit," dodal.

Handicapovaní budou na hrách závodit ve sportech, jako je alpské lyžování, běžecké lyžování, snowboarding a sněžnice. Zbožínek uvedl, že pokud bude akce pokračovat i v příštích letech, plánují i další rozšíření. "Chtěli bychom v Českých Budějovicích přidat sporty jako například hokej. Ale uvidíme po premiérovém ročníku, jaká bude odezva," řekl.

Skiareál Lipno, v němž se v tomto ročníku sporty konají, dlouhodobě podporuje handicapované sportovce. "Středisko poskytuje pro jejich aktivity velmi dobré podmínky a díky našemu projektu s názvem Lipno bez bariér se snažíme o stále širší nabídku a spolupráci v této oblasti. Spoluúčast při mezinárodních závodech byla tedy jasná volba," řekla mluvčí lipenského areálu Olga Kneiflová.

Zimní hry v Lipně nad Vltavou potrvají do neděle. Podle pořadatelů je hlavním cílem akce propojit děti a mládež se všemi typy postižení, podpořit je k aktivnímu životu a ke vztahu ke sportu. "Lipenský Skiareál uplynulý týden využívali studenti ze stacionáře, který funguje při pražském Jedličkově ústavu. Pro studenty i s takovým postižením, jako je kvadruplegie kombinovaná s téměř úplnou slepotou, je lyžování naprosto novým zážitkem a má pozitivní vliv hlavně na jejich psychiku. Jsme rádi, že si lipenské svahy mohou sloužit i pro tyto návštěvníky," řekl Pavel Pechoušek z Turistického spolku Lipenska.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto emilopen.cz

Štítky ČR, Slovensko, Maďarsko, Polsko, zdraví, sporty, zimní, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Lipně nad Vltavou začaly hry pro handicapované ze zemí Visegrádské skupiny  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.