Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Písecký bazén za půl miliardy bude nejspíš řešit nové vedení města

Už několik let se v Písku řeší výstavba nového bazénu, který má podle posledních odhadů stát téměř půl miliardy korun. Investice byla předmětem mnoha diskusí a letos v srpnu příběh nabral další zvrat, když zastupitelé rozhodli o zrušení výběrového řízení na zhotovitele.

Téma nového bazénu, který město plánovalo pod lesnickou školou, vzbuzovalo ve městě nejrůznější emoce. To platilo i pro poslední jednání zastupitelů. 

Návrh na zrušení výběrového řízení předložil opoziční zastupitel Josef Soumar (Piráti). Hlasovalo pro něj 14 přítomných. Důvodem je podle Soumara to, že by město muselo platit o 140 milionů korun více než před několika měsíci.

„Město Písek potvrdilo, že neobdrží zamýšlené dotace, navíc Rada města aplikovala do smlouvy inflační doložku na největší investiční stavbu za uplynulé dekády města. Vybraní zastupitelé se tak opět snažili celou stavbu prodražit nad limit, který zastupitelé původně schválili,“ napsal později Soumar na svůj facebookový profil.

Písek přišel o 90 milionů na nový bazén, rozhodla Národní sportovní agentura

Písek nedostane dotaci ve výši 90 milionů korun na nový bazén. Rozhodla o tom Národní sportovní agentura (NSA), která žádost zamítla. Město nesplnilo podmínky pro získání dotace. Město o tom informovalo na svém webu.

 

Zároveň přidal, že se podle něj nyní Písek musí soustředit na svůj celkový rozvoj a inflační doložka by dlouho plánovaný projekt prodražila na více než půl miliardu. Město na svém webu uvedlo, že radní mohli inflační doložku doplnit bez informování zastupitelů či poradních orgánů. 

„Na základě rozhodnutí zastupitelstva bude muset rada města na svém nejbližším jednání výběrové řízení zrušit. Další postup ohledně výstavby bazénu bude muset zřejmě řešit nové zastupitelstvo nebo rada, protože stále platí výsledek referenda z roku 2013, v němž se lidé vyjádřili pro stavbu nového bazénu, a také usnesení zastupitelstva z jara letošního roku, jímž byla schválena jak investice, tak i finanční limit na stavbu bazénu,“ uvedla v tiskové zprávě místostarostka Petra Trambová (Pro Písek).

Místostarostka zároveň připomněla, že při posledním zasedání nikdo nepředložil plán, co bude s projektem dál. Na jednání zastupitelů neprošel návrh na vyhlášení referenda, což se řešilo už v květnu. Následná kontrola ale prokázala, že návrh nesplňuje potřebná kritéria, protože radnice ztotožnila 2 012 lidí místo potřebných 2 400.

Podle jednoho z předkladatelů referenda Lukáše Nebese (ANO) by se díky opravě stávajícího bazénu ušetřilo. „Ten problém není politický. Pokud se bazén měl stavět, tak už měl být dávno hotový. Ale pokud dnes lidé nemají peníze na energie a podobně, tak mi přijde rozumnější opravit než stavět nový,“ citovala ČTK minulý týden zastupitele.

Písek nevypíše referendum na opravu plaveckého bazénu, rozhodli zastupitelé

Písečtí zastupitelé rozhodli, že město nevypíše nové referendum na opravu plaveckého bazénu. Návrh podle předkladatelů referenda reagoval na zvýšení ceny plánované výstavby nového bazénu, která se pohybuje kolem 500 milionů korun. Někteří...

 

Náklady na nový bazén jsou nyní vyčísleny na 480 milionů korun. „Město s touto velkou investicí řadu let počítá, je součástí jeho finančních plánů i rozpočtu. Ke konci minulého roku měl Písek na svých účtech 575 milionů korun a k tomu výhodně uzavřený úvěr ve výši 100 milionů korun,“ popsala starostka Eva Vanžurová (Pro Písek).

Pod lesnickou školou se chystal plavecký areál s vnitřním bazénem dlouhým 25 metrů, dětský výukový bazén, relaxační bazén či tobogán dlouhý 112 metrů. Návrh počítal také s venkovními bazény či wellness areálem. 

Ohodnoť článek

Foto Město Písek

Štítky bazén, Písek, zastupitelstvo, investice, projekt, výběrové řízení, Josef Soumar, referendum, Česká pirátská strana, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písecký bazén za půl miliardy bude nejspíš řešit nové vedení města  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.