Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dotační podvod na jihu Čech. Tři lidé měli poškodit Evropskou unii

Třem lidem hrozí vězení v souvislosti s projektem technologického parku v Písku. Kriminalisté je obvinili z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) o tom informovala v tiskové zprávě. Její kriminalisté v těchto dnech navrhli podat obžalobu na tři fyzické osoby. 

To se týká projektu s názvem Technologický park – energeticky efektivní budovy. V souvislosti s tímto projektem padala obvinění už v roce 2021. Dnes NCOZ informovala o návrhu na podání obžaloby.

Dotyční měli svým jednáním vylákat z operačního programu Podnikání a inovace zhruba 226 milionů korun, přičemž z 85 procent jde o financování z Evropské unie. 

„...a dílem se měli pokusit vylákat proplacení dotace ve výši cca 6 milionů korun (z toho 85 % z rozpočtu EU), a to tím způsobem, že obviněné osoby měly personálním propojením ovládnout jak „zhotovitele“ díla, tak „žadatele“ o dotaci a díky tomuto propojení měl „zhotovitel“ díla vystavovat „žadateli“ dotace doklady, jejichž obsah neodpovídal skutečnosti s ohledem na deklarovaná plnění,“ popsal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu u Technologického parku v Písku

Policie obvinila čtyři lidi z dotačního podvodu kvůli stavbě Technologického parku v Písku. Obvinění svým jednáním údajně vylákali z operačního programu Podnikání a inovace 226 milionů korun. V případě pravomocného rozsudku jim hrozí pět až deset...

Poté měl doklady obsahující nepravdivé údaje „žadatel“ předkládat „poskytovateli“ dotace v rámci žádostí k proplacení dotace u jednotlivých etap, dodal Ibehej.

Obvinění měli vědět, že termín dokončení projektu technologického parku je ze stavebně-technologického hlediska neproveditelný ke dni ukončení projektu, tedy v roce 2015. 

„Navíc mělo být deklarováno předání a převzetí stavby (včetně předání stavby do zkušebního provozu), i když realizované dílo nebylo ve smyslu občanského zákoníku dokončeno a nemohla být s ohledem na jeho rozestavěnost předvedena způsobilost díla sloužit svému účelu,“ uvedl Ibehej. 

Tři lidé čelí trestnímu stíhání na svobodě. Všem hrozí vězení na pět až deset let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky jihočeský kraj, písek, písecko, podvod, dotace, policie, obvinění, evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotační podvod na jihu Čech. Tři lidé měli poškodit Evropskou unii  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.