Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Požár lesa na Písecku mají hasiči pod kontrolou. Pět se jich zranilo

, aktualizováno 16. července 2023, 16:23

Jihočeští hasiči pokračují v hašení požáru u Jetětic na Písecku, kolem půl 11 vyhlásili jeho lokalizaci. Podařilo se zastavit jeho šíření a nyní hasiči dohašují jen ložiska. Úplná likvidace potrvá několik dní. Zasažena byla plocha o rozloze čtyřicet hektarů. Hasit pomáhají tři vrtulníky, na místě je zhruba 200 hasičů. Pět z nich se při zásahu zranilo. Příčina požáru ani výše škody zatím není známá.

O požáru informovala včera večer tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. Jedná se podle ní o jeden z nejrozsáhlejších požárů za několik měsíců. Původně přitom mělo jít o hořící trávu a pole. „Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. Požár se suchým porostem, a také větrem, rychle šířil. V současné době je plocha zasažená požárem více než 30 hektarů,“ uvedla. Dnes ráno byla plocha ještě o zhruba deset hektarů větší. 

Jihočeští hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu u Jetětic na Písecku. U požáru lesa a paseky zasahuje více než 20 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Zasažena je plocha o rozloze více než 30 hektarů. Požár podle hasičů...

Kolem půl 11 dopoledne se podařilo požár lokalizovat. „Pokračují ale likvidační práce, které budou do večera. Nesnižujeme jednotky. Požár se nešíří a plamenné hoření v současné době už není. Plochu se teď snažíme takzvaně čistit, to znamená nacházet ohniska a zalívat je takzvaně načisto. V následujících hodinách budou hasiči procházet terén, ať už s hadicí a proudnicí nebo i s dohašovacím zařízením na zádech, s ruční pumpou. Budou hledat skrytá ohniska a dohašovat," řekl ředitel jihočeských hasičů Martin Sviták. Při zásahu podle něj pomohl dnes ráno déšť.

Na místě zasahuje zhruba 200 hasičů. Hned ráno dorazily odřady z Plzeňského a Středočeského kraje. Jihočeští hasiči potřebovali především velkoobjemové cisterny a kvůli těžko přístupnému terénu také čtyřkolky. Kromě techniky dorazilo i 30 hasičů. Společně se zasahujícími jednotkami z Jihočeského kraje byly všichni hasiči přeskupeni a vytvořili čtyři takzvané bojové úseky, aby bylo možné účelněji rozmístit techniku.

V akci jsou také tři vrtulníky. Dva policejní a jeden letecké hasičské služby, kterou objednávají ministerstva zemědělství a životního prostředí. Každý z policejních má vak s objemem 1000 litrů vody, hasičský 3000 litrů. Vodu berou z Orlické přehrady. „Letecká technika dodává vodu tam, kde je to složité pro jednotky," řekl ředitel.

Vrtulníky monitorují ze vzduchu i případný požár, kterého by si ze země hasiči nevšimli. Na Písecku tak stát využil smlouvu na leteckou hasičskou službu hned po začátku její platnosti, od soboty do poloviny září ji soukromými vrtulníky zajišťuje slovenská společnost Heli Company. V pondělí už zřejmě nebudou vrtulníky potřeba, řekl Sviták. Na hašení už padly miliony litrů vody. Místo neustále monitorují také drony. Hasiči navíc požádali o zapůjčení termokamer ze šesti krajů. „V průběhu dopoledne dorazí do Jetětic přibližně tři desítky termokamer, které využijeme pro vyhledávání skrytých ohnisek,“ doplnila mluvčí.

Zásah je podle ní komplikovaný nejen obtížným teréném, ale také vysokými teplotami, které jsou extrémní i pro zasahující hasiče. Pět z nich, čtyři profesionální a jeden dobrovolný, se včera při zásahu zranilo. Šlo o nadýchání se zplodin nebo nevolnosti z vyčerpání a přehrátí. Nikdo z nich by ale neměl být v nemocnici.

Na místě zatím zůstávají všechny jednotky a pracují na dohašování. „Hasiči musí projít všechna místa zásahu, zkontrolovat termokamerami, najit všechna ohniska a ta doslova prolít vodou. Čeká je precizní a dlouhotrvající práce, při které často postupují krok po kroku. Cílem je nedovolit rozhoření požáru a zabránit tomu, aby se dostal do kořenového systému stromů,“ řekla Matějů.

Další požáry

Jihočeští hasiči během soboty řešili několik dalších pořárů trávy, slámy nebo polí. V Kovářově na Písecku například vyjížděli k hořící slámě před stodolou, kterou plameny také zasáhly. „Požár zničil podestýlku v jedné z hal a částečně také krov. Býci, které tady chovají, nebyli ohroženi. Požár se podařilo dostat před jednou hodinou odpoledne pod kontrolu,“ uvedla Matějů.

Shořela také plechová bouda v Českých Budějovicích. Podle mluvčí se jednalo o zahradní domek v zahrádkářské kolonii. Požár během půl hodiny uhasili českobudějoviští profesionální hasiči.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky krimi, požár, lesy, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár lesa na Písecku mají hasiči pod kontrolou. Pět se jich zranilo  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.