Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Několik domů v Novém Dražejově během měsíce čtyřikrát vytopily přívalové deště

Několik nemovitostí v dolní části osady Nový Dražejov u Strakonic čtyřikrát během jednoho měsíce vytopily přívalové deště. Voda stekla z okolních polí, lidé měli kromě vody ve sklepech i bahno. Majitelé těchto nemovitostí v ulicích Nová a Otavská požadují po městu, aby v problematických místech udělalo protipovodňová opatření. Jak novinářům řekl místostarosta Strakonic Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost), lidé by se nějakých opatření od města mohli dočkat během přibližně dvou let. Město totiž v oblasti vlastní minimum pozemků.

„Město už jednalo s majiteli pozemků nad zástavbou. Jeden hospodář by mohl jedno rozsáhlé pole zatravnit, aby lépe dokázalo zadržovat vodu. Jednání o nějakém výkupu jsou ale na začátku, musíme si nejprve nechat zpracovat prověřovací studii, která má vymodelovat příčiny toho, k čemu tam přesně dochází, a na základě toho navrhnout případná opatření. Voda se totiž někdy dostane i dál než k těmto zmíněným nemovitostem,“ řekl Oberfalcer.

Radnice bude také muset jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic, které vlastní silnici v Otavská ulici, o tom, zda by ŘSD zvětšilo kapacitu propustků pod komunikací, aby voda mohla dostatečně rychle odtékat ze zatopených oblastí. A nad zástavbou v polích je bezejmenný potok, který vlastní Povodí Vltavy, s ním budou muset Strakonice také jednat.

Město zatím lidem rozdalo třeba pytle s pískem, aby si vytvořili bariéry. „Technické služby dělají pravidelné kontroly propustnosti potrubí, čistí se kanalizace, protože po záplavě je plná bahna, čistí odvodňovací vpusti silnic a chodníků, pomáháme vysoušet ty domy nebo jejich okolí. To jsou ale krátkodobá řešení,“ řekl místostarosta Jaroslav Horejš (Strakonická veřejnost). I sami majitelé si dělají kolem obydlí různé zátarasy nebo zídky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, záplavy, stavby, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Několik domů v Novém Dražejově během měsíce čtyřikrát vytopily přívalové deště  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.