Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nová konstrukce bude na Orlíku převážet lodě. Trasa výtahu je dlouhá téměř 300 metrů

Od příštího roku bude mít lodní výtah na Orlické přehradě nový vozík, který v prosinci představila společnost Metrostav. Podle firmy dokáže nová konstrukce přepravit 97 procent sportovních a turistických lodí v Česku.

Výroba trvala rok a zahrnovala několik složení a opětovných rozebrání. Výsledkem je vozík vysoký téměř pět metrů a dlouhý přes osm metrů. Nyní jsou v plánu práce na elektroinstalaci, poté se vozík naposledy rozebere a následně konečně přesune na lodní výtah na vodním díle Orlík. Podle společnosti Metrostav by měl fungovat od jara příštího roku. 

Fitrma Metrostav je v zakázce projektantem i zhotovitelem. „Z pohledu návrhu dokumentace byl největší výzvou právě plošinový vozík, který jsme dle zadání investora měli vymyslet tak, abychom maximalizovali kapacitu výtahu a variabilitu přepravovaných lodí. Zatímco původní vozík dokázal obsloužit zhruba 70 procent lodí, nový zvládne 97 procent lodí s maximální délkou 10 metrů,“ uvedl vedoucí projektu Tomáš Beržinský z Metrostavu.

Lodní výtah je vysoký přes 70 metrů a dlouhý 277 metrů

Tým musel mimo jiné zjistit, jaké lodě se na českých řekách pohybují včetně jejich paramtrů. „Vyzdvihl bych několik technických vychytávek, k nimž jsme ve spolupráci s generálním dodavatelem a investorem postupně dospěli až během stavby. Takřka půl roku jsme řešili fixaci lodi. Starý vozík vyžadoval složité vyvazování, což bylo zdlouhavé a vedlo to k tvorbě nepříjemných front. Nakonec jsme vymysleli řešení na bázi tzv. paralelogramu, což zkracuje uchycení lodi do dvou minut. Dalším tvrdým oříškem bylo napájení vozíku elektřinou. Přemýšleli jsme o nejrůznějších bateriích či solárních zdrojích, až jsme skončili u převodu pohybové energie na elektrickou pomocí koleček vozíku,“ popsal Jan Holec, jednatel společnosti EL-VY, jenž vozík sestavila. 

Lodní výtah na Orlíku je vysoký přes 70 metrů a dlouhý 277 metrů. Lodě se díky němu přepravují nasucho po kolejové dráze. Plošinový vozík je zanořený ve vodě pod hrází a s připevněnou lodí ho nahoru táhne elektrický naviják. Doposud dokázal výtah odbavit maximálně 1 200 lodí za sezonu, po nové investici to budou více než dva tisíce. 

Lodní zdvihadlo Orlík. Zdroj: kudyznudy.cz

„Už před rokem a půl dokončila společnost Metrostav stavební část modernizace výtahu, která již sama o sobě významně prodloužila plavební sezonu na Orlíku. Unikátní dílo bylo až dosud při nedostatku srážek často mimo provoz. Prodloužení návodní části o 10 metrů v první fázi modernizace však snížilo minimální hladinu pro plavení lodí o 3,5 metru, což umožňuje udržet zařízení v chodu při nižších hladinách,“ shrnul Vojtěch Kostiha, tiskový mluvčí Skupiny Metrostav.

Modernizaci lodního výtahu financuje Státní fond dopravní infrastruktury a samotný investor, kterým je státní podnik Povodí Vltavy. Konstrukci sestrojila chrudimská firma EL-VY podle projektu společnosti Metrostav. 

„Modernizace lodního výtahu na vodním díle Orlík se koordinuje se stavbou nového doplňkového bezpečnostního přelivu, který by měl ochránit orlickou hráz před desetitisíciletou vodu s průtokem vody až 5 300 m3 za vteřinu,“ dodal Kostiha. 

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Metrostav

Štítky orlík, výtah, přehrada, lodě, investice, Vodní nádrž Orlík, vozík, Metrostav, Česko, investor, Vojtěch Kostiha, Povodí Vltavy (státní podnik), Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindra Bílek

Na Orlíku je už teď v sezóně provoz jak na vencaplacu a protože se Pražáci nevejdou na Slapy, tak se musí nacpat všude, díky.

Pondělí, 27. prosince 2021, 21:31Odpovědět

Nová konstrukce bude na Orlíku převážet lodě. Trasa výtahu je dlouhá téměř 300 metrů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.