Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

U Temelína skončil první průzkum místa, kde má vzniknout malý modulární reaktor

Společnost ČEZ ukončila první fázi geologických prací u Jaderné elektrárny Temelín. Na pozemcích nedaleko stávajícího areálu má ve 30. letech 21. století vznikat malý modulární reaktor. Projekt je podle hejtmana Martina Kuby (ODS) mimo jiné příležitostí, jak do regionu přivést zajímavé firmy a jejich zaměstnance.

O dokončení průzkumu dnes informovali zástupci ČEZ, jaderné elektrárny či Jihočeského kraje. Odborníci u Temelína určují druh a celistvost hornin. K tomu napomáhají mimo jiné 30 metrů hluboké vrty. „Vlastní zařízení bude ve velmi malém prostoru toho území. Posuzujeme ten rajón celkově,“ řekl dnes před novináři ředitel divize geologie a geofyziky společnosti Inset Oldřich Levý

Co je malý modulární reaktor?
Zařízení se mají stavět snáz a rychleji než velké jaderné reaktory. Rozlohou odpovídají například velikosti fotbalového hřiště. Jejich výkon definuje Mezinárodní agentura pro jadernou energii jako jadernou elektrárnu s výkonem do 300 megawattů elektrických. 

Průzkum začal v září. Výsledky budou v únoru příštího roku. Skupina ČEZ podepsala už dřív dohody o spolupráci s firmami NuScale, GE Hitachi, Rolls Royce, EdF, KHNP a Holtec.

ČEZ navázal zároveň spolupráci ohledně stavby malých modulárních reaktorů s firmou Westinghouse. Tato americká firma by měla nabízet zmenšený model velkého jaderného bloku.

„Zájemcům o stavbu chceme představit naprosto konkrétní podmínky. Jsme si jistí tím, že jde o maximálně vhodnou lokalitu, ale před každou takto významnou stavbou je potřeba přesně znát geologické podmínky a další faktory, které mohou projekt ovlivnit,“ uvedl v tiskové zprávě člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

Použité jaderné palivo, které není odpad. Stovky tun čekají ve skladech elektráren

Téměř 3,5 tisíce tun vysoce radioaktivního paliva z jaderných reaktorů „odpočívá“ ve speciálních kontejnerech skladů v areálech dvou jaderných elektráren v Česku. A zůstanou tak ještě asi tři desetiletí, než bude vybudováno hlubinné úložiště....

Podmínkou výstavby bude licence vydaná v zemi, kde bude modulární reaktor vybudován jako první svého druhu. Jeden se podle hejtmana Martina Kuby (ODS) připravuje v kanadském Ontariu a vznikat má na počátku 30. let 21. století. Na jihu Čech by mohl být hotový v letech 2032 až 2035.

Hejtman vidí v projektu velký potenciál. „Zatím všechny společnosti prochází licenčním procesem ve svých státech. My potřebujeme, aby se to pak rychle překlopilo do evropských a českých podmínek. Následovat budou územní rozhodnutí, stavební povolení a tak dále. Čím rychleji to uděláme, tím dříve to tady bude stát. Tlačíme na to, abychom sem ty technologie dostali co nejdříve,“ řekl dnes Kuba.

Do Jihočeského kraje by podle něj záměr mohl přivést řadu zahraničních společností, které zde mohou působit. Ty by sem posílaly své zaměstnance, investovaly by tady finance a mohly by si tady i založit zázemí pro školení a další aktivity spojené s těmito záměry jinde v Evropě. 

„Budou v Evropě potřebovat nějaké centrum, kde bude výzkum a servis. Je to potenciál, který by z Jihočeského kraje mohl udělat region, který v tom bude dominovat. Od ledna tady chceme dělat semináře a ukazovat jim, jak to bude fungovat,“ naznačil Kuba.

Kuba zároveň upozornil na to, že se Česká republika bez jaderné energetiky neobejde. O malé modulární reaktory je podle něj zájem i jinde v Evropě. 

Z plánů v Temelíně máme obavy, říkají Rakušané u hranic. Protesty jsou reálné

Není to tak dávno, kdy obyvatelé sousedního Rakouska zablokovali hraniční přechody s Českou republikou. Důvodem byla Jaderná elektrárna Temelín, která sousedy zvedá ze židle i nyní. Budějcká Drbna zjišťovala, jaká je v příhraničí nálada.

Kromě samotného bloku by v Temelíně vzniklo také školicí, servisní a vývojové zázemí pro další evropské uživatele. Přípravou takových projektů se ve světě zabývá sedm firem. „Se všemi těmito firmami máme podepsaná memoranda o spolupráci. Myslíme si, že tyto technologie budou přelomové. Hodí se jako doplnění velkých tlakovodních reaktorů, obzvlášť do lokalit, kde byly uhelné elektrárny, které budou končit, nebo do míst, kde jsou plynové elektrárny," řekl letos v září generální ředitel ČEZ Daniel Beneš

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky temelín, jaderná elektrárna, jižní čechy, jihočeský kraj, martin kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Temelína skončil první průzkum místa, kde má vzniknout malý modulární reaktor  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.