Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Další náročný den pro hasiče. Zasahovali u požárů traktoru, lesů či polí

Od včerejšího rána až do večerních hodin vyjížděli jihočeští hasiči k požárům po celém regionu. Nejčastěji zasahovali v přírodě, kde hořela pole. Škoda za více než milion korun vznikla při požáru traktoru.

Špatně dohašené ohniště řešily po poledni jednotky dobrovolných hasičů obcí Planá nad Lužnicí a Dlouhá Lhota. Nedaleko Drhovle na Písecku pak hořelo strniště na ploše 50 x 50 metrů. O něco větší strniště hořelo v Předmíři na Strakonicku. 

V půl páté odpoledne jihočeští hasiči pomáhali u požáru lesa v Meznu, které se nachází ve Středočeském kraji. Oheň zasáhl plochu o rozloze 1,5 hektaru. Bylo nutné vyhlásit druhý stupeň poplachu, ale o hodinu později dostali hasiči oheň pod kontrolu. Středočeským hasičům pomáhaly jednotky z Tábora a dobrovolníci obcí Sudoměřice u Tábora, Jistebnice a Chotoviny.

Platí výstraha před požáry. Pozor na samovznícení seníků, varují hasiči

Kvůli vysokým teplotám a velmi suchému počasí vydali včera odpoledne meteorologové výstrahu před nebezpečím vzniku požárů. Jihočeští hasiči jen za tento týden museli zasahovat u šesti událostí, při nichž došlo k samovolnému vznícení sena a slámy....

„Více než miliónová škoda bude pravděpodobně vyčíslena po požáru traktoru, který hořel u Netolic. Požár byl na operační středisko ohlášen v 16:53 hodin. K požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Prachatice a netolická dobrovolná jednotka. Traktor tovární značky Zetor Fortera 120 hořel v plném rozsahu, a to včetně vleku s 18 balíky sena. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 20:20 hodin. Poté hasiči ještě uklidili znečištěnou komunikaci. Provoz byl obnoven před 21. hodinou. Příčina vzniku požáru je v šetření,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Další požár v přírodě řešili hasiči v půl šesté Radimovicích u Želče na Táborsku. „Jednalo se o požár obilí nastojato (ječmen) a strniště na celkové ploše cca 3,6 hektaru, zasahující jednotky byly nasazeny po celém obvodu požářiště a tím se podařilo požár v 17:58 hodin lokalizovat, místní traktor s pluhem zasažené požářiště oboral,“ popsala Matějů.

Sobota plná požárů. Hořely seníky, pole, kombajn i auta

Jihočeští hasiči mají poslední dny plné ruce práce. Zasahovali celkem u více než třech desítek požárů napříč celým krajem. Oheň zachvátil nejčastěji seníky a pole, na Písecku ale včera shořel také karavan a dva automobily. Na dnešek i následující...

Také další požáry zasáhly především venkovní lokality, šlo hlavně o pole. V neděli hasiči řešili celkem 13 požárů. V sobotu jich bylo ještě víc, více než 30.

„Většina požárů vzniká v těchto dnech v přírodním prostředí. Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů v Jihočeském kraji vyjíždějí zejména k požárům na polích a v lesech, co je však neobvyklé, řešíme i vyšší počet vzplanutí stohů slámy a seníků,“ uvedla v sobotu Matějů. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky jihočeský kraj, hasiči, požár, oheň, příroda, pole, les, traktor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další náročný den pro hasiče. Zasahovali u požárů traktoru, lesů či polí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.