Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Problémový obchvat Chýnova bude bezpečnější. Řidiči nedávají přednost

V průběhu necelých 14 dnů tam při nehodách zemřeli dva lidé. Obchvat Chýnova na Táborsku je jedním z nejrizikovějších míst v Jihočeském kraji. Budějcká Drbna zjistila, k jakým úpravám by na silnici mělo dojít. Po zásahu volají místní obyvatelé i zástupce města, kterému časté nehody dělají špatnou pověst.

Nehodu na obchvatu Chýnova nejspíš zavinila řidička, která nedala přednost

Jeden člověk zemřel a čtyři se zranili po vážné dopravní nehodě, která se stala ve čtvrtek 5. července na obchvatu Chýnova. Podle policie střet pravděpodobně zavinila žena, když nedala přednost autu na hlavní silnici. Právě nedání přednosti a...

Nejdříve při tragické nehodě zemřel řidič motorky. O devět dnů později na obchvatu Chýnova havarovala dvě auta, čtyři lidé se zranili, jedna žena následkům zranění podlehla.

Nejen s ohledem na tyto událost se proto znovu řeší jedna z nejobávanějších silnic v Jihočeském kraji. Ta řidičům slouží od loňského roku.

„Po těch dvou nehodách se o tom opět mluví a ta silnice je znovu velkým tématem,“ povzdechne si místostarosta Evžen Zadražil (Pro Chýnov). Zároveň dodává, že vysoká nehodovost dělá městu špatnou pověst.

K častým střetům na silnici podle místostarosty dochází z více důvodů. „Zpočátku to bylo něco nového, lidé na to nebyli zvyklí. Navíc se v průběhu stavby naučili, že na výpadovkách nemusí dávat přednost, což se pak změnilo. Kromě toho je to poměrně nepřehledné místo. Sice tam jsou svodidla, ale ta také brání řidičům ve výhledu,“ řekl místostarosta Budějcké Drbně. 

Tragická dopravní nehoda se dnes stala v jihočeském Chýnově. Na příjezdu k obchvatu na silnici I/19 se srazilo osobní auto s motorkou, uvedla policie. Řidič motorky zraněním podlehl. Na místě je potřeba počítat se zdržením. Nejde o zdaleka první...

Další problém vidí Zadražil v tom, že místem řidiči často jezdí rychlostí vyšší než 90 kilometrů za hodinu. „Obecně je potíž v nedodržování pravidel, nejčastěji je to vysoká rychlost a nedání přednosti v jízdě,“ popsal Zadražil.

Na Facebooku dokonce vznikla skupina "Chýnovský obchvat a jeho nehody s komenty opravdových odborníků". Někteří lidé tam tvrdí, že je úsek, kde dochází k nehodám, přehledný a stačí se věnovat řízení a rozhlédnout se. Další část řidičů navrhuje, aby se na křižovatku umístila stopka. Názory se různí. 

„Pohled na křižovatku od příjezdu z Turovce .... Člověk si myslí, když najede na ten horizont, že bude obchvat přejíždět vrchem, ale on po chvilce skončí přímo na něm a kdo tam jede okolo stovky a přehlídne značku, tak je to ruská ruleta...,“ napsal napříkald pod facebookový příspěvek Budějcké Drbny Tomáš Kvěch, který redakci poskytl video z této trasy. 

Místostarosta si myslí, že se na křižovatce, kde jsou nehody nejčastěji, měl vybudovat mimoúrovňový nadjezd. Ke střetům totiž dochází v drtivé většině případů právě na jedné křižovatce. 

Vedení města podle Zadražila situaci řeší se zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Zástupci Chýnova chtějí, aby se obchvat stal bezpečnějším. Po posledních událostech na městský úřad tlačí i někteří místní obyvatelé. 

Budějcká Drbna se proto obrátila na ŘSD, které situaci řeší, jak odpověděl Adam Koloušek z Týmu komunikace. Včera se na místě sešli zástupci Dopravní policie ČR, Odboru dopravy a silničního hospodářství Tábor a právě ŘSD. 

Nedání přednosti v jízdě způsobilo 16 nehod z 18

Předmětem diskuse byla především křižovatka se silnicí do Turovce. Od zprovoznění obchvatu tam podle Kolouška došlo k 18 dopravním nehodám, přičemž 16 z nich způsobilo nedáním přednosti v jízdě.

„V minulých měsících už na „turovecké“ křižovatce bylo provedeno několik úprav jako například instalace reflexní pásky do svodidlových pásnic, doplnění vodorovného dopravního značení - výstražné trojúhelníky - nebo doplnění optické brzdy z rocbindy (směs, která na silnici zkracuje brzdnou dráhu, pozn. redakce). Během úterý pak byla vyměněna i značka přednosti v jízdě, která byla nahrazena značkou s reflexním rámem,“ vyjmenoval Koloušek.

„V následujících dnech pak dojde k osázení baliset v prostoru křižovatky – v části „Turovecké“ a k doplnění „optických“ brzd před 2. a 3. trojúhelník (vodorovného dopravního značení). Tím se bude varování opakovat třikrát. To bude provedeno v závislosti na počasí technických možnostech zhotovitele,“ dodal. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky jihočeský kraj, táborsko, chýnov, obchvat, silnice, doprava, nehoda, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problémový obchvat Chýnova bude bezpečnější. Řidiči nedávají přednost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.