Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Smartwings se možná na jih Čech vrátí. Ve hře jsou haly na opravy letadel

Dotace na provoz Jihočeského letiště se za jeden rok výrazně nesníží. Ve hře je návrat společnosti Smartwings i to, že by firma v areálu u Českých Budějovic opravovala letadla. Nejen to zaznělo při dnešním jednání zastupitelů Jihočeského kraje. Právě ten je jediným akcionářem letiště.

Čedok přidal na zimu další destinaci. Z Budějc se bude nově létat do Egypta

Od letošního léta mohou lidé vyrazit na dovolenou z českobudějovického letiště. Mezi prvními destinacemi, kam se z jihu Čech létá, bylo Turecko a Řecko. Cestovní kancelář Čedok později přidala další destinace a nyní přichází s další novinkou. Od...

Letiště se na krajském zastupitelstvu řešilo v souvislosti s bodem, který navrhoval náměstek hejtmana Anotnín Krák (ČSSD) „Já vás, vážení zastupitelé, požádám o schválení navýšení provozní dotace o částku 12 777 750 korun a navýšení investiční dotace o částku 5 629 450 korun společnosti Jihočeské letiště České Budějovice pro rok 2023 na úhradu nákladů spojených se závazkem veřejné služby,“ sdělil v úvodu diskuse. 

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) pak řekl, že zástupce ostatních stran informoval o tom, jaké jsou rozvojové plány pro příští sezonu.  

Z opozičních řad se dotazoval krajský zastupitel a písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti). „Trochu jsem doufal, když se rozlétá letiště, že se náklady budou snižovat. Teď o příjmech v materiálech nemáme informace a víceméně je nám předkládán materiál, kde máme schvalovat další dotaci ve výši 18 milionů korun, dostáváme se už nad 100 milionů,“ řekl a ptal se na další informace a částku pro příští rok. 

Na jeho dotaz odpověděl hejtman, který zároveň shrnul, co se nyní v souvislosti s letištěm řeší. 

Jsme ochotni jednat, tvrdí Smartwings

„My jsme zahajovali leteckou sezonu v situaci, kdy jsme měli nějaký rozpočet. Bohužel se v průběhu zahájení zjistilo, že řada procesů není dodělaná...Pro příští rok jsme s panem ředitelem procházeli rozpočet. Všem to říkám. Nečekejte, že vám příští rok přineseme rozpočet o 40 milionů korun nižší. To příští rok není možné,“ upozornil. 

Letiště má podle něj omezenou možnost příjmů. Ty jsou zjednodušeně počet letů, které se odbaví, krát zisk z každého letu plus nájmy v areálu letiště. 

Kolik peněz posílá kraj letišti? 

Jihočeský kraj poskytuje v současné době ze svého rozpočtu neinvestiční a investiční dotaci na úhradu nákladů spojených s provozem a rozvojem Letiště České Budějovice. Finanční podpora společnosti Jihočeské letiště České Budějovice je v roce 2023 celkem 81,4 milionů korun s tím, že provozní dotace bude činit 74,9 milionů a investiční 6,5 milionu.
Zdroj: Jihočeský kraj 

„Očekávám, že příští rok bude provozní dotace stejná. Neumíme teď totiž říct, kolik bude letů, probíhají jednání mezi Čedokem a firmou Smartwings, která by se po našem tak trochu tlaku měla vrátit na Jihočeské a další regionální letiště,“ naznačil Kuba. Firmy nyní mají podle hejtmana jednat.

Odchod letecké společnosti se řešil v září. Čedok ale vzápětí potvrdil, že má nasmlouvané další dopravce a cestující mohou se svými zájezdy počítat.

Martin Kuba také řekl, že bude potřeba investovat do vybavení terminálu. Potřeba je rentgen, který je nyní k dispozici pouze jeden. Proto letiště nedokáže odbavit více než jedno letadlo za dvě hodiny.

„Neznámých je teď více. Smartwings velmi silně deklaruje, že by chtělo na Jihočeském letišti postavit haly na opravy letadel. To je záměr, který by byl velmi výhodný, protože my bychom jim mohli velkou část plochy, která spadá jen do leteckého provozu a nic jiného tam být nemůže, k tomu poskytnout. Společnost bychom měli usídlenou, na letišti by se opravovala velká letadla, což by přineslo pracovní příležitosti. Ta jednání teď vedeme. Mohl by to být další příjem z nájmů,“ řekl hejtman.

Redakce požádala o vyjádření přímo Smartwings. „Jednání probíhají. Cestovní kanceláře nás považují za strategického partnera a přišly s kompromisním návrhem na prodloužení sezóny pro provozování letů z těchto regionálních letišť  (České Budějovice, Pardubice, Karlovy Vary). O takovém návrhu jsme ochotni jednat,“ sdělila pro Budějckou Drbnu mluvčí společnosti Vladimíra Dufková.

Dotace pro příští rok bude podle hejtmana velmi podobná té letošní. K jejímu snížení by mohlo dojít v horizontu tří až čtyř let, řekl Kuba. Dnešní bod zastupitelé schválili, pro bylo 51 z nich, nikdo nebyl proti a nikdo se nezdržel. 

Jak hlasovali krajští zastupitelé o navýšení provozní a investiční dotaci pro rok 2023. Zdroj: Jihočeský kraj

Na otevřenou diskusi na jednání zastupitelstva je pak připraven náměstek hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS), který bude předkládat návrh rozpočtu. V něm bude i částka určená na provoz a rozvoj letiště. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky letiště, čedok, smartwings, zájezd, egypt, české budějovice, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smartwings se možná na jih Čech vrátí. Ve hře jsou haly na opravy letadel  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.