Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pod nádražím v Českých Budějovicích postavili sarkofág. Konec rekonstrukce se blíží

Vidíme cíl. Tak okomentoval generální ředitel Správy železnic (SŽ) Jiří Svoboda rekonstrukci nádražní budovy v Českých Budějovicích. Rozsáhlá investice by měla skončit na přelomu roku letošního a toho příštího.

Opravu českobudějovického vlakového nádraží okomentoval Jiří Svoboda v Písku, kde SŽ dokončila proměnu nádražní budovy„Blíží se ukončení velké rekonstrukce železniční stanice v Českých Budějovicích,“ připomněl a dodal, že budovu považuje za jednu z nejkrásnějšcíh na české železnici.

Přesný termín slavnostního otevření se teprve určí. Mělo by se ale tak stát zhruba v polovině ledna, kdy dojde na předání zrekonstruované budovy.

„Jdeme do finále. Harmonogram prací byl původně kratší, ale při rekonstrukci nás překvapila řada věcí. Došlo mimo jiné na velice složité sondování pod nádražím jako takovým. Bylo nutné vystavět doslova sarkofág, protože se nepřetržitě tlačila voda. Tohle všechno nás stálo několik měsíců navíc,“ sdělil na dotaz Budějcké Drbny ředitel Svoboda. 

Písek má opravenou nádražní budovu. Vrátila se jí historická podoba

V jihočeském Písku skončila rozsáhlá rekonstrukce nádražní budovy. Objektu se vrátila historická podoba, má ale nová okna, dveře i střechu z alpské krytiny. Zároveň budova nabízí cestujícím moderní zázemí.

V současné době řeší Správa železnic využití komerčních prostor. O ně podle ředitele nebyl enormní zájem, ale nyní to vypadá, že se vše zaplní, čeká se ještě na podpis smluv. 

Kromě toho pokračují stavební práce. „Máme tam podobný příběh jako v Písku. Budova prošla v průběhu let zásadními změnami. Po válce byla částečně zničena, byla - neodborně řečeno - dolepena, jak to šlo. My jsme se s tím v průběhu času vypořádali a teď dochází k nějakým finálním pracím. Nyní pracujeme na přednádražním prostoru, abychom dořešili komunikace a vůbec samotný přístup a napojení na stávající infrastrukutru města,“ shrnul představenstva společnosti EDIKT Tomáš Votava

Hotovo. Příjezdová hala budějovického nádraží se po několikaměsíční rekonstrukci otevřela

Příjezdová hala budějovického vlakového nádraží se po několikaměsíční rekonstrukci otevřela veřejnosti. Cestující mají v opravených prostotách k dispozici prostornou čekárnu, pokladny, veřejné toalety a komerční jednotky. Památkově chráněný...

V březnu SŽ informovala o dokončení příjezdové haly. „Předpokládané celkové investiční náklady akce dosahují 894 milionů korun. Zhotovitelem prací je společnost tvořená firmami Metrostav, EDIKT a AVERS,“ uvedla na jaře mluvčí Správy železnic Nela Eberl Friebová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa Železnic

Štítky české budějovice, nádraží, doprava, správa železnic, edikt, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Konzal

Rekonstrukce hezká, ale mám dojem, že dveře jsou stále manuálně otvirane. Připadá mi to krajně nehygienicke a vyloženě hloupé.

Čtvrtek, 26. října 2023, 12:24Odpovědět

Jan Strapina

Prej sarkofág,to jako jste sitam postavili hrobku nějakého mistního železníčního faraona nebo co?!

Čtvrtek, 26. října 2023, 10:57Odpovědět

Pod nádražím v Českých Budějovicích postavili sarkofág. Konec rekonstrukce se blíží  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.