Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Muž vyhrožoval vražděním na univerzitě, policie ho zadržela

Policie od minulého týdne prošetřuje desítky případů, které souvisí s útokem na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. To se týká i jihu Čech, kde kriminalisté zadrželi dva muže. Jeden z nich vyhrožoval, že vystřílí celou obec.

O případech, kdy někteří jedinci schvalují tragédii z minulého týdne, při které zemřelo 14 lidí, informovala policie na sociální síti X.

„V souvislosti s útokem na Filozofickou fakultu UK sledujeme dění na soc. sítích a to ve vztahu ke schvalování, adorování a následování tohoto hrůzného činu. K dnešnímu dni se v ČR zabýváme více než 60 takovými případy a u 30 z nich již známe totožnost konkrétních osob,“ uvedli policisté. 

Ti také informovali o dvou případech z jihu Čech. V obou se podařilo autory výhružek zadržet. 

„Jihočeští policisté řešili o svátcích několik případů vyhrožováním střelbou. Na Jindřichohradecku vyhrožoval muž 28 let, vystřílením celé obce, dopaden v ČB, vyšetřován. Muž ze Strakonic vyhrožoval zopakováním vraždění na univerzitě, vypátrán, zadržen, vyšetřován,“ popsali policisté. 

Policejní mluvčí Jiří Matzner Budějcké Drbně sdělil, že muži ze Strakonic je 59 let. Na jihu Čech bylo podobných případů v průběhu svátků celkem osm. Ty, o kterých informovala policie, byly nejzávažnější.  

Jihočeská univerzita uctila oběti čtvrteční tragédie smutečním shromážděním

Studenti a pedagogové Jihočeské univerzity (JU) dnes uctili památku obětí čtvrteční tragédie na pražské filozofické fakultě smutečním aktem. Dopoledne se shromáždili před rektorátem univerzity, kde vzniklo i pietní místo. Řekl to mluvčí JU Štěpán...

Střelec, který během čtvrteční střelby zavraždil čtrnáct lidí a mnoho dalších zranil, inspiroval svým činem dalšího muže. Ten se rozhodl, že si chce pořídit zbraň a také zabíjet. O svém plánu informoval policii. Ke dveřím jeho bytu přišla za několik hodin zásahová jednotka a muže zadržela, informovala Pražská Drbna.

„Proč je důležité ve správný čas mlčet a nedémonizovat střelce? Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158,“ napsali policisté ve čtvrtek před devátou hodinou večer na síti X.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky jihočeský kraj, policie, krimi

Muž vyhrožoval vražděním na univerzitě, policie ho zadržela  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.