Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na internetu našli sochu ze 17. století. V roce 1994 ji někdo ukradl z kaple

Na internetu se podařilo objevit sochu, kterou v roce 1994 někdo ukradl v Římově na Českobudějovicku. Dnes o tom informovala policie. Dílo z druhé poloviny 17. století má hodnotu několika desítek tisíc korun.

Českobudějovické biskupství dva roky opravovalo poutní areál v Římově

Českobudějovické biskupství opravilo poutní areál s barokní křížovou cestou v Římově na Českobudějovicku. Práce na obnově trvaly dva roky a stály 100 milionů korun. Poutní místo, které je od roku 2018 národní kulturní památkou, vzniklo v první...

Zprávu dnes zveřejnila královehradecká policie, která informovala o několika uměleckých dílech. Pro jižní Čechy je zajímavý příběh sochy, která zmizela v roce 1994.

„Na podzim loňského roku se na internetových stránkách jednoho obchodu se starožitnostmi nabízela za 29 tisíc korun k prodeji dřevěná socha. Tato socha byla identifikovaná jako socha apoštola sv. Bartoloměje, která byla v prosinci 1994 z kaple Poslední večeře Páně v Římově na Českobudějovicku odcizena,“ informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Podle ní jde o kulturní památku vedenou v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky v souboru movitého vybavení pašijových kaplí.

„Dle znaleckého posudku pochází z druhé poloviny 17. století a má hodnotu několika desítek tisíc korun,“ uvedla Kormošová. Ta v tiskové zprávě zmínila i další umělecká díla, hlavně obrazy, které v roce 2002 někdo ukradl z Vlastivědného muzea v Železnici.

Policisté u obou případů zahájili úkony trestního řízení pro přečin legalizace výnosů z trestné činnosti. Za to hrozí až čtyři roky za mřízemi či pokuta.

„Jelikož se u prvního případu do současné doby nezjistilo, že by se někdo dopustil trestného činu, byl případ odložen. U druhého případu prověřování stále pokračuje,“ uvedla mluvčí. 

Budějcké Drbně poskytl komentář Jakub Václav Zentner, český římskokatolický kněz a historik umění a správce farnosti a poutního místa Římov.

Ten připomněl, že sochu někdo ukradl v noci z 8. na 9. srpna v roce 1994. „Majitel antikvariátu sochu koupil od jisté osoby, která údajně rozprodávala pozůstalost po svém příbuzném,“ popsal Jakub Václav Zentner.

Farnost má kopii sochy, originál proto bude v Římovském muzeu poutnictví. Jakub Václav Zentner poděkoval policistům i památkářům, kteří u objevu byli také. 

Poutní místo Římov je specifickou památkou svého druhu. Není zasvěceno jen jednomu světci nebo jedinému tajemství, ale jeho obsah je trojitý. Zahrnuje období přípravy na příchod Mesiáše, vyjádřené osobou Panny Marie, dále oběť Ježíše Krista a nakonec zrození církve symbolizované kostelem Seslání Ducha Svatého. Areál je památkově chráněný od roku 1958 a v roce 2018 se stal národní kulturní památkou. V 17. století mířilo do areálu až 80 tisíc poutníků ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, apoštol, římov, krádež, jihočeský kraj, kaple, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na internetu našli sochu ze 17. století. V roce 1994 ji někdo ukradl z kaple  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.