Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Zvony odletěly, hrkání se vrátilo do Českých Budějovic

S Velikonoci se do ulic Českých Budějovic vrátilo tradiční hrkání. Několik desítek lidí s maskami na obličejích prochází centrem za doprovodu zvuků bubnů a dřevěných řehtaček. Lidé mohou podívanou vidět v průběhu Velkého pátku a Bílé soboty.

Při pátečním ránu se do ticha v centru Českých Budějovic rozezní zvuk několika desítek dřevěných řehtaček. Průvod lidí v černém oděvu a s maskami vyráží na zhruba dvacetiminutovou trasu, která vede mimo jiné kolem původních hradeb či přes hlavní náměstí.

Taková podívaná patří už řadu let k období Velikonoc v Čeksých Budějovicích. Také letos se mohou zájemci přijít podívat na tradiční hrkání. Na Velký pátek bude k vidění ve 12, 15 a 19 hodin. V průběhu Bílé soboty vyrazí hrkači do ulic v 8 a ve 12 hodin. V neděli je na programu od 12 hodin svatební průvod. 

Při hrkání členové průvodu pomocí dřevěných klepačů a řehtaček nahrazují zvuk zvonů. Ty podle tradice na Zelený čtvrtek odletí do Říma. Po odeznění modlitby Sláva na výsostech Bohu zvony umlkají a v Římě jim má požehnat papež. Zvony se pak vrací vždy na Bílou sobotu. Třídenní mlčení zvonů má vyjádřit smutek a střídmost křesťanů.

„Jako musíme jíst, pít a dýchat, tak musíme mít svobodu a musíme milovat. S tím je spojeno i to, že jsem věřící a chci vyznat víru. A touto formou to spojujeme s tradicemi,“ uvedl loni pro Budějckou Drbnu Víťa Marčík, který akci ve městě tradičně pořádá.

V průběhu Velikonoc pak na náměstí před radnicí tesaři vytváří a vztyčují kříže. Událost pravidelně sledují v ulicích Českých Budějovic stovky lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, velikonoce, hrkání, svátek, město, tradice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Zvony odletěly, hrkání se vrátilo do Českých Budějovic  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.