Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jižní Čechy chtějí lákat filmaře. Otevírá se pro ně kancelář

Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) má nový cíl. Její zaměstnanci budou komunikovat s filmaři a pomáhat jim s natáčením v regionu. Podle vedení krajského úřadu se v tomto odvětví skrývá velký potenciál.

Na obrazovky míří nová kriminálka. Natáčelo se v Českých Budějovicích i na Šumavě

V kulisách Jihočeského kraje se odehrává nový seriál Místo zločinu České Budějovice. V hlavních rolích se představí David Novotný, Judit Bárdos, Leoš Noha, Filip Březina a Pavla Beretová. Filmaři natáčeli kromě krajského města také například na...

Již v pondělí 24. dubna začne pod JCCR fungovat regionální filmová kancelář. Jižní Čechy Film Office bude mít za úkol komunikovat s filmaři prostřednictvím České filmové komise. 

„My budeme shromažďovat poptávky od zahraničních produkcí a budeme se snažit reagovat na to, co vyhledávají. Pak nastupují naši jihočeští podnikatelé, služby a to všechno, co jim můžeme nabídnout. Je to zajímavý a bonitní segment. Jižní Čechy mají co nabídnout, tím jsem si jistý. Nikdy nevíte, co daná produkce potřebuje - právě na to budeme reagovat. Snažíme se do toho teď vnést systém a etablovat se na trhu,“ řekl Budějcké Drbně ředitel JCCR Petr Soukup

Výběr filmů a seriálů, které filmaři točili na jihu Čech
Zlatovláska, Babovřesky, Čertova nevěsta, Drahé tety a já, Iluzionista (USA, režie: Neil Burger), Johanka z Arku (FR,  režie: Luc Besson), Místo zločinu České Budějovice

Vedení Jihočeského kraje si od záměru slibuje, že přinese regionu větší pozornost a tím pádem i větší objem financí, z čehož budou místní podnikatelé profitovat.

„Naším cílem je zvát filmaře k nám do jižních Čech. To má přesah do cestovního ruchu, protože právě o tato města a kraje se pak veřejnost zajímá. Filmová turistika je jedním z trendů cestovího ruchu obecně. Filmaři přijedou a potřebují nejrůznější informace, které vychází ze znalosti regionu. My máme síť destinačních managementů a naši manažeři mohou být produkčním týmům nápomocni,“ popsal pro Budějckou Drbnu náměstek hejtmana František Talíř (KDU-ČSL)

Připomněl, že se novinkou nezvýší rozpočet JCCR. Stávající zaměstnanci pouze dostanou nový úkol, který podle Talíře bezpochyby zvládnou. Zaměstnanci kraje budou mít k dispozici údaje o možném ubytování a poskytnou filmařům například informace o jednotlivých lokacích. Využijí tak své znalosti daného území.

„Filmová produkce často do regionu přinese miliony korun už samotnou svou přítomností. Natáčecí štáby bydlí v hotelech, stravují se, najímají si dopravu, místní štáby, řemeslníky, herce, komparsisty, pronajímají lokace, techniku, nakupují materiál atd. Jedná se o přímý ekonomický přínos natáčení pro lokální malé a střední podniky. Nelze přehlédnout ani další zásadní výhodu - podporu cestovního ruchu a propagaci regionu. Turisté rádi navštěvují místa ze svých oblíbených pořadů, která může filmová kancelář pomoci propagovat. Filmové kanceláře tím pádem hrají klíčovou roli při podpoře místní ekonomiky," uvedl v tiskové zprávě hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

V Budějovicích začala konference Travelcon. Hlavními tématy jsou data či umělá inteligence

Do Jihočeského kraje se vrátila konference zaměřená na cestovní ruch Travelcon. Dvoudenní akci hostí areál českobudějovického výstaviště, kde je na programu série diskusí a přednášek. Národní pavilon Z zaplní dnes a zítra více než 400 návštěvníků.

Jižní Čechy Film Office povede Hana Kabashi, která má zkušenosti z mnoha oblastí cestovního ruchu. Loni absolvovala školení v Czech Film Commission, kde vznik regionálních kanceláří dlouhodobě podporují. „Na spolupráci se velmi těšíme, filmová kancelář zde dlouhá léta chyběla, každý rok evidujeme množství dotazů ze strany lokačních manažerů a producentů právě na podmínky natáčení na různých jihočeských lokacích. Hanka má veškeré předpoklady pro to, aby byla perfektní spojkou mezi filmaři a krajem,“ dodala vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.

Ohodnoť článek

Foto Česká televize

Štítky jihočeský kraj, česko, film, cestovní ruch, jccr, podnikání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Čechy chtějí lákat filmaře. Otevírá se pro ně kancelář  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.