Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Minoritní vlastník teplárny žaluje budějcké politiky o 62 miliónů korun

Forum Energy podalo u Krajského soudu v Českých Budějovicích jménem Teplárny České Budějovice v pořadí již třetí žalobu o náhradu škody týkající se nevýhodné investice, kterou měli městští politici provést v Teplárně České Budějovice za působení primátora Juraje Thomy v dozorčí radě společnosti.

Celková výše škody, kterou způsobila rekultivace odkaliště v Hodějovicích, společnost odhaduje na nejméně 62 633 000 Kč. Předchozí žaloby se týkaly investičních projektů turbíny TG 6 a prodeje dceřiné společnosti teplárny Zkušebny Mydlovary a dalších aktiv teplárny.

Odkaliště je technologické zařízení teplárny, které sloužilo k ukládání odpadní škváry vzniklé spalováním uhlí v teplárenských kotlích.

Představenstvo TČB se v roce 2007 rozhodlo údajně kvůli zvýšeným nákladům odkaliště zrušit a rekultivovat. „Výsledkem tohoto rozhodnutí bylo, že za účelem úspory 4,25 milionů teplárna za čtyři roky proinvestovala 20x tolik“ říká tiskový mluvčí společnosti Forum Energy Giuliano Giannetti. Celková výše investice může nakonec podle odhadu činit až 176 mil. Kč a výsledkem bude nevratná likvidace odkaliště a souvisejícího zařízení, které již v minulosti dokázalo uchránit teplárnu před povodní v roce 2002 a mohlo teplárně sloužit dalších 15 let.

„Projekt nese veškeré znaky diletantství, které je předmětem debat na zastupitelstvu města“ pokračuje tiskový mluvčí společnosti Giuliano Giannetti. Stejně jako problémový projekt turbíny TG 6 projekt odkaliště navrhla, doporučila a následně realizovala jediná firma, která se tak dostala do situace, že víceméně kontrolovala sama sebe.

Stejná společnost nyní realizuje i odvoz škváry tak zvanou suchou cestou – tj. kamiony. Zakázka navíc i přes parametry, které jednoznačně vyžadují její schválení valnou hromadou společnosti, byla realizována bez jejího souhlasu a jako podlimitní tedy mimo režim zákona o zadávání veřejných zakázek – tj. za snížené kontroly, který by vyloučila možné machinace. „Pokud vezmeme v úvahu další faktory jako nadstandardní vztahy některých členů představenstva s dodavatelem projektu a střet zájmu tehdejšího ředitele teplárny, který byl a stále zároveň i starostou dotčené obce Staré Hodějovice a ředitelem realitní společnosti Blažek reality s.r.o., je naprosto nepochopitelné jak mohl tehdejší šéf dozorčí rady a současný primátor města České Budějovice Juraj Thoma tento projekt v rámci své kontrolní činnosti vůbec připustit.“ Dodává tiskový mluvčí společnosti Forum Energy Giuliano Giannetti.

V případě, že se prokáže vina obžalovaných, budou muset odpovědné osoby – především bývalí i současní městští politici, kteří se v představenstvu teplárny podíleli na realizaci tohoto projektu - teplárně zaplatit škodu ve výši od 963 tisíc do 11,3 miliónů Kč. 

K situaci kolem českobudějovické teplárny se na serveru Novinky.cz vyjádřil náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD): „Domnívám se, že ze strany Forum Energy jde o mlžení a znervóznění současného vedení společnosti a vnášení neklidu do chodu firmy

 

Štítky České Budějovice, projekt, Juraj Thoma, mluvčí, Mydlovary, Hodějovice, Miroslav Joch, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Giuliano Giannetti

Dobrý den, odpověď na Vaše otázky je jednoduchá. Za prvé, jako vlastníci teplárny máme především zájem dosáhnout minimalizace škody, kterou se domníváme, že vznikla v našem podniku. žaloba je vedena za tímto účelem. za druhé, rozhodnutí sice skutečně padlo v roce 2007 nicméně realizace projektu probíhala v pozdějších letech a všichni členové představenstva, které v žalobě zmiňujeme měli možnost v rámci své pravomoce škodu minimalizovat. To však dle našeho názoru neučinilil, proto se poměrnou měrou podíleli na vzniku škody, kterou žalujeme.

Úterý, 15. listopadu 2011, 12:01Odpovědět

Tomáš Paulík

Já moc nerozumím dvoum věcem - 1) nepadlo trestní oznámení, 2) žaloba byla podaná i na paní Šebestíkovou, která tam byla 2 měsíce v roce 2011, přičemž rozhodnutí. kvůli kterým žaloba byla podána, padla v roce 2007.

Úterý, 15. listopadu 2011, 09:15Odpovědět

richard praskořík

Pokud má minoritní vlastník pravdu, mělo by to skutečně vnést neklid a u některých lidí zejména

Pondělí, 14. listopadu 2011, 16:02Odpovědět

Minoritní vlastník teplárny žaluje budějcké politiky o 62 miliónů korun  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.