Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jednání s Ruskem o energiích je pro mě nepřijatelné, řekl hejtman Kuba v televizním rozhovoru

Jihočeský hejtman Kuba se dnes v pořadu Partie na CNN Prima News ostře pustil do Tomia Okamury kvůli jeho názorům na řešení energetické krize nebo postoji vůči výcviku ukrajinských vojáků na českém území. Situaci přirovnal k výcviku českých letců za druhé světové války v Anglii. Jihočeský hejtman mimo jiné také vyzval ke zklidňování nálady ve společnosti.

V dnešním vysílání televizního pořadu Partie na CNN Prima News se střetl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) s předsedou hnutí SPD Tomiem Okamurou. Hlavním tématem jejich duelu byla současná energetická krize a její řešení. Oba politici si vyměnili své názory na to, jak by se Česko mělo vyrovnat s výpadkem dodávek ruského plynu a ropy nebo na výcvik ukrajinských vojáků na našem území. Právě v těchto tématech se rozhovor nejvíce vyostřil.

V otázce řešení energetické krize by se podle Tomia Okamury mělo Česko vydat například cestou Maďarska nebo Rakouska. „Podívejme se na Rakousko či Maďarsko, kteří dělají politiku národní a jejich země je pro ně na prvním místě. Samozřejmě že tedy odebírají plyn z Ruska, a odebírá ho mimochodem i Německo. Já říkám: nasmlouvejme si plyn přímo s Ruskem. Mluvil jsem s maďarským ministrem zahraničí, s nímž máme přátelské vztahy, jsou nám ochotni otevřít dveře pro přímý kontakt,“ zmínil Okamura.

Chceme mír, ne válku

Na jeho výrok ihned reagovala moderátorka Partie Terezie Tománková, která se předsedy hnutí SPD zeptala, jestli má přehled o tom, jaké ceny tyto země od Ruska dostávají. Chtěla také vědět, zdali je Rusko za současných okolností pro Okamuru spolehlivý partner v jednání.

„Ceny kontraktů neznáme, ale možnosti, jak si nasmlouvat plyn jsou. Co se týče ropy, tak naše rafinerie jsou uzpůsobeny na tu ruskou, nejde jen přepnout kohoutek. Po vzoru demokratických zemí jako Maďarsko a Rakousko jsem pro to, aby se zajistily základní životní potřeby pro české občany, to nesmí být předmětem ideologie. Je potřeba jednat o míru, chceme mír, nechceme válku,“ odvětil Okamura.

Pro Kubu je nicméně jakékoli jednání s Ruskem v současnosti nepřípustné. Aby zdůraznil svůj nesouhlas, použil dokonce přirovnání k situacím za druhé světové války. „Jednání s Ruskem si neumím vůbec představit. Když se dívám na to, co dělá Rusko na Ukrajině, kde před přicházející zimou totálně devastuje energetickou infrastrukturu, je to jako kdyby německá armáda odjížděla z Lidic a my jsme hned byli připraveni si s nimi sednout a domluvit se na dodávkách plynu. Možná to někdo myslí vážně, možná si tom pan Okamura myslí, že to je dobře, ale pro mě ne. Když se podívám na jakýkoli facebookový profil fanouška SPD, kandidaturu nebo jakýkoli plakát, tak tam vidím českou vlajku. Chci vás upozornit, že kdyby tak, jak mluvíte vy dnes, mluvili lidé v roce 1938, tak českou vlajku už dnes nemáme. Měli bychom tady tu německou,“ zdůraznil Kuba a dodal, že podle něj není možné jednat s někým, kdo v cizím státě útočí na civilisty a cíleně bombarduje energetickou infrastrukturu.

Přibrzdit se strašením lidí

Kuba v rozhovoru mimo jiné Okamurovi vyčetl také to, že tíživé situace využívá k tomu, aby v lidech vyvolával pocit ohrožení a vše dává za vinu vládě Petra Fialy. „Garantuji vám, že kdyby ve vládě sedělo SPD, že situaci nebude umět vyřešit jinak. To, co se tu teď děje je součtem mnoha atributů, to je velmi důležité si uvědomit,“ zdůraznil jihočeský hejtman. Jako jeden z nich zmínil například pandemii covidu, která způsobila propad ekonomiky. Připomněl ale také, že za poslední roky vzrostly i příjmy českých domácností.

„Chápu, že do politického souboje patří říkat, že by to někdo jiný dělal lépe. Ale velmi by v této situaci prospělo, kdyby politici přibrzdili se strašením lidí tím, jak všechno zkolabuje. Stále je Česko zemí, kde se žije velmi dobře. Právě to je dnes třeba lidem říkat, ne je strašit,“ apeloval směrem ke svému oponentovi Okamurovi.

Výcvik ukrajinských vojáků

Dalším tématem, které v samém závěru duelu silně zarezonovalo, byl výcvik ukrajinských vojáků v Česku.

„Co je pro vás vlastenectví? Byli čeští letci, kteří byli školeni v Anglii vlastenci, nebo se na tom neshodneme?“ začal Kuba opět s přirovnáním ke druhé světové válce. „Vy mi tady říkáte, že ukrajinští vojáci půjdou někoho zabíjet na Ukrajinu. Koho tam půjdou zabíjet? Oni jsou tam přece doma. Ti lidé půjdou bránit svou zemi. Kdyby se jako vy chovali tehdy Angličané, tak už tady opět nemáme dnes českou vlajku, a to vaše vlastenectví a češství, kterým se tu neustále zaštiťujete, by už dávno neplatilo. Co to je za nesmyslný výrok, že půjdou ukrajinští vojáci zabíjet na Ukrajinu? To je jejich země, kterou nyní totálně devastuje ruská agrese, útočí na civilní cíle. Tak neříkejte, že tam půjdou někoho zabíjet. My jim pomůžeme v tom, že půjdou bránit svou zemi. Je to šílené, co tady říkáte a zcela nepřijatelné,“ ostře se do Okamury opřel Kuba.

Předseda hnutí SPD na to odvětil, že Kuba míchá hrušky s jablky a že podle něj je vlastenectví láska k vlastnímu národu, nikoli nenávist k tomu cizímu. „My jsme v České republice také doma a já tady žádné cizí vojáky nechci. Jsem pro mír a proti válce,“ dodal na závěr duelu Okamura.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hejtman, Martin Kuba, ODS, Tomio Okamura, SPD, debata, duel, Partie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jednání s Ruskem o energiích je pro mě nepřijatelné, řekl hejtman Kuba v televizním rozhovoru  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.