Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak by měly vypadat projekty Budějc jako Evropského hlavního města kultury?

V roce 2028 budou České Budějovice Evropské hlavní město kultury (EHMK). Aktivity spojené s touto významnou události už ale oživily město a další mají následovat. Jak hodnotíte dosavadní aktivity spojené s kandidaturou? Jak by měl nyní vypadat program či aktivity spojené se ziskem titulu v období před rokem 2028? Na to se Budějcká Drbna zeptala zastupitelů v dalším dílu Politické koridy.

Viktor Lavička (ANO)

Když organizátoři přišli s projektem poprvé do rady města, náš apel byl zapojit a vtáhnout do děje EHMK co nejvíce Budějčáků. Dosavadní aktivity tomu ovšem neodpovídají.
Příprava kandidatury v první fázi probíhala v režimu „tajné“, o obsahu přihlášky nevěděl ze samosprávy skoro nikdo. Nakonec se naštěstí mezi 1. a 2. kolem podařilo představy přípravného týmu korigovat zejména v podílu měkkých a tvrdých projektů.
Program a aktivity musí být srozumitelné lidem v Českých Budějovicích, jižních Čechách, sousedních zemích, ne jenom hodnotitelům z Bruselu. A tak to zatím nevypadá. Cílem musí být postupná gradace směrem k roku 2028, aby město dostalo díky EHMK nejen v oblasti kultury trvalou přidanou hodnotu. 
Projekt EHMK není větší Majáles, je to složitý a komplikovaný mechanismus, který potřebuje nejenom nadšení, ale i manažerské vedení, které bude především řídit smysluplné využití financí.

Ivo Moravec (HOPB)

Za vše hovoří zisk titulu Evropské hlavní město kultury v roce 2028. Buděj(ovi)ce zvítězily v konkurenci kvalitních a skvěle připravených projektů čtyř měst. Můj velký obdiv a respekt má město Broumov. To je tím pravým hodnocením všech dosavadních aktivit týmu (nejen) EHMK2028.

Měl by být takovým, aby rok 2028 nebyl jen vrcholem a kulturním vzepětím, ale začátkem nového období v rozvoji a vývoji Českých Budějovic. Naše město potřebuje vize i činy, neboť vize bez činů jsou pouhým sněním a činy bez vizí jsou noční můrou. EHMK2028 je příležitost, kterou si nesmíme nechat protéct mezi prsty.

Zuzana Kudláčková (Piráti) 

Vzhledem k tomu, že veškeré aktivity v rámci kandidatury na Evropské hlavní město kultury vedly k vítězství, hodnotím je velmi kladně.  Zapsanému ústavu EHMK České Budějovice se během uplynulých třech měsíců od našeho vítězství podařilo získat 3 granty z centrálních zdrojů celkem za cca 6 milionů korun. To považuji za velmi dobré znamení. Aktuálně se nacházíme v přechodné fázi, kdy bude v nejbližších dnech vyhlášeno výběrové řízení na ředitele ústavu. Nastavujeme vnitřní organizaci a procesy, včetně finančních toků tak, aby samotná realizace projektu proběhla hladce a řádně. V příštím roce už občané budou moci vidět některé dílčí projekty spojené s EHMK. Já osobně se velmi těším na nový divadelní festival.


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Petr Maroš (ODS), Šimon Heller (KDU-ČSL), Tomáš Bouzek (TOP 09), Martin Maršík (Jihočeši 2012) a Alice Stierandová (SPD) na otázku redakce neodpověděli. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Balek

Štítky české budějovice, kultura, kandidatura, ehmk, titul, politická korida, korida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak by měly vypadat projekty Budějc jako Evropského hlavního města kultury?  |  Politika  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.