Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Armáda procvičí ochranu Temelína před útokem teroristů

Ochranu jaderné elektrárny Temelín při teroristickém útoku bude od 20. do 22. března cvičit 300 vojáků, policistů, zástupců ČEZ a ČEPS. Při cvičení Safeguard Temelín 2019 se zaměří na odvrácení vzdušného útoku a monitorování nepřítele. Cvičení vyvrcholí 22. března praktickými ukázkami. Okolních obyvatel se cvičení nedotkne. Cvičení opakuje Temelín jednou za dva roky.

Vojáci začnou své jednotky a techniku přesouvat k elektrárně 19. března. Zapojí se vojáci pěších rot Aktivní zálohy Armády ČR z Českých Budějovic a Pardubic, 110 záložníků. „Je to poprvé v historii těchto cvičení, kdy se na ochraně elektrárny Temelín budou podílet dvě roty ze dvou různých krajů. Ochranu budou cvičit také u rozvodné stanice Kočín," uvedl mluvčí Krajského vojenského velitelství České Budějovice Miroslav Lyga.

Zapojí se také 25. protiletadlový raketový pluk ze Strakonic. K elektrárně přiveze zařízení pro odpalování raket i radar pro vyhledávání a zaměřování vzdušných cílů. „Procvičíme zaujetí postavení, odvrácení útoku ze vzduchu i komunikaci s ostatními složkami," uvedla mluvčí pluku Jana Samcová.

Cvičit bude i policie, která má svoji jednotku trvale u elektrárny, přidá se i ČEZ. Cvičit bude podle Svitáka celá ostraha i havarijní štáb elektrárny, zhruba 100 zaměstnanců Temelína.

Elektrárna patří k nejpřísněji střeženým místům v ČR. Má vlastní systém fyzické ochrany a desítky pracovníků bezpečnostní agentury, na ochraně se podílí nepřetržitě i policie a armáda.

Do posledního podobného cvičení v dubnu 2017 se zapojilo 200 vojáků, policistů a specialistů ČEZ. Cvičení Safeguard Temelín 2017 vyvrcholilo odvrácením simulovaného útoku letadla a kamionu na elektrárnu.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky armáda, terorismus, energie, jaderná elektrárna, cvičení, ČEZ, Temelín, Jaderná elektrárna Temelín, elektrárna, ČEPS, České Budějovice, Armáda České republiky, Pardubice, Kočín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda procvičí ochranu Temelína před útokem teroristů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.