Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Budějcích budou první Kameny zmizelých

V Českých Budějovicích budou první Kameny zmizelých, které připomínají zavražděné židovské občany města. Pět jich bude v ulici U Tří lvů a jeden na Mánesově třídě. Kameny zmizelých - takzvané Stolpersteine jsou mezinárodní dlouhodobou aktivitou. Vznik takových šesti míst v Českých Budějovicích schválila rada města a vyhověla tak žádosti společnosti Post Bellum.

„V Českých Budějovicích plánuje společnost letos začít dlouhodobou aktivitu pravidelného a každoročního pokládání těchto kamenů. Z našeho města bylo odvezeno do nacistických koncentračních táborů více než tisíc osob, z nichž velká většina byla zavražděna. Pro letošní rok bylo vybráno jedenáct osob a další budou přibývat,“ řekl náměstek primátora Tomáš Bouzek.

S myšlenkou pokládání kamenů přišel německý umělec Gunter Demnig, první kámen položil před radnici v Kolíně nad Rýnem v roce 1992. V mnoha zemích je jich rozmístěno přes 60 tisíc. Kámen připomíná zmizelého, je na něm vyryto jméno a základní životopisné údaje. Nacházejí se v řadě českých měst.

České Budějovice zasáhl holokaust například v roce 1942. Tehdy z města transport Akb dopravil více než devět set Židů do Terezína. Do transportu nastoupilo 910 lidí, po válce se vrátilo jen 31 z nich.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky správa, historie, pietní, České Budějovice, Post Bellum, Tomáš Bouzek, Gunter Demnig, holokaust, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích budou první Kameny zmizelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.