Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

ONLINE: Bouře Sabine dorazila na jih Čech. Hasiči za sebou mají 700 výjezdů

, aktualizováno 10. února 2020, 18:49

Avizovaná výstraha před extrémně silným větrem se začíná naplňovat. Silně foukat začalo kolem čtvrté hodiny ráno. Popadané stromy komplikují na mnoha místech Jihočeského kraje dopravu. V pohotovosti jsou i energetici, kteří už kolem sedmé ráno evidovali šest tisíc domácností bez elektřiny. Podrobné informace jsou průběžně aktualizovány v online přenosu.

18:49  Na jihu Čech trvá kalamitní stav. Kvůli větrnému počasí během odpoledne stoupl i počet poruch na vedení vysokého napětí, a to na více než 60. „Přesto se nám daří počty domácností, které zůstávají bez elektřiny, v průběhu dne snižovat – momentálně jich je zhruba 15 tisíc (kolem deváté ráno jich bylo téměř 50 tisíc). Poruch na vedení vysokého napětí evidujeme," uvedla Martina Slavíková z E.ONu.

Nejvíce zasaženo je Českokrumlovsko, kde je bez elektřiny momentálně 5 800 domácností (kolem druhé odpoledne to bylo 8 200 domácností). Jde o lokality Horní Planá, Dolní Dvořiště a Vyšší Brod. Tady jsou poškozeny všechny čtyři linky, které do obce přivádějí elektřinu, energetici podla Slavíkové intenzivně pracují na obnovení alespoň jedné z nich.

15:29 Kvůli popadaným stromům stále nejezdí řada vlaků v Jihočeském kraji. Nejhorší situace je patrně v okolí Českých Budějovic. Z krajského města vlaky nebudou jezdit minimálně do večera. Podle mluvčí  Správy železnic Radky Pistoriusové ale nelze vyloučit, že se omezení s ohledem na vývoj počasí ještě posune do pozdějších hodin.

14:12 Počet výjezdů jihočeských hasičů se blíží k sedmi stovkám. Celkem 167 událostí řešili hasiči na Českobudějovicku. Většinou šlo o popadané stromy, odstraňovali ale také uvolněné plechy na střeše v oblasti Voříškův Dvůr, ve sportovním areálu SKP Policie ČR na Jiráskově nábřeží, na střeše domu v Branišovské ulici a ve Vrbenské ulici. Na sídlišti Máj v Českých Budějovicích zajišťovali na střeše domu v ulici M. Horákové uvolněnou stříšku balkónu. V obci Olešnice, části obce Buková spadlý strom poškodil střechu rodinného domu.

Přes 120 událostí řešili českokrumlovští hasiči. „Kromě popadaných stromů na komunikace hasiči zajišťovali v Českém Krumlově – Domoradicích utržené dveře na střeše panelového domu a plech visící ze střechy, další plech na střeše jistili hasiči na bytovce ve Chvalšinách a také na střeše mateřské školy v Dolním Dvořišti. V Lipně nad Vltavou a v Novém Spolí stromy spadly na rodinné domy,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Na Jindřichohradecku bylo zatím celkem 110 událostí, na Písecku 48 událostí, Táborsku 58 událostí, Prachaticko hlásí 84 událostí a Strakonicko celkem 91 událostí.

13:50 Vítr strhl střechu centrálního skladu KOH-I-NOOR v Novohradské ulici. Poryv větru ji následně odnesl na přilehlou železniční trať, kde poničila stojící automobil železničních hasičů. „V důsledku odtržení střechy byla zároveň značně poničena střešní solární elektrárna umístěná na objektu centrálního skladu. Výše škod zatím není ani předběžně vyčíslena, ale je zřejmé, že bude vysoká. Nejdůležitější však je, že nebyl nikdo zraněn a veškeré škody jsou "pouze" materiální,“ uvedl tiskový mluvčí Jan Kubát.

12:52 Od jedné hodiny odpolední bude možné se zvýšenou opatrností projít přes lávku u Budvar arény. Vyvrácený strom je už částečně rozřezaný, ale při pádu poškodil zábradlí lávky, které se ještě musí opravit. Poškozený strom bude definitivně odstraněn během zítřka.

11:55 Ve Zlivi spadl strom na městský úřad. Na místě zasahují místní dobrovolní hasiči

11:08 „Přibyly další uvolněné střechy například ve Velešíně, několik zásahů evidujeme na střechách v Českém Krumlově - Domoradicích nebo na sídlištích Plešivec nebo Vyšný, dále pak v Přední Výtoni. U Herbertova došlo k nárazu osobního auta do stromu, stejně tak u obce Mostky. Nemáme hlášené zraněné osoby,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. Počet událostí se ale každou chvíli mění a rychle narůstá. Na operačním středisku je řada událostí ještě v tzv. "zásobníku". Jedná se o události, které nejsou v tuto chvíli úplně akutní, nehrozí u nich bezprostřední nebezpečí a operační důstojníci je proto odkládají na pozdější dobu. Hasiči také zasahovali u spadlé střechy v Budějcích.

10:56 Jihočeští hasiči za sebou mají 600 výjezdů. 

10:09 Na jihu Čech byl energetiky vyhlášen kalamitní stav. Bez elektřiny je 50 tisíc domácností.

Energetici vyhlásili kalamitní stav. Extrémně silný vítr odstřihl od proudu přibližně 17 tisíc domácností. Situace je stále vážná na Jindřichohradecku. Problémy přetrvávají i na Prachaticku nebo Českokrumlovsku. Ještě před hodinou bylo bez...

9:39 U Lišova leží na silnici 5 padlých stromů. Silnice je neprůjezdná. Hasiči jsou na místě. 

9:35 České dráhy hlásí výluky na několika spojích: Strakonice – České Budějovice, Plzeň hlavní nádraží – Strakonice, České Budějovice – Český Krumlov, České Budějovice – Horní Dvořiště, České Budějovice – České Velenice, České Budějovice – Veselí nad Lužnicí, Veselí nad Lužnicí – Jihlava, Veselí nad Lužnicí – České Velenice, Čimelice – Vráž u Písku, Praha Holešovice – České Budějovice

9:03 Jihočeská zoologická zahrada v Hluboké nad Vltavou bude dnes z důvodu velmi silného větru pro veřejnost uzavřena.

8:53 Podle sdělení ředitele Sportovních zařízení města České Budějovice Tomáše Nováka silný vítr před chvílí vyvrátil strom u Budvar arény. Strom spadl na lávku, která aktuálně není průchozí. Na jeho odstranění bude pracovat odborná firma.

8:47 Uzavřena by měla být zatím jediná silnice na jihu Čech, a to na Táborsku mezi obcemi Tůrovec a Měšice.

8:43 „Situace se během tří hodin hodně zdramatizovala. Silný vítr navýšil počet událostí, u kterých zasahovali a stále zasahují profesionální i dobrovolní hasiči Jihočeského kraje, na zhruba 220. Opět mluvíme o takzvaných vícečetných událostech, kdy hasiči během jednoho výjezdu likvidují i několik stromů,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

8:30 Podařilo se snížit počet domácností bez elektřiny v okolí Českých Budějovic. V Roudném je bez proudu už „jen“ 340 domácností. „Problémy přetrvávají kolem Vacova a Vrbice (1 300), v okolí obce Lhenice (1 300), Sudoměřice u Bechyně (600) nebo Šumavské Hoštice (750). Nové poruchy se objevily i na Českokrumlovsku, kde je momentálně bez elektřiny asi 1000 domácností kolem obce Chvalšiny,“ doplnila mluvčí E.ONu Martina Slavíková.

8:27 Poruch elektrického vedení přibývá, aktuálně jich na vedení vysokého napětí eviduje společnost E.ON 23, takže za poslední hodinu přibylo deset poruch. Všechny jsou zatím stále na jihu Čech. Bez elektřiny je zde asi 10 tisíc domácností, a to hlavně na Prachaticku.

8:19 V Jihočeském kraji má podle meteorologů vítr sílu místy přes 100 kilometrů za hodinu.

8:07 Z bezpečnostních důvodů bude dnes mimo provoz celý šumavský skiareál Hochficht. Za středisko o tom informoval o tom Martin Rezáč.

7:30  Kvůli kritickým povětrnostním podmínkám je od čtvrt na osm zastaven provoz v celém obvodu stanice České Budějovice. Uvedla to Správa železnic na svém Twitteru.

7:12 Na Včelné a v Roudném je stále asi 2000 domácností bez elektřiny. Komplikace jsou také na Prachaticku a Táborsku. Na Prachaticku řešíme největší problémy v lokalitách Vacov a Vrbice (1 300 domácností), Lhenice (1 000 domácností) nebo Buk a Šumavské Hoštice (750 domácností).V okolí Sudoměřic u Bechyně na Táborsku zůstává bez elektřiny kolem 600 domácností,“ uvedla mluvčí E.Onu Martina Slavíková.

6:45 Energetici zatím evidují 6 tisíc domácností bez elektřiny. Aktuálně je 13 poruch na vedení vysokého napětí. Největší komplikace jsou na Prachaticku a Strakonicku. Na Včelné je přibližně dva tisíce lidí bez proudu. Podobná situace je i v Roudném. 

6:40 Omezení v dopravě hlásí i České dráhy. Na trati Protivín – Beroun v úseku Čimelice – Vráž u Písku zastavil vlak strom spadlý na trať. Vlak se vrátil do stanice Čimelice. Zajištěna je náhradní autobusová doprava. Omezení má podle webu Českých drah trvat do 12 hodiny.

6:23 Kvůli silnému větru jsou uzavřené některé silnice na jihu Čech. V obou směrech je uzavřená silnice u obce Zbelítov na Písecku. Hasiči odklízejí popadané stromy, které jsou přes celou šířku silnice. S omezením musejí řidiči počítat zhruba do osmé hodiny ráno. U Předslavic na Strakonicku narazilo auto do stromu. Průjezd je možný se zvýšenou opatrností. Nehoda se obešla bez zranění. V úseku Prachatice - Libínské Sedlo je kompletně uzavřena silnice z důvodu velkého množství popadaných stromů. 

6:17 Popadané stromy například omezují řidiče na silnici vedoucí na hraniční přechod Strážný. U Libínského Sedla spadl strom na auto. Podle hasičů je tam jedno lehké zranění. 

5:32 Jihočeští hasiči do terénu vyjížděli kolem půl druhé hodiny ráno. „K páté hodině evidujeme 20 vícečetných událostí. Nejvíce zasaženo je Prachaticko, Strakonicko a Písecko. Další informace budou průběžně následovat, jak bude vítr postupovat,“ uvedla tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů. Extrémní stupeň nebezpečí platí do dvanácté hodiny polední. Pak by měl vítr trochu ustát. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vítr, výstraha, Jihočeský kraj, nebezpečí, hasiči, strom, České Budějovice, elektřina, střecha, Česko, Storm Ciara, okres Prachatice, Správa železniční dopravní cesty, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ONLINE: Bouře Sabine dorazila na jih Čech. Hasiči za sebou mají 700 výjezdů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.