Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Zastupitelé odhlasovali změnu územního plánu na Mariánském náměstí. Zajistili tak místo pro nové divadlo

Všech 39 zastupitelů hlasovalo na včerejším jednání zastupitelstva pro změnu územního plánu na Mariánském náměstí. Důvodem je plánovaná stavba nové budovy pro divadlo a filharmonii. I přesto, že byl bod přijat, někteří zastupitelé s podobou připravovaného projektu nesouhlasí.

Nový areál pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii by se měl začít stavět v roce 2024. Stát má přes 2,4 miliardy korun. Připravený projekt počítá se dvěma velkými sály, z nichž jeden bude mít kapacitu 550 míst. Návrh zatím pracuje se dvěma variantami. Jedna počítá s tím, že by divadlo úplně opustilo současný objekt, druhá předpokládá i jeho rekonstrukci.

Nová budova pro divadlo a filharmonii by se měla začít stavět v roce 2024. Vyjde na více než dvě miliardy korun

Nová budova pro Jihočeské divadlo a Jihočeskou filharmonii na Mariánském náměstí by se mohla začít stavět v roce 2024. Podle studie, která se projektem zabývá, by měla stavba vyjít na 2,4 miliardy korun. Podle autora studie Andrease von...

Někteří zastupitelé projekt nevidí tak optimisticky. „Kolem té stavby je řada nejasností a zatím je vše v takových mlhavých modelech. Nic proti kultuře, ale je třeba zvážit, jestli vůbec máme kapacity, abychom naplnili ty prostory," uvedl předseda opoziční ODS Martin Kuba.

Pro změnu územního plánu nakonec hlasovalo všech 39 přítomných zastupitelů. Podle Kuby to ale neznamená, že by tím ODS dávala souhlas ke stavbě nového divadla. „Neberme to jako bianko šek. Spíš je to úvaha, že pokud by někdy bylo nové divadlo, asi by stálo na Mariánském náměstí," uvedl Kuba.

Náměstek primátora Juraj Thoma (HOPB) řekl, že v souvislosti s projektem nového komplexu pro divadlo a filharmonii lze očekávat ještě další debaty. „Zatím jsme rozhodli o blokaci toho pozemku pro stavbu jako ideu," uvedl.

Jihočeské divadlo má zázemí v budově v centru města. Objekt ale už nevyhovuje potřebám tělesa, které tvoří čtyři soubory. Například balet a opera proto svá představení hrají v kulturním domě Metropol. O stavbě nové budovy pro divadlo vedení města uvažuje delší dobu.

Štítky zastupitelstvo, jednání, České Budějovice, Mariánské náměstí, divadlo, územní plán, Mariánské náměstí (Brno), projekt, Martin Kuba, Jihočeské divadlo, ODS, Juraj Thoma, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé odhlasovali změnu územního plánu na Mariánském náměstí. Zajistili tak místo pro nové divadlo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.