Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští hygienici zřídili linku pro pořadatele letních táborů

Jihočeští hygienici zřídili pohotovostní linku pro provozovatele letních táborů. Hygienici budou rádi, když od organizátorů dostanou předem seznamy dětí, aby věděli, jestli jsou tam některé z ohnisek výskytu koronaviru. V jižních Čechách se rekreuje kolem 40 tisíc dětí, až 20 procent všech z České republiky. Takzvaných běhů, tedy turnusů letních táborů, je v kraji 500.

„Bude nás zajímat, odkud děti přichází: pokud to budou naše jihočeské děti, známe výskyt koronaviru tady v jižních Čechách. Pokud budou děti z ohnisek, o to víc nás to bude zajímat. Budeme chtít, aby nám organizátoři oznamovali, když některé dítě bude nemocné. Provozovatelé jsou na sezonu velmi dobře připraveni, osobně se sezony nebojím a myslím, že společnými silami ji zvládneme,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Jak dále uvedla, bude lepší, když hygienici dostanou předem seznamy dětí, které na tábory pojedou. Hygienici budou také potřebovat kontakty na rodiče. Jihočeští hygienici také zřídili pohotovostní linku pro provozovatele letních táborů.

„Vnímáme potřebu, aby se děti v čistém, zdravém prostředí rekreovaly, ale také vnímáme rizika, proto se chceme s provozovateli domluvit, jak budeme postupovat, abychom maximálně snižovali riziko. Je třeba být opatrný, chceme ty děti ochránit, ale abychom jejich životní prostor příliš nezmenšovali,“ řekla Kotrbová.

Hygienické požadavky k ochraně proti koronaviru na letních táborech budou záležet na tom, zda půjde o tábor v budově, chatkách či stanech. Tábory budou muset dodržovat pravidla osobní i provozní hygieny. Vyžadovat se bude vstupní zdravotní filtr u dětí i ostatních účastníků akce, a dále zvýšený zdravotní dohled na táboře. Vyplývá to z doporučení pro tábory v letošní letní sezoně, který představila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Tábory mohou být od 27. června. Povoleny by měly být do 300 lidí, při příznivém vývoji epidemiologické situace hodlá ministerstvo zdravotnictví tento počet 8. června navýšit do 500 lidí. U stanových táborů by měl být počet omezen na 100. Děti by měly zůstávat v areálu tábora nebo ve volné přírodě. Mimo areál tábora by měly nosit roušky. Na táborech bude muset být dost dezinfekce, mýdla, tekoucí vody a toaletního papíru.

Autoři

Štítky ČR, rekreace, koronavirus, tábory, Jihočeský kraj, dětský tábor, COVID-19, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Jarmila Rážová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští hygienici zřídili linku pro pořadatele letních táborů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.