Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bosch hledá nové posily do vývoje. Našim lidem otevíráme dveře do světa, láká přední jihočeský zaměstnavatel

PR článek

Nejmodernější technologie pro výzkum a vývoj, pohodlné zázemí, rozmanitý kolektiv, štědré ohodnocení a práce, která otevírá dveře do celého světa. Bosch hledá v Českých Budějovicích nové posily do vývojového R&D centra.

Dlouhodobě se řadí mezi nejlépe hodnocené a nejžádanější zaměstnavatele v jižních Čechách. V českobudějovickém závodě německého giganta pracuje ve výrobě na vývoji komponentů do osobních aut téměř čtyři tisíce lidí. Automotive produkty značky Bosch putují do všech koutů světa, jejich odběrateli jsou téměř všechny významné evropské, asijské a jihoamerické automobilky. 

Od sériové výroby po vývoj na světové úrovni

Bosch Česká republika nefiguruje na předních pozicích žebříčků pouze jako atraktivní zaměstnavatel, ale i exportér a environmentálně ohleduplný a sociálně aktivní společnost. Za společenskou odpovědnost získala firma v Českých Budějovicích v roce 2019 Cenu hejtmanky Jihočeského kraje.

Historie významného závodu se začala psát v polovině 90. let, kdy se německá společnost Robert Bosch GmBH rozhodla spustit v regionu svůj první výrobní závod.

Během následujících let vyrostl v průmyslové zóně na okraji města rozlehlý areál s nejmodernějším vybavením a infrastrukturou na globální úrovni.

„Z počátku výrobně orientovaný se jihočeský Bosch stal závodem, který pokrývá široké spektrum aktivit, včetně vývoje produktů, vývoje výrobních procesů a validací v testovacím centru,” říká Jan Bočkay, jeden z vedoucích pracovníků vývojového centra společnosti.

„Vývojovým aktivitám se u nás dařilo. Vedení společnosti vidělo potenciál našich šikovných a zkušených pracovníků, kteří mají firmě co nabídnout i na globální úrovni,” vysvětluje Bočkay. 

Výsledkem toho byla stavba nového vývojového centra s nejmodernější dostupnou technologií za zhruba 850 milionů korun. Práci v něm našlo zhruba šest stovek vývojářů a do budoucna bude růst vývojového centra pokračovat.

Nápad, testování, validace, výroba

Budějovický Bosch se v určitých odvětvích vývoje automobilových komponentů stal předním světovým střediskem. „Náš jihočeský závod je pro firmu Bosch žádanou lokalitou, společnost nám svěřila vývoj produktů které jsou následně vyráběny v různých závodech Bosch po celém světě,” říká Bočkay. 

R&D centrum má na starosti vývoj nových produktů od nuly až po uvedení do výroby a expedici na trh. Proces začíná u požadavků zákazníka na vlastnosti a technické parametry produktu, poté následuje několik vývojových etap. 

„Prvotní myšlenky transformujeme do nových produktů, pak přichází na řadu pečlivé testování a validace postupů až do fáze, kdy mohou do sériové výroby,” popisuje Bočkay.

V jednoduchosti je krása

Jak celý proces vývoje od zákaznických požadavků po uvedení produktu na trh vypadá, vysvětluje Jan Bočkay na příkladu oddělení vývoje škrtících klapek, které sám vede. 

„Řekněme, že už známe požadavky od zákazníka a našim cílem je přetavit je do konkrétního designu produktu. V této fázi musíme spojit kreativní i striktně technické myšlení,” říká Bočkay. 

Do jedné místnosti si tak sedne parta vývojářů a baví se o možném řešení. Udělají primární selekci konceptů a na ty vhodné se dívají z hlediska složitosti. „V jednoduchosti je krása. Produkt musí být co nejjednodušší, snadno vyrobitelný a zároveň přesně plnit svou funkci,“ upřesňuje Bočkay jedno z hlavních rozhodovacích kritérií.

Žádný pokus hurá – omyl

Nejvhodnější koncepty čeká po půl roce promýšlení a zdokonalování podrobná investigace. „Máme k dispozici nejmodernější technologie, jaké vůbec v oboru existují,” vysvětluje Bočkay.

Slibné koncepty je třeba ověřit z pohledu funkce. Prototypové komponenty jsou vyráběny v malých počtech a využívá se i technologii 3D tisku, v testovacích laboratořích se následně zkouší jejich funkčnost. „Občas se ukáže, že koncepty fungují jako celky, ale jejich jednotlivé komponenty jsou natolik složité, že by jejich sériová výroba byla nákladná,” vysvětluje Bočkay. 

Modelaci, simulaci a testování proto podrobují každý jednotlivý komponent. „Vzorky pak prochází validačními testy, jež ověří jejich funkčnost s ohledem na požadovanou životnost a zároveň ověří design s ohledem na vyrobitelnost v sériovém procesu,” doplňuje vedoucí skupiny. 

Výsledkem zhruba tříleté práce je pak produkt přesně splňující požadavky zákazníka. Produktové know-how vyvinuté a otestované na jihu Čech pak používají výrobní závody  škrtících klapek Bosch po celém světě.

Hledáme posily s přidanou hodnotou

Investicí do vývojového centra v Českých Budějovicích vyslalo vedení mezinárodního giganta jasnou zprávu, že Češi ví a umí. Vývojářské týmy se neustále rozrůstají a společnost tak přirozeně shání nové posily do týmu.

„Hledáme šikovné lidi, kteří nabídnou své dovednosti. Potřebujeme doplnit týmy o každého, kdo má potřebné znalosti, chce pracovat a má chuť se učit novým věcem,” uvedl Bočkay. 

Mezinárodní spolupráce

R&D centrum Bosch nabízí šanci hlavně vysokoškolsky vzdělaným lidem s technickým myšlením, kteří mají rádi nové technologie, jsou kreativní a ovládají (či se rádi naučí) cizí jazyky. Korporátním jazykem společnosti je totiž primárně angličtina. 

„Anglicky mluvící prostředí je benefit, který člověk časem velmi ocení. V začátcích nemusíte mít úroveň rodilého mluvčího, když však čtyři hodiny denně komunikujete v angličtině, za půl roku ji ovládáte výborně,” doplnil Bočkay.

Chceme tvoji hlavu je název nové kampaně Bosch na nábor nových posil do vývojového centra

Pohyb uvnitř areálu i napříč kontinenty

Nezbytnost komunikace v anglickém jazyce je R&D centru spojena s mezinárodní vnitrofiremní spoluprací. „Náš kolektiv není zdaleka jen český. Ve svém týmu v Českých Budějovicích mám například indického kolegu a součástí týmu je i kolega z Německa, který má pracovní místo ve výrobním závodu v Norimberku,” vysvětlil vedoucí.

Zaměstnancům otevírá Bosch dveře do celého světa. Společnost působí (kromě Antarktidy) na všech kontinentech a pro dobrodružné povahy představuje práce v této nadnárodní společnosti unikátní možnost cestovat, rozšířit si obzory a přitom budovat kariéru.

Kariérní pohyb se přitom nemusí týkat jen cestování za hranice. „Pokud se šikovný pracovník u nás v Českých Budějovicích rozhodne, že by rád zkusil změnu, vždy se snažíme najít konsenzus tak, abychom jako firma Bosch nadále využívali jeho potenciál a zároveň mu umožnili profesní růst, například v jiném týmu nebo na jiném oddělení v rámci firmy Bosch. Kvalitních lidí si tu vážíme,” doplnil Bočkay.

.

Honza do budějovického Bosche nastoupil jako projektový technolog zodpovědný za náběh nové platformy DNOx.⚙️ Teď vede...

Zveřejnil(a) Bosch kariéra CZ + SK dne Úterý 23. března 2021

O lidi se umíme postarat

Že si Bosch svoje lidi hýčká, potvrzuje i pravidelné umisťování společnosti v žebříčcích nejlepších zaměstnavatelů regionu. „Několikrát jsme se stali nejžádanějším zaměstnavatelem v jižních Čechách, a to i mezi studenty,” prohlásila vedoucí HR oddělení Barbora Schelová.

Důvod obliby mezi mladými lidmi je jednoduchý. „Absolventy vysokých škol vřele vítáme. Pro společnost představují svěží vítr a přináší nové poznatky,” dodala Schelová.

Dveře otevřené však mají v R&D centru i pracovníci, kteří mají zkušenosti z jiných firem. Není přitom ani nutné, aby dokonale znali vyvíjené produkty. „Každý nový zaměstnanec samozřejmě projde zaškolením na konkrétní produkty a pak už je jen na ní či na něm, jak odborně poroste. Nemůžeme chtít od nového člověka, aby znal detaily našich produktů, ale chceme vidět úsilí, využití svých vědomostí a ochotu učit se novým věcem,” říká Bočkay.

O zbytek se postará Bosch. „Našim cílem je vytvoření co nejpřívětivějších podmínek k seberozvoji zaměstnanců,” uvádí Schelová. Snažíme se dostat z lidí to nejlepší a náležitě je za to odměnit,” uzavírá Schelová.

Mám zájem o práci v Bosch

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky bosch, České Budějovice, vývoj, r&d centru, práce, zaměstnavatel, výrobce, automotive, Robert Bosch GmbH, Jihočeský kraj, sériová výroba, angličtina, Česko, technologie, Německo, Antarktida, Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bosch hledá nové posily do vývoje. Našim lidem otevíráme dveře do světa, láká přední jihočeský zaměstnavatel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.