Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V okolí Vrbenských rybníků roste populace racků. Ruch na březích přenáší on-line kamery

Téměř rok a půl trvající revitalizace rybníků v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky se podle všeho vyplatila. Vše nasvědčuje tomu, že se populace hnízdících racků chechtavých u rybníka Domin zvýšila o padesát procent oproti době před revitalizací. Čilý ruch u vody navíc může každý sledovat díky živému vysílání, které je přenášeno nepřetržitě na internet.

Vrbenské rybníky prošly generální opravou. Kraj vyšly práce na více než 100 milionů

Vyvezení přes 126 tisíc tun bahna, obnovení 21 ostrovů a vybudování čtyř nových stanovišť pro ptáky nebo vyhloubení tří mělkých tůněk pro obojživelníky. Takovými proměnami prošly dva rybníky v lokalitě Vrbenských rybníků. Projekt obnovy vyšel na...

„Instalace kamerového systému má dva hlavní důvody. Prvním je možnost sledování a vyhodnocování stavu populací ptačích druhů, které se v lokalitě nacházejí a na ostrůvcích hnízdí. Vysoká kvalita kamer umožňuje nejen sledování ptáků přímo na ostrůvcích, kde je kamera instalována, ale i na sousedních ostrovech a na vodní hladině,“ řekl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř (KDU-ČSL).

Dalším důvodem instalace kamer je podle něho zpřístupnění záběrů široké veřejnosti prostřednictvím nepřetržitého živého vysílání. „Každý se teď může přesvědčit o tom, jak čilý život na Vrbenských rybnících je,“ dodal Talíř.

Zkušební provoz on-line kamer začal zhruba před měsícem. „Prvním přínosným zjištěním byl fakt, že kamery ptáky vůbec neruší. Naopak pro racky se staly vyhledávaným místem pro pozorování okolí. Dokonce racky neruší ani to, když otáčíme s kamerou, u které stojí v bezprostřední blízkosti,“ doplnil Talíř.

Práce na revitalizaci Vrbenských rybníků začaly v listopadu 2019. Přerušeny byly vždy v době hnízdění ptactva. Vyvezeno bylo přes 126 tisíc tun bahna, obnoveno 21 ostrovů a vznikla také čtyři nová stanoviště pro ptáky a tři mělké tůňky pro obojživelníky. Projekt za 109 milionů korun se týkal rybníků Domin a Bažina. Podobných oprav by se měly dočkat i další rybníky ve zmiňované lokalitě. 

V lokalitě Vrbenských rybníků žije podle kraje více než 90 druhů ptáků. Z nejvzácnějších lze jmenovat kvakoše nočního, rybáka obecného, husici liščí, racka černohlavého, kolpíka bílého či volavku stříbřitou. Z dalších živočišných druhů se tu vyskytuje například řada obojživelníků i velmi bohaté společenstvo motýlů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Vrbenské rybníky, Jihočeský kraj, obnova, revitalizace, Domin, Bažin, rybník, videokamera, ptáci, František Talíř, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V okolí Vrbenských rybníků roste populace racků. Ruch na březích přenáší on-line kamery  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.