Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé s roztroušenou sklerózou rozdají na budějckém náměstí slunečnice

Více než stovku slunečnic rozdají v pondělí 31. května pacienti s roztroušenou sklerózou lidem na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Akce s názvem Rozsviťme Budějce odstartuje v 15 hodin. Pacienti chtějí upozornit na nemoc, kterou v Česku trpí přes 20 tisíc lidí.

„Lidé s roztroušenou sklerózou špatně zvládají současnou covidovou situaci. Kvůli tomu, že mají potíže s pohybem a nemohli se stýkat, u nich docházelo k ještě větší sociální izolaci. To na ně mělo neblahé psychické následky,“ upozorňuje Věra Švábová z organizace Roska České Budějovice, která Rozsviťme Budějce v rámci celorepublikové akce Rozsviťme ČR v kraji společně s Nadačním fondem IMPULS pořádá.

Jedním z cílů akce je právě pomoci pacientům, aby se se současnou situací lépe vypořádali. Slunečnice jsou symbolem lidí s roztroušenou sklerózou. „Stejně jako se slunečnice otáčí za sluncem, tak i lidé s roztroušenou sklerózou se upínají k naději na plnohodnotný život,“ říká Věra Švábová.

Akce, která potrvá do 17 hodin, se koná u příležitosti Světového dne roztroušené sklerózy. Kromě rozdávání slunečnic čeká kolemjdoucí i doprovodný program v podobě živé hudby. Rozsviťme Budějce se v Českých Budějovicích bude konat po roční pauze, kterou způsobila pandemie koronaviru. „Snažíme se zvýšit povědomí o roztroušené skleróze, za níž lidé nemohou. A to jak mezi pacienty, tak i mezi zdravými lidmi. Pandemie koronaviru je pro řadu pacientů velmi psychicky náročná, přišli o možnost scházet se i společně cvičit. Podpůrné akce, jako je Rozsviťme ČR, jsou proto důležitější než kdy dříve,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence jsou těžké. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice Epsteina-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Ohodnoť článek

Štítky Roska, roztroušená skleróza, slunečnice, nemoc, Česko, České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II., pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé s roztroušenou sklerózou rozdají na budějckém náměstí slunečnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.