Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na budějovickém náměstí bude stát od poloviny listopadu stoletý smrk

Celkem 14 metrů vysoký smrk bude od poloviny listopadu zdobit náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Slavnostní rozsvícení je naplánované na 27. listopad. V krajském městě bude osm vánočních stromů.

Vánoční strom z Českých Budějovic již čtyřikrát v řadě vyhrál celorepublikovou anketu serveru iDNES.cz. „Letos se bude o přízeň ucházet 14 metrů vysoký a 100 let starý stříbrný smrk, který stojí na zahradě v Litvínovické ulici. Městu ho věnuje rodina, jejíž předek ho sám zasadil,“ sdělil primátor Jiří Svoboda (ANO).

Na náměstí Přemysla Otakara II. ho pracovníci společnosti Lesy a rybníky města České Budějovice přivezou v neděli 14. listopadu dopoledne. Slavnostní rozsvícení bude v sobotu 27. listopadu od 16.30 hodin. 

Výzdoba a instalace stojí půl milionu korun

Vánočních stromů bude v ulicích celkem osm. Lidé je najdou také na Senovážném a Mariánském náměstí, v ulici Žižkova x Novohradská, na sídlištích Vltava a Máj, v parku Libušina v Suchém Vrbném a ve vesnici Kaliště u točny autobusů.

Výzdoba krajského města už odstartovala například na Lannově třídě. Některé nové motivy najdou lidé mimo jiné v ulicích Radniční, Hroznová či Česká.

Přípravy na Českobudějovický advent vrcholí. Znovu ho ale doprovází spory

Za necelý měsíc by měly budějcké náměstí po roční pauze znovu obsadit vánoční stánky, kluziště, vyhlídková věž a další prvky, které se v posledních třech letech staly neodmyslitelnou součástí Českobudějovického adventu. I když přípravy pomalu ale...

„Vyšperkované bude letos i Mariánské náměstí ve směru k zastávce městské hromadné dopravy, kde budou na stožárech viset světelné ozdoby, což vhodně doplní vánoční borovici, která stojí hned vedle,“ uvedl náměstek primátora Ivo Moravec (Občané pro Budějovice). Za novou výzdobu a její umístění radnice zaplatí 500 tisíc korun. 

Ohodnoť článek

Foto Repam Elektro

Štítky České Budějovice, vánoce, advent, strom, rozsvícení, kultura, svátek, vánoční stromek, Přemysl Otakar II., smrk, Jiří Svoboda, ANO 2011, Mariánské náměstí (Brno), Ivo Moravec, Občané pro Budějovice, krajské město, Vltava, Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na budějovickém náměstí bude stát od poloviny listopadu stoletý smrk  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.