Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Anděl přilákal na náměstí tisíce lidí. Z Černé věže letěl už jednadvacetkrát

Už jednadvacetkrát slétl z Černé věže přes budějcké náměstí na začátku prosince anděl. Oblíbená akce, která se znovu konala po dvouleté pauze, přilákala do centra města tisíce lidí. Nechybělo ani andělské poselství, které ale letos nepronášela obří loutka. Vše proběhlo prostřednictvím projekce na jedné z budov na náměstí. Poté zaznělo několik písní od sboru Jitřenka.

Letos letěl anděl z věže přes náměstí Přemysla Otakara II. pojedenadvacáté. „Za poslední roky se podařilo vzbudit zájem o naše adventní trhy i mimo České Budějovice. Jezdí sem nejenom lidé z okolí, ale i ze zahraničí. Podívat se na adventní trhy a na kulturní akce, které se k tomu vztahují. A přílet anděla je jednou z nich. Je lákadlem, kdy lidé přijedou, zažijí tu pohádku a zároveň si potom s rodinou, s dětmi pobudou na adventním trhu, který je skutečně výjimečný," řekla ČTK náměstkyně primátorky Zuzana Kudláčková (Piráti).

Anděl 'letěl' přes náměstí na horolezeckých lanech. Když slanil dolů před Domem umění, lidé mu zatleskali. Potom se rozsvítil balkon o pár metrů vedle. Z něj operní pěvkyně Zuzana Benešová přednesla skladbu Ave Maria, zpívaly i děti ze sboru Jitřenka v kostýmech andělů. Akci zakončila projekce s veršovaným poselstvím, v němž postava anděla popřála lásku, svornost, štěstí i blahobyt. Zakončila ho slovy „já odlétám“.

Přílet anděla bude letos bez obří loutky. Město ale připravilo jiný program

Několik let doprovázela jednu z nejnavštěvovanějších akcí adventních trhů v Budějcích obří loutka anděla. Letošní ročník se ale budou muset lidé bez třináctimetrové atrakce obejít. Město se s Divadlem Kvelb nedohodlo a anděl se svým poselstvím...

V minulosti pronášela poselství obří loutka anděla, která postupně „obešla“ celé náměstí. Program pro město zajišťovalo Divadlo Kvelb. V letošním roce se ale město s divadlem nedohodlo. Kudláčková už dříve redakci řekla, že důvodem je pravděpodobně cena. „U těch jednání jsem já ještě nebyla, takže jediné informace, které k tomu mám jsou, že cena, kterou Divadlo Kvelb městu nabídlo, byla příliš vysoká,“ řekla před časem náměstkyně. 

Tradice andělského příletu

Tradici andělského příletu založila vedoucí odboru kultury Iva Sedláková. Když nastoupila na radnici a šla 1. září 2000 poprvé do práce přes náměstí, podívala se na věž a nápad přišel okamžitě. První rok letěla ale jen loutka v nadživotní velikosti. „A lidé si stejně mysleli, že je živá," řekla ČTK Sedláková. Při třetím nebo čtvrtém ročníku uvízl anděl na laně nad náměstím. Zasekla se mu karabina a nemohl slanit. „Když se dostal dolů, lidé mu strčili do košíčku živou kočičku... Udělalo to (příletu) obrovskou reklamu," připomněla Sedláková.

Lana jsou napjatá mezi Černou věží a Domem umění. Kdyby začalo pršet, slaní muž u Samsonovy kašny. „Děti přílet milují, mají to ve svých dušičkách a anděl tím pádem patří k Budějovicím. Ne čert, ani Mikuláš, je to anděl," doplnila Sedláková. Představitel anděla je z Prahy, ostatní z Hradce Králové a dalších míst v Česku.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky české budějovice, advent, anděl, černá věž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anděl přilákal na náměstí tisíce lidí. Z Černé věže letěl už jednadvacetkrát  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.