Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rekonstrukce parku Dukelská pokračuje. Na herní prvky město vypíše novou veřejnou zakázku

Proměna parku Dukelská pokračuje. Podle vedení města by se měl veřejnosti otevřít 1. května poté, co bude dokončena nová cyklostezka, chodníky a náplavka. Otevření parku se přesunulo z února na květen kvůli sporu týkajícím se herních prvků. Město proto prvky ze smlouvy vyjme a vypíše na ně nové výběrové řízení.

Proměna českobudějovického parku Dukelská u břehu řeky Malše začala v červnu 2022. „Revitalizaci se nevyhnuly spory, které se týkaly ceny navržených herních prvků. Jejich nečekané navýšení vedlo k časovému posunu projektu a finalizaci prací,“ uvedl náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Zhotovitel podle něho původní cenu prvků „podstřelil“ a později chtěl cenu navýšit. „Což jsme ale nemohli akceptovat i kvůli zákonu o zadávání veřejných zakázek,“ shrnul náměstek.

Podle něj byla pouze jediná rozumná možnost, jak se vyhnout vleklým soudním sporům, které by vše jen oddálily. „Rozhodli jsme herní prvky ze smlouvy se zhotovitelem vyjmout a odblokovat tak problematickou část pro zdárné dokončení. O herní prvky ale veřejnost nepřijde. Vypíšeme na ně novou veřejnou zakázku a do konce tohoto roku bude park kompletní,“ dodal Maroš.

Původní cenu herních prvků podle zástupců firmy, která přestavbu parku realizuje, ovlivnila válka na Ukrajině. „V jejím důsledku výrazně narostly ceny oceli a jiných vstupních materiálů, a náš dodavatel proto musel výrazně zdražit,“ popsal už dříve pro server iDnes.cz jednatel firmy Lukáš Novotný.

Náklady na změnu parku se pohybují kolem 22 milionů korun. Další miliony korun město investuje na pořízení herních prvků, které do lokality umístí.

Úpravy parku mají vést k tomu, že se zeleň s vodou více propojí. Projekt kritizovali někteří přírodovědci, kterým vadilo, že se kvůli úpravě prostoru musely kácet stromy. Takové změny podle některých přírodovědců tím pádem ještě zvýší přehřívání města.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město České Budějovice

Štítky park Dukelská, České Budějovice, Malše, Maroš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Město muselo na sebe vypsat zakázku za to že zničilo park . Proč nevypíšou volby ?

Středa, 8. února 2023, 17:39Odpovědět

Rekonstrukce parku Dukelská pokračuje. Na herní prvky město vypíše novou veřejnou zakázku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.