Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jihočeský kraj věnuje tři miliony korun zemětřesením zasaženému Turecku a Sýrii

Jihočeský kraj věnuje tři miliony korun jako pomoc pro oblasti zasažené zemětřesením v Turecku a Sýrii. Peníze předá organizaci Člověk v tísni. Dar jako mimořádný bod schválili na dnešním zasedání jihočeští zastupitelé. Pro návrh hlasovalo všech 46 přítomných.

„Oceňuji to, že si v zastupitelstvu umíme vyříkat nepříjemné věci, ale také se dokážeme jednotně shodnout na pomoci. Ukázalo se to už při tornádu na Moravě, kdy jsme této oblasti také jednohlasně pomohli," řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Ničivé zemětřesení, které v pondělí zasáhlo oblast na hranici mezi Tureckem a Sýrií, si podle poslední bilance vyžádalo přes 16 tisíc obětí. V Turecku při něm zemřelo nejméně 12 873 lidí. V zasažených oblastech pracují kromě tureckých záchranářů týmy z desítek zemí světa, včetně hasičů a záchranářů z Česka. Pod troskami pátrají po zavalených lidech, nicméně s přibývajícím časem od zemětřesení se naděje na záchranu živých zmenšuje. V Sýrii pomoc komplikuje složitá vnitropolitická a bezpečnostní situace.

„Pokusili jsem se najít nějakou cestu, jak do oblasti pomoc dostat. Mluvil jsem s (ředitelem organizace Člověk v tísni) Šimonem Pánkem, mají spuštěnou sbírku, kde měli ve středu nashromážděno kolem 30 milionů korun. Naše částka je pro ně velmi zajímavá a pomohlo by jim to realizovat pomoc. Člověk v tísni je pro nás relevantní partner," uvedl Kuba.

Pánek uvedl, že momentálně jsou nejvítanější formou pomoci peníze. Za ně pak organizace přímo na místě zakoupí potřebné věci. „Lidé tam potřebují například stany nebo spací pytle. Není možné posílat peníze přímo správním institucím v Turecku a Sýrii, tato cesta by totiž byla hodně složitá," řekl Kuba.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Turecko, Sýrie, správa, katastrofy, zemětřesení, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj věnuje tři miliony korun zemětřesením zasaženému Turecku a Sýrii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.